TURİZMİN SESİ
Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık A.Ş Genel Müdürü Tülay Güngen, Yapı Kredi Yayınları'nın (YKY) Türkiye'den ve dünyadan seçilmiş eserleri kültür hayatına kazandırdığını belirterek, "YKY bu ay yayımlanan 'Kazım Karabekir'in Günlükleri' ile 3 bininci kitabını okuyucularıyla buluşturdu" dedi. Kurumun faaliyetleri hakkında bilgi veren Güngen, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın, Yapı Kredi Bankası'nın en büyük sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirterek, kurucuları olan Kazım Taşkent'in, 'Biz kültür ve sanat bankasıyız' idealini her zaman koruyacaklarını kaydetti.
Güngen, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. tarafından 1945 yılında Doğan Kardeş dergisi ile temeli atılan Yapı Kredi Yayınları'nın (YKY) varoluş sebebinin kültür ve sanatı en iyi örnekleriyle daha geniş bir çevreye yaymak olduğunu vurgulayarak, dergiyi 2008 yılından itibaren tekrar çocuklarla buluşturduklarını söyledi.
YKY'nin köklü bir yayıncılık geleneğinin temsilcisi olduğunu anlatan Güngen, şunları kaydetti: "Bankanın kurucusu Kazım Taşkent, ilk şube olan Bahçekapı'nı n açılışında 'Bizim gibi büyük kuruluşların iki görevi vardır. Biri, kendi iştigal konuları ile ilgili görevleri, ikincisi ise topluma karşı olan görevleridir. Biz, kültür ve sanatı seçtik. O yüzden biz, Kültür ve Sanat Bankasıyız' diyerek bu bankanın temellerini attı. Ne kadar güçlü bir uzak görüşlülük. Ve bu felsefe o günden beri son derece doğal, benimsenmiş şekilde yaşatılıyor"
Güngen, hem kitaplarının hem de dergilerinin edebiyat, felsefe ve sanat dünyasında saygın bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, yayıncılık faaliyetleri ile sergi ve diğer etkinlikleri bir bütünün parçaları olarak gördüklerini, her faaliyetin bir diğerini desteklediğine ve tamamladığına inandıklarını söyledi. Kurulduğu günden beri özel koleksiyonları, yayıncılık ç alışmaları, festivalleri, sinema ve tiyatroya katkılarıyla Yapı Kredi'nin, kültür ve sanatın bankası olarak anıldığını vurgulayan Güngen, "Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık"ın da bankanın daha önce farklı birimleri aracılığıyla yürüttüğü kültür sanat etkinliklerini daha etkin ve kalıcı hale getirmek için 1992 yılında kurulduğunu söyledi.
Kurumsallaşan ve alanında uzmanlaşan YKY'nin, bankanın sahipliğinin değişmesi sürecinde, kültür ve yayın politikasında herhangi bir aksama ya da değişiklik söz konusu olmadığını, kitapları aynı kalitede yayımlamaya devam ettiklerini ifade etti. Tülay Güngen, Türkiye'de yayıncılığın, uluslararası yayıncılık sektöründeki standardı yakaladığını belirterek, son yıllarda kitap türlerinde büyük bir çeşitlilik görüldüğünü, Yayıncılar Birliğ i verilerine göre 2 bine yakın yayınevi ve 6 bin kadar kitabevinin olduğunu dile getirdi.
Sektördeki kitap satışının büyük bir bölümünü ders kitaplarının oluşturduğunu kaydeden Güngen, kültür yayınlarının toplam sektörü n yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğunu belirtti Korsan baskının Türkiye'nin önemli bir sorunu olduğunu da vurgulayan Güngen, "Türkiye'de korsan kitap konusunda cezalar çok yetersiz. Yaptırımlar caydırıcı değil. Sokakta alenen korsan kitap satılıyor. Bu sorun yayıncılık sektörünü çok olumsuz etkiliyor. Piyasanın yaklaşık yüzde 40'ı korsan baskılardan oluşuyor -ki bu çok ciddi bir rakam- emeğe saygı duyulmalı" diye konuştu.
