KRUVAZİYER SEKTÖRÜNDE GÜVENLİK

Uluslararası Kruvaziyer İşletmeleri birliği üyesi Tura Turizm, Kruvaziyer sektörün güvenlik kayıtlarının nasıl tutulduğunu ve işlediğini açıklıyor

TURİZMİN SESİ


Geçtiğimiz günlerde İtalya'da yaşanan çok elem verici bir faciadır. Kruvaziyer sanayi olarak bu kazada hayatlarını kaybedenleri en içten taziyelerimizle anarak yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
Kruvaziyer sanayimizin güvenlik kayıtlarının nasıl tutulduğu kruvaziyer ile yolculuk yapacakları bu kaza olayının ardından yeniden bilgilendirmek istiyoruz.

Güvenlik Mükellefiyetimiz…
Kruvaziyer sanayi uyulması zorunlu çok sıkı kuralların uygulandığı bir sanayi dalıdır ve güvenlik ise bizim için en yüksek öncelikli takip ettiğimiz konudur.

• Denizde İnsanların Hayatının Güvenliği Uluslararası Anlaşmasında (SOLAS) (Safety of Life at Sea) kararlaştırılan uyulması zorunlu Kararlar ve Yönetmelikler, anlaşmaların kabul edilmesi sonucunda bir Birleşmiş Milletler (UN) kuruluşu olan (IMO) Uluslararası Denizcilik Kuruluşu (International Maritime Organization) kruvaziyer gemilerinin güvenliği ve operasyonlarının yapılışında uyulması gereken global standartları tespit ederek uygulanmasını zorunlu kıldığından, bütün kruvaziyer gemileri yukarıdaki bu kuruluşun emrettiği müsamahasız gereksinmelerine uyumlu olarak tasarlanmakta ve kruvaziyer gemileri bu esaslara göre işletilmektedir.

• Kruvaziyer sanayinin güvenlikle ilgili yönetmelikleri ve gereksinmeleri çok sert yaptırımları olan kuralları içerir-ve örneğin, mekanik, navigasyon al ve güvenlik ile ilgili hükümlerin uygulanmasında bunları daha da geliştirerek gemiler çoğunlukla bu gereksinmeleri daha da üst seviyede ve daha da fazla miktarda yerine getirmektedir.

• Gemi personelinin tamamı bir geminin acil durum, tehlike anında tahliyesi işleri de dahil acil durum senaryolarının neler olabileceği, böyle durumlarda karşılaşılacak işlerin tatbikatı konularında sıkı, yoğun eğitimlerden geçirilerek, yetiştirilmekte ve bu eğitimleri ile ilgili katılım belgeleri/sertifikaları almaktadır.

• Kruvaziyer sanayi kendisinin gemilerini daha da güvenli olarak imal etmek için çalışmalar yapmak mükellefiyeti ile sorumlu olduğunu kabul etmektedir. Denizde güvenlik ile ilgili teknoloji, aşamalar ve eğitim son yıllarda çok daha ileri seviyeye çıkarılmış ve kruvaziyer gemilerinin güvenliği daha önceki zamanlara nazaran daha iyi duruma getirilmiş bulunmaktadır.

Sanayi büyüdükçe, navigasyon ekipmanlarında, gemide seyahatte Güvenlik Yönetim Sisteminin uygulanmasında gelişmeler, kurtarma ekipmanlarının, limana güvenli dönüş için gerekli standartların üst seviyeye çıkarılması, eğitim ve eğitim sonunda verilecek belge ve sertifikaların standartlarının revize edilmesi ve benzeri yeniliklerin yanı sıra IMO, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ve diğer bu kuralları düzenleyici makamlar güvenlik yönetişim işlerini çeşitli usullerle üst seviyeye çıkararak güncellemişlerdir.

Kruvaziyer sanayi uyulması zorunlu güvenlik standartlarını uygulamak için, Uluslararası Denizcilik Kuruluşu (IMO) ,Uluslararası Denizcilik makamları, gemi tasarım uzmanları ve tersanelerde gemileri inşa eden gemi inşaat şirketleri/ mühendisleri ile sürekli, tutarlı olarak birlikte çalışmakta ve çalışmaya devam etmektedir.

Güvenlik Kayıtları…
Güvenliği tehlikeye atan kazalarda kruvaziyer sanayi aşırı düşük sayıda kayıp, zayiatla sonuçlanmış olayların kayıt edildiği mükemmel bir güvenlik siciline sahip kuruluştur. Deniz yolculuklarında deniz kazaları sonucunda oluşan ölümler/kayıplarla karşılaştırıldığında 2005 yılında kruvaziyer işletmeleri taşıdıkları 100 milyon yolcularından toplam da 16 yolcusunu bir şekilde oluşan her hangi çeşitlerdeki kazalar yoluyla kaybetmiş olduğu dikkate alındığında kayıp/ölüm binde bir denebilir. Aslında ise milyonda 0,16' dan daha az bir ölüm/kayıp oranı söz konusudur.
Kruvaziyer işletme sanayi teknolojiye, prosedürlere, işletme personeline, gemilerinin mürettebatına ve mürettebat eğitimine büyük çapta yatırımlar yapmıştır.

Costa Concordia olayından daha fazla ayrıntı bilgiler ortaya çıkıp öğrenildiğinde, biz de bunlara bağlı olarak ilerde düzenlemelerde yapacağımız bazı değişikliklerin kruvaziyer gemilerinin güvenliğini daha da güvenli gelişmiş hale sokup sokamayacağını çok dikkatle yakından inceleyebileceğiz. Eğer bu olaydan böyle olayları önleyici, düzeltici tedbirlerin alınmasının lüzumlu olduğu açık olarak anlaşılacak olursa, bu sektörün sanayi dalı olarak bu olaydan sonra ortaya çıkacak tavsiye/teklif edilecek güvenlik tedbirlerinin kabul edilmesini/yasalaşmasını temin etmek için bu işlerle ilgili hükümetin yetkili makamları ve düzenlemekle sorumlu makamları ile bizde yakın bir çalışma içinde olacağız.