LİTYUM PİLLİ ARAÇLAR TEHLİKE YARATIYOR

Avustralya Sivil Havacılık İdaresi "CASA" yolculara bütün lithium pilli elektronik eşyaları ve yedek pillerin uçakta yangın riski taşıdığını bildirdi

TURİZMİN SESİ-ÜNAL BAŞUSTA


ANTALYA-Avustralya Sivil Havacılık İdaresi "CASA" yolcuların bütün lityum pilli elektronik eşyaları ve yedek pilleri kesinlikle kargoya vermeyerek yolcu kabininde, yanlarında taşımaları tavsiyesinde bulunuyor. Yolcuların yedek pil taşımaları durumunda ise bunların kısa devre yapmalarını önleyecek bir şekilde paketlenmeleri ve ayrı ayrı plastik torbalara sarılması tavsiye ediliyor. Bu kararı almalarının sebebi ise son bir sene içinde lithium pillerini taşıyan iki kargo uçağının yanarak düşmesi.

Bu uyarıya göre 160Wh gücü ve üstündeki pillerin uçakta taşınması kesinlikle yasak.100Wh -160Wh gücündeki piller ise ancak hava yolu eğer müsaade ederse taşınacak. Piyasadaki elektroniklerin çoğu bu güç limitlerinin altında olup en güçlü olanı ise 17-inch MacBook Pro olup 95Wh gücünde pillerle geliyor.

Burada en önemli olasılık ise gücü 100Wh limit aşan harici pil paketleri olup (PowerPad 130 by Electrovaya, ve HyperJuice MBP-150 gibi.) bunlarında kabin yerine bavullarla beraber kargoya verilme ihtimali çok fazla. Yani en tehlike oluşturacak pil paketleri uçağın kabininde değilde yangın olması durumunda hiç müdahale imkanı olmayan kargo kompartımanında taşınıyor. Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA) de bir güvenlik uyarısı yayınlayarak havayollarını uyardı.
//www.faa.gov/other_visit/aviation_industry/airline_operators/airline_safety/safo/all_safos/media/2010/SAFO10017.pdf  
Bu uyarıda yangını önleme potansiyeli normal yangın için yeterli kabul edilen kargo kompartımanı kaplamalarının lithium pillerinin patlama ve yanması durumunda tamamen yetersiz olduğu gibi uçaklarda kullanılan Halon 1301 yangın söndürme sisteminde işlevsiz kaldığını açıklanıyor.
Bütün bu olumsuzlukların yanında birde hackerlerin virüs göndererek bilgisayar pillerini ateşleme ihtimalleri de bulunuyor.

Otoriteler bu ihtimallerin o kadar nadir olmasına rağmen bu olasılıkların her zaman mevcut olduğunu düşünüyor. FAA, geçen sene yalnız iki adet laptop yangını olduğunu ve bunlarında uçakta değilde terminalde meydana geldiğini bildiriyor. Son 10 yılda olan laptop yangın sayısı ise 118 olarak bildirilmiş. Bir laptop yangını ve söndürme mücadelesi;
//www.youtube.com/watch?v=gcd34tt8YPU