LİKYA’NIN TANITIMINDA YENİ BİR KİTAP

Mısır'ın tanıtımında son on yıl içinde en etkili olan yöntem, Mısır üzerine yazılmış tarihi romanların basılması ve dünyaya yayılması oldu

TURİZMİN SESİ
Mısır devletinin desteği ile yazdırılan ve değişik ülkelerde bastırılan bu kitaplar ile bir yandan ülkeye talep artırılırken, diğer yandan da tekrar gelen müşteri sayısında artışlar yaşandı. Bilinen ilk federal devlet olan Likya uygarlığı, son zamanlarda hızla sürdürülen Patara kazıları ve parlamento binasının restorasyonu nedeniyle gündemde. Nisan ayına kadar bitirilmesi planlanan parlamento binasının açılışına, Meclis Başkanlığınca, dünya parlamento başkanlarının davet edilmesi söz konusu ediliyor. Yine kazılarda, dünyanın en eski deniz feneri de bulundu ve onun da restorasyonuna başlanacak.

Bütün bu gelişmelerin yanı sıra, Mısır örneğine benzer bir tanıtım örneği de, Likya için gündemde. Turizmci ve yazar Birol Ganioğlu, Telmessos Bilicisi adlı bir dizi halinde yayınlanacak, tarihsel roman tarzındaki tanıtım kitaplarının ilkini yayınladı.

Syessa Ana adlı bu ilk kitapta, bir ana tanrıça rahibesinin yaşamı anlatılırken, bir yandan da kendine has bir uygarlık olan Likya uygarlığı anlatılıyor. Ana tanrıçanın son çocukları olarak adlandırılan Likyalılar, Truva'da Truvalılar ile Kadeş'te Hititler ile birlikte savaşmış kadim bir uygarlık. Amerikan Anayasası hazırlanırken, Likya devlet yapısından yararlandığı biliniyor. Dizi halinde olacak bu kitapların İngilizce basımı da gündemde. Syessa Ana kitabını kitapçıların yanı sıra, D&R, İdefix, Bizim Kitaplar gibi web sitelerinden de satın almak mümkün.