TURİZMİN SESİ
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile toplantıya sektörden; TÜROFED Başkanı Osman Ayık, AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, TÜROB Başkanı Timur Bayındır, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TYD Başkanı Oya Narin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Bektaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Güreli, Kaan Kavaloğlu ve Zafer Ali Yavan, TÜROB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Tonbul, Kerim Çavuşoğlu, TUREB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zeki Apalı, TUREB Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Korucu, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcıları Mehmet İşler, Sururi Çorabatır ve Mehmet Haluk Beceren, TÜROFED üyeleri Birol Akman, Gülçin Güner, Ahmet Tok, Burhanettin Sili, DTBD Yönetim Kurulu Başkanı Necip Boz, Erkan Özatağ, Corenden Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, bakanlıktan da; Müsteşar Ömer Arısoy,Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Kudret Aslan, Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman katıldı.
Turizm başta olmak üzere Türkiye ekonomisini, siyasetini derinden etkileyen olayla karşı karşıya olduğumuzu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “öncelikli olarak küresel ölçekte büyük bir ekonomik mücadelenin sürdüğü, bir siyasi itiş kakışın yaşandığı dönemden geçiyoruz” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti: “Büyük türbülanslarla karşı karşıyayız. Bu çekişme ve mücadelelerin, güçler arasındaki kavganın özellikle bölgemize derin etkilerinin olduğunu biliyoruz. Dünyanın her tarafını etkileyen terörle karşı karşıyayız.”
Bölgedeki gelişmelerden Türkiye turizminin de etkilendiğini dile getiren Bakan Kurtulmuş, "Bölge dışındaki bazı gelişmeler de turizmi etkiliyor. Son zamanlarda Avrupa kıtasında bazı siyaset çevrelerini etkisi altında bırakan yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, Türkiye düşmanlığı ne yazık ki bir takım negatif algıların Avrupa’da oluşmasına vesile oluyor. Artan aşırı ırkçı ve Neonazi baskılar nedeniyle Avrupa’nın makul mutedil merkez siyasetçilerinin de Türkiye karşıtı bir dili kullandıklarını görüyoruz. Amacımız bundan sonraki süreçte kültür ve turizm alanındaki gücümüzü bu türbülansların ortadan kaldırılması, gerginliklerin ortadan kaldırılması için bir manivela olarak kullanabilme becerisini ortaya koyabilmektir" dedi.
Turizm sektörünün Türkiye’de GSMH’nın yüzde 12’sini, istihdamın yüzde 8.2’sini oluşturduğunu kaydeden Bakan Kurtulmuş, “2015-2016 döneminde yaşanılan krizler, önce Rusya ile yaşanan uçak krizi, küresel ekonomik ve siyasi gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkileri, Avrupa’da bazı ülkeleriyle yaşadığımız sıkıntılar, Türkiye turizmini ciddi şekilde etkilemişti. Geçtiğimiz iki yıl içinde turist sayısında 11 milyon turist sayısında azalma ve 12 milyar dolarlık gelir azalması söz konusuydu. Bu kriz dönemini yaşamış olmamıza rağmen Türkiye’de sektör dayanıklılığını ortaya koymuştur. Bu süreçte sıkı bir mücadeleyle bu meselede önemli mesafeler alınmıştır. Mayıs 2016’daki rakama göre, turizm istatistiklerinde yüzde 16’lık artış söz konusudur. 2017 yılının ilk 5 ayında artış yüzde 5.5’dur. Antalya bölgesi için ilk 7 ayda, yüzde 60 artış göstermiştir. Antalya’da geçen yılın temmuz ayına göre bu yıl yüzde 76 artış oldu. Ocak-mayıs döneminde Rus turist istatistiği ise yüzde 571 gibi son derece önemli bir gelişmeyi ortaya koyuyor. Sektörün dayanıklılığı ile bu türbülansı aştık, aşmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
“Turizm atağı”
Kurtulmuş konuşmasına şöyle devam etti: “Turizm sektörünün önemli hedeflerini ortaya koyarak büyük ataklar gerçekleştireceğiz. 2023 yılındaki 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefimizi belirtmek istiyorum. Bu da sektörümüze önemli bir ivme kazandıracaktır. Hem de pazar ve ürün çeşitlemesi yapmalıyız. Çin, Hindistan’a turist çekme seferberliği içinde olacağız. Türkiye plaj, deniz, kum turizmi değil çok faklı alanlarda potansiyeli var. Kış turizminin Türkiye’de desteklenmesi yayla, inanç, kaplıca, sağlık turizmini çok daha ileriye noktaya götürülmesi gerekir."