KOSOVA’DA TÜRKÇEM DERGİSİ 14 YAŞINDA

Türkçe'nin unutulmaması ve doğru öğretilmesi için Kosova'da yazar, şair, gazeteci, radyocu,ve folklorik değerler araştırmacısı Zeynel Beksaç tarafından çıkarılan Türkçem dergisi son sayısı ile 14'üncü yılına adım attı

TURİZMİN SESİ


Attila Güvenç İstanbul(Anayurt)
İlk sayısıyla 1999 savaşından 2 ay önce okurla buluşan Türkçem dergisi, öncelikle ilköğretim okulu öğrencilerine yardımcı olmak, bu gök kubbede yaşanılan güzellikleri paylaşmak, bir nebze de olsa öğrencilerin bilgi dağarcığını zengin kılabilmek için, artı; Kosova, Makedonya, Balkanlardaki çağdaş Türk edebiyatına katkı sunmak, gündemde tutmak, gelişmesine minnacık bir pay olsun diye Türkçem yayın hayatını başladı.

Türkçem'in yayıncısı Zeynel Beksaç dergi ile ilgili olarak“ Bize gelen şiirleri,
yazıları , resimleri yayımlamaktan büyük bir haz aldık. Kıvanç duyduk. Bugün birkaç kişiye de olsa, edebiyat aşısı vermişse, verebilmişse Türkçem Dergisi, bundan onur duyarız… Bir gazetenin olmadığı, edebiyaterikli bir derginin olmadığı ortamda yaşıyoruz. Oysa gazete ve dergi açısından zengin bir geçmişi olan coğrafyada yaşıyoruz. Şartlar, duyarsızlık, edebiyatımızın yaşatılması ve geliştirilmesine olumsuz açıdan etki etmekte.

Dolayısıyla tüm bu olumsuzluklar halkımıza yansıyor. Nasibini bizler de alıyoruz. 4 yıldır hiç kimseden maddi katkı aldığımız yok. Bu zor şartlarda hem içerik hem de görsel açıdan en iyisini verme olanaklardan yoksunuz. “ açıklamasında bulundu. Beksaç “Zorluklara rağmen gördüğünüz gibi yola devam diyoruz. Sizin alakanız, sizin desteğiniz bize güç veriyor.Gönendiriyor. Ayakta kalma dopingini sizlerden alıyoruz.
Ardımızda kalan yılın son aylarında Doğru Yol ve Gerçek derneği sanat çalışmalarının 60. yıllarını görkemli bir şekilde kutladılar. Daha bir sürü etkinlikler yaşandı. Bir gün toplum olarak gerçek anlamda birlik beraberliği yakalarsak, her şey çok daha güzel, her şey çok daha zengin içerikle yaşanacaktır…Umarız bunu görebilmemiz çok zamanı gerektirmez.”diyor.

Türkçem Dergisinin en yeni sayısında çeşit içerikte yazılara rastlanıyor. Geride bıraktığımız günlerde kaybettiğimiz KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı, Büyük Kahraman, hayatını Kıbrıs davasına adayan Rauf Denktaş'a dergibu sayısında yer veriyor. Kapakta fotoğrafını, arka kapakta ona adanmış bir özgün şiiri, orta sayfalarda da ona ait yazılara yer verilmiş. Özgün şiirler, öyküler, masallar, sağlık ve bilim ve teknolojiden yazılar, Kıbrıslı Türklerde Çocuk Edebiyatı, çocukların şiir ve çizmiş oldukları resimler ve daha birçok ilginç yazılar son sayısında yer alıyor.