Mahkeme UKOME'nin kararını hukuka aykırı bularak durdurdu

Turizm Servis Aracı Güzergah İzin Belgesi kullanarak UBER taşımacılığı yapanların izin belgesinin iptal edilerek 6 ay süreyle ticari faaliyetten men edilmesi yönünde İBB'nin aldığı karar yargıya taşındı 

TURİZMİN SESİ


Mahkeme, kararı hukuka aykırı bularak "Turizm taşıma belgesi iptalinde" yürütmeyi durdurma kararı verdi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME), Turizm Servis Aracı Güzergah İzin Belgesi’yle ilgili kararına mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın Anayasa’nın ölçülülük ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davada, uygulamanın haksız ve hukuka aykırı olduğu öne sürülerek yürütmenin durdurulması istenmişti.

Karar 5 Haziran, yankısı seçim sonrası....
Davaya bakan İstanbul 11. İdare Mahkemesi, 5 Haziran’da oybirliğiyle aldığı kararın gerekçe ve hüküm bölümünde özetle şu ifadeler yer aldı: “İBB tarafından verilen Güzergâh Kullanım İzin Belgelerinin/Geçici Çalışma Ruhsatnamelerinin amacı dışında kullanımının tespiti halinde; UKOME kararları ile belirlenen hükümler doğrultusunda yaptırımlar uygulanarak belgenin iptal edilmesi ve ilgili taşımacıya 6 ay süre ile belge düzenlenmemesine karar verildiği anlaşılmıştı. Bu durumda, yönetmeliklerin bir formatta yapılması nedeniyle hukuki belirlilik ilkesine aykırı olan dava konusu UKOME kararı ile Turizm Servis Aracı Güzergâh İzin Belgesi’nin iptal edilmesine ve 6 ay süre ile belge düzenlenmemesine ilişkin işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştı. Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanun’un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına...”