"Mardin Güneş Ülkesi" Kitabı Yol Gösteriyor

“Mardin / Güneş Ülkesi” kitabı artık gezginlere eşlik etmenin yanı sıra araştırmacıların da elinin altında önemli bir kaynak konumunda oluyor

TURİZMİN SESİ

2013 yılının Nisan ayında piyasaya çıkan ve şu anda 3. baskıya gitmek üzere olan “Mardin / Güneş Ülkesi” kitabı artık gezginlere eşlik etmenin yanı sıra araştırmacıların da elinin altında önemli bir kaynak konumunda oluyor.

 
Geçtiğimiz günlerde çıkan “Mardin / Güneş Ülkesi” kitabı ve “Sarayın Dehlizlerinde” ile birlikte Almanların Türkiye’deki büyük araştırma enstitüsü “Orient-Institut Istanbul” kütüphanesine kabul edildi.
Bu son derece önemli gelişmenin ardından öyle bir haber geldi ki, onur, gurur ve mutluluk birbirine karıştı. “Mardin / Güneş Ülkesi” Amerika Birleşik Devletleri’nde Harvard ve Princeton ile Kanada’da McGill üniversitelerinin kütüphanelerine ve yine Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi Congress Library’ye kabul edildi ve kullanıcılarına sunuldu.
 
 
Nükhet Everi ; Yıllar süren aşkın, sevdanın, emeğin hatta kendime ait boş zamanların bile Mardin’e adanmasının sonucudur “Mardin / Güneş Ülkesi”. Kurucusu ve başkanı olduğum Mardin Çalışma Komisyonu'nun yıllardır sürdürdüğü çalışmaların bir uzantısıydı aslında bu kitap işi. Mardin Valiliği ile birlikte hazırladığımız "Mardin Şehir Planı / İl Haritası" ve aynı Şehir Planı'nın içindeki fikri komisyonumuza ait olan 'Gezi rotaları Projesi' benim artık bir kitap yazmam gerektiğini belli etmişti.
 
Kitabın arka kapağı da şöyle diyor:
İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı birliğin Mardin Çalışma Komisyonu kurucusu ve başkanı Nükhet Everi bu kitabıyla binlerce yıllık bir geçmişe sahip Mardin'de sizleri sokak sokak bir yolculuğa çıkarıyor. Mardin'i yalnızca önemli tarihi eserleriyle değil yerel kültürü ve insanlarıyla da tanıtıp; yemek ve alışveriş önerileriyle gezinize renk katıyor.
 
Mardin'i merak eden gezginler ve okurlar için eşsiz bir bilgi kaynağı... "Güneş Ülkesi'nin sahici fısıltılarını bugüne taşıyan telaşlı bir gezgin... O kadar telaşlıdır ki, heybesine yüklediği hikâyeler bin renkli, bin bir ötüşlü Anka gibidir... On binlerce yıllık kültürün telaşlı aktarıcısıdır Nükhet..." Ahmet Güneştekin
 
"Mardin'i gittim gördüm, ama Nükhet Everi'nin kitabını okuduktan sonra 'gitmiş-görmüş' saymadım kendimi. Mardin'i, oranın ruhunu, hikâyelerle, tarihle, insanla öyle ustaca anlatmış ki Nükhet; tam anlamıyla görmek için bu kitaptaki satırlar eşliğinde bir kez daha gideceğim Güneş Ülkesi'ne. Bazen gidip görmek yetmiyor işte; satırların eşliğinde dokunmak gerekiyor!" Onur Baştürk Hürriyet Gazetesi (Kelebek Yazarı)
 
"Sürünün peşine takılmayıp kendi yolunu çizen sıra dışı insanlara bayılırım. Onlar hareket ettirir kitleleri, değişik fikirleri ve bakış açıları insanları düşünmeye, yeniyi keşfetmeye iter. Nükhet kanaat önderlerimdendir, bakıp da göremediğimi gösterir bana. Taşın şiire dönüştüğü Mardin'e defalarca gittim. Göremediğim her şey ince ince elenip işlendikten sonra Nükhet'in kaleminden dökülmüş satırlara. En keyifli Mardin yolculuğum bu kitabın sayfaları arasına saklanmış, elimden bırakamadım." Saffet Emre Tonguç Tarihçi, Seyahat Yazarı 
 
 
Tam da yeni kitabım “Sarayın Dehlizlerinde”nin yayınlandığı dönemde, SKAL Istanbul tarafından yıllardır turizm sektöründe kalite çıtasını yükseltmeyi hedefleyen kişi, kurum ve kuruluşları ödüllendirmek için verilen, prestijli ve önemli bir ödül olan, SKALİTE Turizmde Kalite Ödülleri kapsamında, İletişim/Tanıtım kategorisinde En İyi Turizm Yayını ödülüne lâyık görüldü “Mardin/Güneş Ülkesi”.
 
 
Nükhet Everi 
Cumhuriyet dönemi fotoğrafçılarından Kemal Everi’nin torunu olarak Bebek’te dünyaya geldi. Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Viyana Üniver¬sitesi’nde okudu. Türkiye’ye dönmeden önce bir müddet Küba’da yaşadı ve Küba’da çalışan ilk Türk kadını oldu. TUREB (Turist Rehberleri Birliği) bünyesinde İRO (İstanbul Rehberler Odası) Yönetim Kurulu üyesi, aynı birliğin bünyesinde “Mardin Çalışma Komisyonu” kurucusu ve başkanı. Almanca dilinde Profesyonel Turist Rehberi olarak çalışmakta ve ileri düzeyde Almanca, İngilizce ve İspanyolca bilmektedir. 
 
Bir dönem İBŞT (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları) bün¬ yesindeki TAL’de (Tiyatro Araştırma Laboratuarı) Beklan Algan’ın asistanlı¬ğını yaptı. “Işığa Ağıt” ve “Ölümsüzler Stoası” adlı iki tiyatro oyunu, bir kısa film senaryosu ile “Son Vapur” isimli uzun metraj film senaryosu bulunmaktadır. “Objektifin Ötesindeki Efes” isimli fotoğraf sergisi Efes, İstanbul ve Salihli’de sergilendi.Değişik internet sitelerinde, bloglarda, çeşitli gazete ve dergilerde gezi, deneme, eleştiri ve inceleme türünde yazıları yayımlanmaktadır.Mart 2013’te E Yayınları’ndan Mardin-Güneş Ülkesi adlı gezi kitabı, Ekim 2014'te yine E Yayınları'ndan Sarayın Dehlizlerinde adlı romanı yayınlandı.