KÜLTÜR KÖPRÜSÜ YIKILMAZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Tankların, topların, uçakların, bombaların ve teröristlerin yıkamayacağı en sağlam köprü, kültür köprüsüdür" dedi.

TURİZMİN SESİ


Bakan Günay, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin Opera ve Bale Kurulu oluşturmasına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplantıya, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Fıratlı, Devlet Tiyatroları Başrejis örü Rüştü Asyalı, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürleri, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan, KKTC, Azerbaycan, Başkurdistan ve Kırım Özerk Cumhuriyetinden opera ve bale temsilcileri ile sanatçılar katıldı.

Bakan Günay, TÜRKSOY üyesi ülkelerin bugüne kadar sanat alanında pek çok etkinlikte bir araya geldiğini, "Köroğlu" operasının da bunun en önemli örneklerinden olduğunu söyledi. Opera ve bale alanındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Günay, TÜRKSOY üyesi ülkelerin opera ve bale kurulu oluşturmasının bu alandaki en önemli adımlardan olduğunu ifade etti.

Bu atılımın TÜRKSOY üyesi ülkelerin birbirini daha yakından tanıması, kucaklaması, güçlerini birleştirmesi, sanat ve kültür yaşamının toplam kalitesinin yükseltilmesi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Günay, çalışmaya imza atanları yürekten kutladığını söyledi. Günay, "Türk dünyasının sanatçılar, kültür insanları eliyle birbirini daha yakın tanıması, sahnelerimize sanatçılarımızın birlikte çıkabilmesi ve insanlarımızın coşkuyla T ürk dünyasının sanatçılarını alkışlaması, bizim uzun yıllardır yüreğimizde taşıdığımız bir hasretti" diye konuştu.

-"BU ADIM AB SÜRECİ KADAR ÖNEMLİ"-
Bakan Günay, "TÜRKSOY Opera Günleri" adı altında etkinliklerin gerçekleştirilmesinin planlandığını da aktararak, İzmir'de düzenlenen şan yarışmasının da bundan sonra sadece Türkiye'nin değil, Türk dünyasının ortak şan yarışması haline getirileceğini belirtti. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "(Kerem) operası nasıl Türk dünyasının öteki ülkelerinde sergilenmişse, şimdi sizin eserleriniz de İzmir'de, Antalya'da, Mersin'de sergilenecek ve sahnelenecek. Bu alanlarda işbirliği yapacağız. Bunların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü birbirimizi yakından tanımanın birinci yolu, kültür ilişkisini sağlamlaştırmaktır. Tankların, topların, uçakların, bombaların ve teröristlerin yıkamayacağı en sağlam köprü kültür köprüsüdür. Biz böyle bir köprüyü şimdi Asya içlerinden Balkanlara kadar hep beraber oluşturmaya çalışıyoruz.

Türkiye, son yıllarda biliyorsunuz, hızla Avrupa'ya açılıyor. Biz, bir yandan Avrupa Birliği (AB) üyesi olmaya çalışıyoruz. Bir yandan, yakın komşularımızla ilişkileri geliştiriyoruz. Suriye, Ürdün, Lübnan ile vizeyi kaldırıyoruz. Şimdi Rusya ile vizeyi kaldırmayı düşünüyoruz ve konuşuyoruz. Bir yandan da TÜRKSOY eliyle asıl kendi dünyamıza, kendi kültür ve tarih dünyamıza açılmaya çalışıyoruz. Ben, bugün yaptığımız bu girişimin, bu adı mın, bu açılımın AB sürecinde attığımız adımlar, ya da komşularımızla attığımı z adımlar kadar önemli olduğunu, onlar kadar anlamlı olduğunu, hatta onlardan daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. O nedenle, bütün kalbimle bu çabanızı alkışlamak istiyorum."

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da opera ve bale alanındaki işbirliğinin geliştirilmesiyle birlikte üye ülkelerin ortak festivaller, prodüksiyonlar ve yarışmalar gerçekleştireceğini söyledi. Opera ve balenin üye ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çok güçlü sanat dallar ı olduğuna işaret eden Kaseinov, "Artık bu işbirliğinde çok daha ileri bir noktaya geldiğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen'e Kazakistan'ın yerel giysisi olan "çapan" giydirildi ve birer çini tabak armağan edildi. Yarın akşam Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği, Giuseppe Verdi'nin "Aida" operasında sahne almak üzere Kırgızistan ve Tataristan'dan Ankara'ya konuk olan sanatçılar da yer aldı. Eserde, "Aida" rolünü Gülzat Daurbayeva, "Amneris" rolünü Asel Bekbayeva ile "Radames" rolünü ise Ahmet Agadi üstlenecek. Konuk delegeler, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti açılış etkinliklerini izlemek üzere yarın Ankara'dan ayrılacak.