LOS ANGELES’TEKİ FESTİVAL SONA ERDİ

Türkiye'nin tarihi ve kültürel değerlerinin taşındığı Los Engeles Oc Great Park'ta, 4 gün boyunca ziyaretçilere 12 saat boyunca çeşitli etkinlikler de düzenlendi

TURİZMİN SESİ


Türkiye'nin dışında yapılmış en büyük ve kapsamlı Türk festivali olma özelliği taşıyan "2. Anadolu Kültür ve Yemek Festivali", ABD'nin Los Angeles kentinde sona erdi. Merkezi Amerika da bulunan Pasifika Enstitüsü'nün Los Engeles şehrinin Oc Great Partk'ta düzenlediği festival 4 gün sürdü. Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu'nun Vanlı turizmcilerle birlikte katıldığı festivali 40 binden fazla kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu Amerikalıların oluşturduğu festival aynı zamanda kültürlerin ve dinlerin buluşmasına da sahne oldu.

İstanbul, Konya, Antalya, Mardin ve Van şehirlerinin tarihî ve tabii güzellikleri ile sanat eserlerinin Amerika'nın en batı ucuna taşındığı ve şehirlerin öne çıkan yapılarının yer aldığı festivalde ziyaretçiler bol bol fotoğraf çektirdi. Kız Kulesi'ni, Antalya'nın muhteşem sahilini ve Antik Aspendos Tiyatrosu'nu, Üsküdar 3. Ahmet Çeşmesi'ni, Topkapı Sarayı'nı, Mardin evlerini, Boğaz Köprüsü'nü, Akdamar Kilisesi'ni, Mevlana Türbesi'ni, Kapalıçarşı'yı ve de Haydarpaşa'yı ziyaret etti.

Türkiye'nin tarihi ve kültürel değerlerinin taşındığı Los Engeles Oc Great Park'ta, 4 gün boyunca ziyaretçilere 12 saat boyunca çeşitli etkinlikler de düzenlendi. Festivale renklilik katan diğer faktörlerden biri de Osmanlı ve Türk mutfağının birbirinden leziz yemekleri ile çocuklar için kurulmuş oyun alanlarıydı. Çocuklar gün boyu tahta boğanın üzerinde rodeo yaptı, resim çizdi, dağa tırmandı ve kendileri için hazırlanan birçok etkinliğin içinde yer aldı. Klasik festival anlayışını çok daha geniş ufuklara taşıyan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali, yalnızca eğlenmenin değil aynı zamanda öğrenmenin ve dinlenmenin olabileceği fikrini Los Angeles'a anlattı. Festivalde birbirinden renkli tablolar da yaşandı. Namaz vakitlerinde ezan okunurken, gurbetçi vatandaşlar kendilerini Türkiye'nin bir şehrinde hissetmenin manevi havasını da yaşadı. Konya standında sema gösterisi yapılırken, Mehter Takımı da festival alanında yaptığı gösterilerle Amerikalılardan büyük ilgi gördü.

ZİYARETÇİLERE İNGİLİZ VE TÜRÇE 'HOŞ GELDİNİZ'
Festival alanının girişinde yer alan medeniyetler yolunda Anadolu'da yaşamış Hitit, Troya, Frigya, Lidya, İyonya, Urartu, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan tarihi süreci simgeleyen 14 dev kapılar, Türkçe ve İngilizce yazılarla açıklandı. Yine medeniyetler geçidinde yukarıda adı geçen devletlerin ve imparatorlukların o dönemdeki kostümlerini giymiş kızlı-erkekli görevliler güler yüzleriyle Türkçe ve İngilizce 'Hoş geldiniz' diyerek misafirlerini karşıladı.

FESTİVALDE İLGİYİ YİNE VAN STANDI ÇEKTİ
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un yanı sıra Antalya, Konya, Mardin'in yer aldığı festival alanında en fazla ilgiyi Van standı çekti. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kedievi'nden Amerika'ya getirilen 'Tuşba' isimli Van Kedisi ile 10 metre yüksekliğinde, 24 metrekare alan üzerine kurulan tarihi Akdamar Kilisesi maketi ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. 1.500 metre kare alan üzerinde tanıtım yapma imkanı bulunan Van standında ziyaretçilere günde iki kez Mehmet Akif Ersoy Lisesi folklor ekibi gösteri yaparken, Vanlı sanatçı Yusuf Sahik de sazıyla, sözüyle söylediği türkülerle ziyaretçilere hoş vakit geçirdi. Davul zurna eşliğinde folklorcuların gösterilerinin ardından standı dolduran yüzlerce her renkten, her dilden, her dinden insan birlikte kol kola halay çekti.

VANLI FOLKLORCULAR FİNALDE YİNE SAHNE ALDI
Festivalin son gününde Vanlı folklorcular ve sanatçı Yusuf Sahik, ikinci kez sahne aldı. Yaklaşık 2 bin kişinin izlediği ve yabancı basın tarafından da takip edilen gösterilerde folklorcular Van yöresine ait halk oyunlarını sergiledi. Davul zurnanın ritmiyle Amerikalı'lar ve gurbetçi vatandaşlarımız kol kola halay çekerken, sanatçı Sahik'in türkülerine zaman zaman eşlik etti.

YABANCI BASIN BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Festivale Amerikan basınının da ilgisi yoğun oldu. Amerikan Fox TV, ilk gün festival alanında yaptığı canlı yayında Van Kedisi'ni ekranlarına taşırken, yine ABD'nin önde gelen ABC, NBC ile birçok yerel yayın yapan televizyon kanalları da Van standındaki etkinliklerden görüntü aldı. Los Engeles Times, İngiliz Reuters, Güney Kore, Vietnam gibi ülke kanalları da Van Kedisi ile ilgili görüntü alarak röportaj yaptı.