KUŞAKLAR VE BİLİŞİM

2000’li yılların dijital çocukları, İş hayatına yaratıcılık ve inovatif düşünceler getirecek

TURİZMİN SESİ


Dünya tarihi boyunca insanlık, çeşitli kuşaklar, yani dönemler geçirmiştir. Bu dönemlere ilişkin Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Proje Yöneticisi Özgür Kaçan, şunları söyledi. 
 
**Sessiz Kuşak: 1927-1945 yılları arasında doğan, Cumhuriyet dönemi çocukları kuşağıdır. Bu kuşak 2. Dünya savaşına denk gelen dünyada ve ülkemizde ekonomik buhranların yaşandığı zor bir kuşaktır. Bu dönemde, özellikle savaş teknolojileri üzerine bilişimde bir gelişmenin yaşandığını görüyoruz. Ayrıca, televizyonun icadı da bu döneme rastlamaktadır.
 
**Baby Boomers  Kuşağı: 1946-1964 yılları arasında doğan, ihtilaller ve çok partili dönem kuşağıdır. Bu kuşakta, özellikle İnsan hakları konularında tüm dünyada büyük gelişmeler yaşandı.  Radyonun, altın çağı yine bu kuşağa rastlamaktadır. Bu kuşağa, baby boomers (Bebek Patlaması) denmesinin sebebi, nüfus yoğunluğunun savaş sonrası erkeklerin eve dönmesi ile artmasıdır.
 
**X Kuşağı: 1965-1979 yılları arasında doğan, özellikle ülkemizde sol-sağ çatışmaları arasında kalmış, petrol krizinin, dünyadaki barış akımının ve sinemanın altın çağının yaşandığı kuşaktır. Ayrıca 68 kuşağı olarak da adlandırılır. X kuşağı zamanda, birçok teknolojik gelişmeler yaşandı; cep telefonu, kişisel bilgisayarlara adaptasyon, ardı arkası kesilmeyen yazılımları tanıma vb… Ancak, bu teknolojik gelişmeleri hakkıyla kullanmayı ancak bir sonraki kuşak Y kuşağı başardı.
 
**Y Kuşağı: 1980-2000 yılları arasında doğan, hem refah, hem de kriz dönemlerini geçiren, körfez savaşına şahit olan, 11 eylül saldırıları ile canlı yayında savaş izleyen, internet, ipod, play station doğduğu kuşaktır. Çoğu tanınmış olmak ister, teknoloji ve marka bağımlılığı yüksek düzeydedir. İronik olarak, X kuşağının yarattıkları Microsoft, Google, Yotube, My Space, ve amazon gibi ortamları X kuşağından daha iyi kullanırlar.
 
**Z Kuşağı:2001- … yılları arasında doğan “dijital çocuklar” diye de adlandırılan, baby boomers lara benzeyen kuşaktır. Tamamen dijital kana sahip olan bu kuşak, çok çabuk teknoloji ve bilişime ayak uyduran,  inovaktif düşünce yapısına sahip bir kuşaktır. 2020 yıllarda, iş hayatında göreceğimiz bu kuşak ile bilişim ve teknolojide büyük yenilikler ve değişimler olacağına eminim.
Kuşaklar ile ilgili bu bilgiler, çoğu firmanın insan kaynakları yöneticilerinin dikkatini çekmiştir. Bu bilgileri kullanarak, personel seçimi kriterlerini geliştirmişlerdir. Özellikle, bilişim sektöründeki firmalarda, bu bilgileri kullanarak insan kaynakları yapılandırması yapmaktadır.