KÜLTÜR OTOBÜSÜ BURSA’DA

23 – 26 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri Bursa ile devam edecek

TURİZMİN SESİ


Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü'nün, Türkiye'nin 24 kentinde ve 8 Avrupa ülkesinde yürütmeye başladığı “Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türk Edebiyatı Avrupa'da” (European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe) adlı geniş kapsamlı kültür projesi; 23 – 26 Mart 2010 tarihleri arasında Bursa'da! “Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türk Edebiyatı Avrupa'da” projesinin Bursa etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek okuma ve söyleşilerde; son iki romanı ile çok satanlar listesine giren Avusturyalı yazar Daniel Glattauer ve 1990 yılından bu yana serbest yazarlık ve gazetecilik yapan İsviçreli yazar Peter Stamm, eserlerinden bölümleri edebiyat meraklılarıyla paylaşacaklar.

23 – 26 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri”nde; uzun yıllar gazeteci olarak İstanbul'da yaşadıktan sonra, Münih'te yönetmenlik eğitimi alan ve Almanya'da çeşitli tiyatrolarda çalışan Roland Schimmelpfennig'in “Geçmişten Gelen Kadın” adlı oyununun da okuma tiyatrosu gerçekleştirilecek. Çevirmen – dramaturg Sibel Arslan Yeşilay tarafından Türkçeleştirilerek okuma tiyatrosu olarak sahneye konan oyun, eğlenceli konusuyla Yunan tragedyaları ile çağdaş polisiye arasında ilginç bir yere konumlanıyor.

Bursa'daki etkinlikler aynı zamanda, Romanya'nın iki köyünden müzisyenlerin bir araya gelmesiyle oluşan Mahala Rai Banda adlı gruba ev sahipliği yapıyor. Yaptıkları Çingene müziği ile dinleyicilerin güç, incelik, mükemmellik ve ustalık konusundaki beklentilerine tümüyle karşılık veren Romen müzisyenlerden oluşan grup; 26 Mart 2010 Cuma akşamı saat 22:30'da Hayal Kahvesi Bursa'da Balkan müziğinin hareketli ezgilerini Bursalı müzikseverlerle paylaşacak. Etkinlik programında yer alan, 2005 yılından beri İstanbul'da yaşayan Alman yazar, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Dieter Sauter'in çektiği fotoğrafların sergilendiği “Türkiye'den İnsan Manzaraları” adlı sergi ise; 23 Mart – 6 Nisan 2010 tarihleri arasında Tayyare Kültür Merkezi Cep Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

“Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” başlığı altında gerçekleştirilecek etkinliklerde sanatçılara, projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir “Gezici Kütüphane” eşlik ediyor.

Açılışı; 23 Mart 2010, Salı günü saat 18:00'de Tayyare Kültür Merkezi Cep Sanat Galerisi'nde Dieter Sauter'in “Türkiye'den İnsan Manzaraları” adlı sergisinin açılışı ve 20:00'de Bursa Devlet Tiyatrosu'nda Roland Schimmelpfennig'in “Geçmişten Gelen Kadın” adlı oyununun okuma tiyatrosu ile gerçekleşecek “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri”ne tüm Bursalı sanatseverler ücretsiz olarak davetli…

“KÜLTÜR KÖPRÜLERİ” PROGRAMI HAKKINDA
“Kültür Köprüleri” Programı, AB ile Türkiye arasında sivil toplum diyalogunu destekleme amaçlı bir girişimdir. Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun başlattığı program, AB'ye üye ülkelerin Türkiye'deki kültür ofisleri ve Türk ortaklarınca uygulanmaktadır. 6 milyon €'yu bulan “Kültür Köprüleri” Programı'nın amacı; kültürel paylaşım ve anlayışı temel alarak, AB'ye katılım sürecinde olan Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki önyargıları gidermeye yardımcı olmak ve kalıcı bir işbirliğine imza atmaktır. Program sayesinde, AB üyesi ülkeler ve Türkiye birbirlerinin kültürel değerlerini tanıyarak, kültürel ve sanatsal yenilikleri sınırlar ötesine taşıma fırsatını bulacak, böylece kültürlerarası diyaloga katkı sağlayacaklardır. Program kapsamında modern sanatların tüm dalları, müzik, sahne sanatları, plastik ve görsel sanatlar ve edebiyat yer almaktadır.

“EUROPEAN LITERATURE GOES TO TURKEY - TURKİSH LITERATURE GOES TO EUROPE” (“AVRUPA EDEBİYATI TÜRKİYE'DE – TÜRK EDEBİYATI AVRUPA'DA”) PROJESİ HAKKINDA
“Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından birçok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen “Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türk Edebiyatı Avrupa'da” (“European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe”) adlı proje; edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor. 5 Mayıs 2009 tarihinde Diyarbakır'da başlayan Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazar konuk oluyor. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye'nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşuyor. Her kentte bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış, Mercedes – Benz Türk A.Ş.'nin katkılarıyla sağlanan bir 'gezici kütüphane' eşlik ediyor.

“Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” adı altında düzenlenen hafta kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer alıyor. Avrupa'da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yeniliklerle tanışma olanağı sunan projenin Türkiye turu, 16 Nisan 2010 tarihinde İstanbul'da 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak. “European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe” projesinin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türk yazar, 7 AB ülkesi ve İsviçre'de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye'den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen'de sanatseverlerle buluşacak. 25 Haziran 2010 tarihinde Brüksel'de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek gala ise, bir yıllık projenin doruk noktasını oluşturacak.