MALATYA KAYISI İLE KALKINACAK

Malatya'nın marka şehir haline dönüşmesini hedeflediklerini dile getiren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır iç piyasada ve dış piyasada atağa kalktık

TURİZMİN SESİ


Bu yıl 18.'si düzenlenen Malatya Kayısı Festivali'nin açılışı öncesinde açıklama yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 300 milyon dolarlık ihracat geliri sağlayan kayısının hem iç tüketiminin artırılması hem de dış pazardaki hakimiyetini geliştirmek için tanıtılması ile Malatya'nın turizminin de atağa geçeceğini belirtti.


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ;Bu yıl 18.'si düzenlenen Malatya Kayısı Festivali'nin açılışı öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya ile özdeşleşen kayısının şehir turizmine katkıları hakkında açıklama yaptı.

Malatya'nın tanıtımı, şehrin markalaşması ve dünyaca ünlü kayısının hem iç tüketiminin artması hem de kayısının özelliklerini tanıtma amacıyla festivali yıllardır düzenlediklerini ifade eden Ahmet Çakır, şöyle konuştu:


"Ticaret Sanayi Fuarı ve aynı zamanda Kültür Sanat ve Kayısı Festivali adeta Malatyalıların buluşma günlerine dönüştü. Bu beş gün süren bir festival ve Ticaret ve Sanayi Fuarı'na da 150'ye yakın firma katılıyor. Kültür Sanat ve Kayısı Festivali'ne de Suriye, Özbekistan, Romanya, Azerbaycan gibi dört ülkeden konuklarımız var. Ayrıca, çok sayıda çevre illerden katılım oluyor.

Buradaki amacımız, dünya kayısısının yüzde 85'ini karşılayan ve ülkemize yaklaşık 300-350 milyon dolar gibi her yıl ihracat girdisi olan ürünün, standardının ve kalitesinin yükseltilmesidir. Ayrıca iç tüketiminin canlandırılması gerekiyor. Çünkü sağlık açısından, kayısının bağırsaklara ve kanser ilaçları dahil, bazı ilaçların yan etkilerinin azalmasına faydalı olduğunu tüketiciye anlatmamız ve ürünün tüketimini arttırmamız gerekiyor."

Malatya'nın marka şehir haline dönüşmesini hedeflediklerini dile getiren Çakır, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu festival de kayısının tanıtımı ve Malatya'nın turizmini geliştirmemiz açısından oldukça önemlidir. Bunun için de öncelikle, kayısının kükürt oranından tutun, cinsinin geliştirilmesi, kurutulan kayısının hijyenik ortamlarda belli standartta üretilmesi ve bunun farklı ambalajlanması gibi üzerinde çalıştığımız konular var. Şu an ihracatımızın yüzde 90'ının üzeri, kasayla pazara sürdüğümüz kayısıdır. Biz; bunun kasayla piyasaya sürmenin bir ileri boyutları neler olabilir, bunun üzerine çalışıyoruz. Farklı ambalajlarda ve bunların kayısı üretim aşamasında değil de soğuk hava depolarında bekletilerek bunun en azından iki ay daha hallerde manavlarda sergileyebilmeyi düşünüyoruz. Şu an kayısının 300 milyon dolar olan girdisinin 500 milyon dolar geliri hedefliyoruz.

Ayrıca donan ürünlerinin zararını karşılamak amacıyla çiftçiye sağlanan tarım sigortası, kayısıya verilen önemin artmasına neden oldu ve bu çiftçiye ürününe sahip çıkması ve üretimi adına güven verdi. Bu ülkede en çok poliçenin kesildiği il, Malatya. Çünkü tarım sigortasından en çok Malatya faydalanıyor. Örneğin bu sene 80 milyon lira gibi bir destek söz konusu. Biz bu önemin üzerine önümüzdeki yıl, kayısıyla ilgili ürünün farklı ambalajlanması ve soğuk hava depolarında korunması gibi projeleri başlatacağız. Böylelikle kayısının iç tüketimini daha uzun süreli olarak artıracağız ve uluslararası pazardaki yerimizi sağlamlaştıracağız. Malatya'nın turizm açısından daha ileriye gitmesi için, kayısının tanıtımıyla paralel çalışmaları geliştireceğiz. Örneğin geçen sene Şikago'da festivale katıldık. Yurtdışında da kayısı ve turizm tanıtımlarımızı arttırıyoruz. İlimize kayısı için gelen ziyaretçilere, Malatya'nın önemli güzelliklerini göstereceğiz. Böylelikle kayısı ile beraber Malatya'nın turizmi de çok daha ileri seviyelere ulaşacaktır."