KUŞADASI LİMAN PLATFORMU KURULDU

Kuşadası Belediyesi öncülüğünde, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden kurulu 12 kişilik bir komite oluşturuldu

TURİZMİN SESİ
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın Kuşadası limanıyla ilgili hazırladığı yeni imar planını belediyeye göndermesi üzerine Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün'ün çağrısıyla pazartesi günü yapılan genişletilmiş ilk değerlendirme toplantısının ardından, bu kez eylem planını görüşmek amacıyla sadece siyasi partiler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı ikinci değerlendirme toplantısı yapıldı.

Kuşadası Belediyesi Encümen Salonundaki toplantıya; CHP İlçe Başkanı Mehmet Bal, HEPAR Kuşadası ilçe Başkanı Tuğrul Demir, ÖDP İlçe Başkanı Şenol Eskin, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Halit Şakar, Kuşadası Şoförler Odası Başkanı Erol Soysal, Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran, Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, Kuşadası Baro Temsilcisi Ömer Günel, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Kuşadası Temsilcisi Feridun Uzun, Atatürkçü Düşence Derneği Başkanı Nuri Özkan, Kuşadası Pazarcılar Derneği Başkanı Aziz Çelebi, Kirazlı Köyü ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, Yelken Kulübü Başkanı Behzat Kumbasar ve 2003 yılından beri hukuk mücadelesini yürüten eski Belediye Meclisi Üyeleri Nilgün Öğünçlü ile Ahmet Altunsoy ve eski Kent Meclisi Derneği Başkanı Bülent Tokuçoğlu katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, balıkçıların mağdur edilmemesi için yeni bir yerde balıkçı barınağı yapılması hakkında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Bayındırlık ve İskân Bakanlığına yazı gönderdiğini söyledi. Bunun üzerine söz alan Kuşadası Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, yeni imar planına kesinlikle karşı olduklarını belirterek, “Bu yazı çıktıktan sonra limanı işleten şirket kooperatifimize teklifle geldi. Bizim açtığımız dava devam ederken bu şartlarda balıkçı barınağının doldurulmasına ve yerinin değiştirilmesine kesinlikle karşıyız” dedi.

Limanla ilgili yeni imar planına karşı tüm Kuşadası'nın birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, yürütülecek çalışmalar, açılacak davalarla ilgili bir organizasyon komitesi kurulmasını önerdi. Bunun üzerine Kuşadası Belediyesi öncülüğünde, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden kurulu 12 kişilik bir komite oluşturuldu. Buna göre komitenin; 2003 yılından beri Ege Ports şirketine karşı mücadelenin öncülüğünü yapan eski belediye meclisi üyeleri Ahmet Altunsoy ve Nilgün Öğünçlü ile eski Kent Meclisi Başkanı Bülent Tokuçoğlu'nun yanı sıra Kuşadası Belediyesi, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Balıkçılar Kooperatifi, Mimarlar Odası, ADA-ÇEV, Şoförler Odası, TÜRSAB, Gezi Tekneleri Kooperatifi temsilcilerinden oluşması kararlaştırıldı.

Ege Ports gibi büyük bir sermaye şirketinin liman içerisindeki dükkan kiralarına ihtiyaç duymaması gerektiğini vurgulayan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Bu şirketin Kuşadası'nda limanı işletmeye niyeti varsa Kuşadası halkıyla barışmak zorunda olduğunun bilmesi gerekir. Biz nasıl istersek öyle olur mantığı taşımadan yeni bir sayfa açmak isterlerse,tavrımızın net ama olumsuz olmayacağımızı kendilerine anlattık. Kuşadası'nın gelecek yüzyılını etkileyecek olan bir kararı birlikte alacağımız için mutluyum” dedi.

Toplantıda ayrıca, bayram boyunca Kuşadası'nın çeşitli noktalarında standlar kurulması ve imza kampanyasının derhal başlatılması kararlaştırıldı. Bayram boyunca kurulacak standlarda toplanacak binlerce imza başta Bayındırlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara gönderilecek. Olumlu yanıt alınmaması halinde ise Kasım ayı sonunda liman önünde miting yapılacak.