Türkiye'deki kitap fiyatlarına da değinen Güngen, dünya ile kıyaslandığında fiyatların makul bir oranda olduğunu vurgulayarak, "Kitap fiyatlarının Türkiye standartları açısından çok astronomik olduğunu düşünmüyorum. Ortalama kitap fiyatının 12 TL olduğu bir ülkede kitap pahalı diyemeyiz. Bu miktarı insanlar bir kahve ve yanında bir kek yediklerinde bile ödüyorlar" dedi. YKY'nin yayın hayatına yıllardır aynı özenle devam ettiğini kaydeden Tülay Güngen, "Türkiye'den ve dünyadan seçilmiş eserleri kitapseverlere kültür hayatına kazandıran YKY, bu ay yayımlanan 'Kazım Karabekir'in Günlükleri' ile 3 bininci kitabını okurlarıyla buluşturdu" şeklinde konuştu.
Güngen, kitabın içeriği ile ilgili olarak şunları kaydetti: "Günlükler, Kazım Karabekir Paşa'nın hayatını, günü gününe tuttuğu notlarla kamuoyuna sunuyor. İlk cümlesinin üzerinden 103, son noktasının ardından 61 yıl geçmiş olan günlükler incelendiğinde, okurlar, geniş bir dönemi kapsayan çok önemli olaylara şahit olacaklar. Kitapta, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kuruluşunda yer almış ancak Cemiyet, Meşrutiyetin ilanından sonra parti haline geldiğinde ortaya çıkan yanlışlıkları görmüş, Milli Mücadele'nin ilk zaferini kazanmış, Doğu Cephesi'ndeki başarılarından sonra elindeki askeri güç ile Batı'ya destek olmuş, Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte devrimlerin halka benimsetilmesi konusunda hassasiyet göstermiş, devlet yönetiminde istibdada her zaman karşı çıkmış olan Kazım Karabekir Paşa'nın notları yer alıyor"
Genel Müdür Tülay Güngen, Orhan Veli, Sait Faik, Nazım Hikmet, Gü lten Akın, Sabahattin Ali gibi Türk edebiyatının pek çok önemli yazarının kendi çatıları altında olduğunu hatırlatarak, aynı zamanda dünya edebiyatın ın da önemli isimlerini logoları altında bir araya getirdiklerini kaydetti.
Güngen, romandan hikayeye, günceden anıya, denemeden eleştiriye, pek çok alanda eserler vermiş edebiyatçıların kitaplarını, YKY olarak okuyucuyla buluşturduklarını vurgulayarak, genç yazarları da Türk Edebiyatına kazandırmak için özel bir çaba gösterdiklerini söyledi.
Genç yazarlardan da kendilerine yoğun bir ilgi olduğunu anlatan Güngen, "Genç yazarlara çok önem veriyoruz.
Kalelerimiz var, onları büyütmemiz lazım. Popülist bir yaklaşımımız yok. Genç yazarlar buralara gelince ciddi anlamda besleniyorlar. Deneyimli editörlerimizden istifade ediyorlar. Pek çok yerde yazıyorlar ve bunlar kitap kıvamına geliyor sonrasında. Bu bizi sevindiriyor. Çok iyi genç yazar ve şairlerimiz var. Mesela Gonca Özmen'in şiir kitabını, Kaya Genç'in romanını yayınladık" diye konuştu. Tülay Güngen, Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi ile bugüne kadar Türkçeye çevrilmeyen klasik eserlerin özgün dilinden Türkçeye kazandırdı klarını, dizinin William Shakespeare'in II. Richard'ından, James Joyce'un Ulysses'ine uzanan ve her gün genişleyen bir yelpazeye sahip olduğunu söyledi.
