MARAŞ, MARAŞ BU NASIL MARAŞ?

Doğal güzellikleriyle her göreni şaşırtan, kendine aşık eden Maraş'ın turizme açılması için çalışmalar sürüyor. Ama gidecek çok yol, yapacak çok iş var

TURİZMİN SESİ-AYNUR GÜRSOY


Turizme açılmak isteyen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri TÜRSAB'a bağlı seyahat acentalarıyla bir araya gelerek, kentin sorunlarını masaya yatırdı. Toplantıya TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Turizm Komitesi Üyesi Resul Altunköprü ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Kültür, Turizm ve Tanıtım Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Valiliği Turizm Birimi Başkanı Mehmet Temiz Demir, acenta temsilcileri katıldı. Kentin tarihi ve doğal güzelliklerini anlatan sunumun ardından, acenta temsilcileri TÜRSAB'ın Kahramanmaraş'a yaptığı inceleme gezisinden edindikleri izlenimleri aktardı.

Joly Tour ve Bam Tour temsilcileri Kahramanmaraş'ın GAP turlarında kente bir gün ayırdıklarını, kentin kapalıçarşısının ziyaret edildiğini vurgulayarak; “ Bu turlarda kente ciddi miktarlarda para bırakılıyor. Ancak Kahramanmaraş'ın tek başına bir destinasyon olabilmesi için otel sayısının arttırılması ve oda fiyatlarının düsürülmesi gerekiyor. Tuvaletler sorunlu. Turistin rahat etmesi için alaturka tuvaletler yerine alafranga tuvaletler yapılmalı. Hijyen koşulları düzeltilmeli. Zengin bir mutfağa sahip olmasına rağmen, kent içinde dönercilerin dışında yemek yenecek lokanta yok. Yarım saatte 40 kişiye hizmet verecek, yöre mutfağını tanıtacak lokantalar olmalı. Kale içinde bir lokanta var, ama onunda tur otobüslerine hızlı servis verebileceğini sanmıyoruz. Tur otobüslerini park edecek yer yok. Otobüsler için kolay ulaşilabilir bir yer ayrılmalı. Bu sorunlar giderilirse GAP turları içinde Kahramanmaraş'a iki gün ayırmamız mümkün olabilir” dediler.


Kahramanmaraş bildiğiniz gibi dondurmasıyla ünlü. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Turizm Komitesi Üyesi Resul Altunköprü'nün verdiği bilgiye göre kente dikkati çekebilmek için 2010 yılında uluslararası bir dondurma festivali düzenlenecek. Mado bu konuda destek vereceğini ve dünyaca ünlü dondurma markalarını festivale getireceğini söylemiş. Ancak bu festivalin nasıl gerçekleşeceği ayrı bir tartışma konusu.

Çünkü Kahramanmaraş'ın en önemli sorunlarından biri de havaalanı. Havaalanı pistinin uzatılması gerekiyor. Alanın yakınındaki petrol istasyonu nedeniyle bunu yapmak olası değil. Alanın yerinin yanlış olduğu ortak görüş. THY 2010 Kasım ayına kadar uçuşları yolcu olmadığı gerekçesiyle dondurmuş. Geçtiğimiz yıl Atlas Jet'le anlaşma yapılmış ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası uçakların yüzde 10'unu karşıladığı için tüm Maraş uçuşları dolu geçmiş.

Ayrıca bilet fiyatları da diğer illere yapılan uçuşlara göre pahalı. Toplantıda yapılan “Sanki Bodrum” esprisi katılımcıları güldürdü ama; Maraş'a kara yolu ya da Gaziantep'e uçup, bir saat kara yolcuğu yapmaktan başka çare yok gibi. Bizler çileye alışkın bir millet olarak buna katlanırız da, yabancıların ne zoru var o bilinmiyor?...

Her tarafı suyla çevrili, yemyeşil yaylaları, gölleri, endemik bitkileri, kuş göç yollarıyla cenneti andıran Kahramanmaraş'ta su sporlarının, doğa turizminin geliştirilmesi bir başka hedef. Ancak Başkonuş Yaylası da dahil olmak uzere doğru dürüst konaklayacak tesis, turistleri ağırlayacak lokanta yok. Toplantıda kentin eski adı Germenika olan Karamaraş denilen bölgesinde evlerin altında kalan mozaiklerin bir an önce ortaya çıkarılıp sergilenmesi ve kentte bir müzenin yapılması da önemle vurgulandı. Çorum örneğinde olduğu gibi müzenin kente ilgiyi artıracağı, Germenika'nın kentin kültür turizminde bir destinasyon olması yönünde çok değerli bir alan olduğunun bir kez daha altı çizildi.

Uğur böcekleri kolonilerinin yaşadığı dağlara sahip Maraş'ın turizmde yer alabilmesi için ciddi bir yatırım ve tanıtım atağı yapılması gerektiği ortada. TÜRSAB Başkan Yardımcısı Nurdan Üstman ise kenti marka haline getirmek için yatırımların yanı sıra, bu konuda deneyimli bir ajansla çalışılmasını önerdi.