Yapı Kredi Yayınları'nın yayımladığı, İstanbul merkezli üç aylık felsefe dergisi "Cogito"nun bugünün entelektüel dünyasının birbirinden farklı pek çok yönünü, disiplinlerarası bir tavırla kapsama iddiası güttüğünü ifade eden Güngen, derginin her sayısında farklı bir konunun, dosya konusu olarak ele alındığını, bu dosyaların felsefi, toplumsal, politik ve kültürel analiz çerçevesinde oluşturulduğunu kaydetti. Güngen, yılda bir sayısını ayrı bir filozofa ayırarak, özel sayılar hazırlayan Cogito'nun Nietzsche, Kant, Adorno, Derrida, Benjamin ve Ricoeur özel sayıları devamlı yeni baskılarla okurlarına ulaşmayı sürdürdüğünü, 1993 yılından bu yana yayın hayatına devem eden derginin, yüksek satış ortalamasıyla Türkiye'nin en özgün süreli yayınlarından biri olduğunu vurguladı.
Yeni kitap mevsimine yönelik projeler hakkında bilgi veren Güngen, Şehir Monografileri çalışmasında Türkiye'nin tarihle yaşayan kentlerinin öykülerini anlattıklarını, bu zamana kadar İzmir, Ankara, Bursa, Edirne, Diyarbakır, Adana, Urfa, Konya, Balıkesir, Mersin, Mardin, Kars, Gaziantep ve Trabzon için kitaplar hazırladıklarını hatırlattı. Güngen, bu dizi ile okura kentlerin şiirini aktardıklarını vurgulayarak, "İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması münasebetiyle İstanbul için 'Şehrengiz' adlı kitabı hazırlayacağız" dedi.
Sergi ve müze alanlarında da sanatseverlere hizmet verdiklerini dile getiren Güngen, uluslararası standartlarda yapılandırılan Vedat Nedim Tör Müzesi'nin 55 bin parça ile dünyanın üçüncü büyük sikke koleksiyonuna sahip olduğunu belirtti. Güngen, müzenin koleksiyonları arasında Mustafa Kemal Atatürk'e ait evrak ve eşyalarının bulunduğunu, her yıl üç farklı sergiyle kapılarını topluma açtığını belirterek, müzede bugüne kadar Hitit, Troya, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Urartu, Çatalhöyük ve Frig gibi uygarlıklara ait eserlerin sergilendiğini ifade etti. Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nin 1964'ten beri etkinliklerini kesintisiz sürdürdüğünü ve Türkiye'de resim sanatı alanında önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Güngen, galeride, uluslararası çapta pek çok sanatçının eserlerinin sergilendiğini anlattı.
Güngen, galeride Bellini, Zonaro, Bazelitz, İlhan Koman, Mehmet Güleryüz, Hale Tenger, Özer Kabaş ve daha birçok sanatçının eserlerinin sanatseverlerle buluştuğunu söyledi. Toplumsal belleği canlı tutan sergilere ev sahipliği yapan Sermet Çifter Salonu'nda Ara Güler, Robert Capa, Sebastiao Salgado gibi fotoğrafçıların eserlerin sergilendiğini vurgulayan Güngen, aynı zamanda salonda sinemadan tiyatroya, plastik sanatlardan grafik sanatlara, müzikten edebiyata kadar çeşitli etkinliklerle sanatseverlerin bir araya geldiğini kaydetti. Tülay Güngen, Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin ise müzik, arkeoloji, tiyatro, edebiyat, fotoğraf ve tarih etkinlikleri başta olmak üzere her ay kültür ve sanatın farklı dallarını kapsayacak şekilde hazırlanan 25 kadar etkinliğe ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Atölye Çalışmaları, Çağ daş Sanat Konuşmaları, Tarih Konuşmaları, Arkeoloji ve Fotoğraf Söyleşileri"nin en çok ilgi gören etkinlikleri olduğunu belirtti.Resim, heykel, tiyatro, fotoğraf, arkeoloji ve kültür hayatının tüm alanlarında çok konuşulan, gündemi belirleyen sergiler açtıklarını kaydeden Güngen, farklı alanlarda toplantılar, söyleşiler, dinletiler ve gösterilerle her yıl 200'ü aşkın kültür ve sanat etkinliğini sanatseverlerin takdirine sunduklarını ifade etti.