Özgür Güvenç
İstanbul(Anayurt)- Körfez ülkelerine yaptıkları ihracatta Suriye'deki kargaşadan dolayı sıkıntılı günler geçiren Adana ve Hatay bölgesi işadamlarına başlatılacak Ro Ro seferleri ile Antakya’dan Suriye’nin Tartus limanına ayda 2 bin tırlık bir trafik yaratılacak. Sabay Denizcilik ile LAM-Lyonel A. Makzume A.Ş. gemi acentelikleri ortaklığıyla yapılacak ro-ro desteği için Sabay Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen" ihracatçıya zaman ve maliyet açısından yüzde 35’e varan avantaj sağlayacak yeni Ro Ro seferlerinin haftada 4 kez gerçekleşeceğini" açıkladı. Arap ülkelerine yapılan mal gönderiminin Suriye üzerinden tırlarla karayolu ile olanaksız duruma gelmesi Türk ihracatçıları yeni çözümler ararken, ihracatçılar için biraraya gelerek ortaklık kuran Sabay Denizcilik ile LAM-Lyonel A. Makzume A.Ş. gemi acentelikleri, Antakya’dan Körfez ülkelerine ulaşabilmek için Ro-Ro seferleri başlatma yolunu buldu.
Körfez ülkelerini kapısı yeniden aralanıyor
İhracatcılara yapılan açıklamalarda "Yaş meyve – sebze ihracatında Körfez ülkeleri satışları Suriye yüzünden durma noktasına geldi. Özellikle yaş meyve –sebze ihracatının yüzde 85’lik kısmını oluşturan Hatay ve Adana Bölgesi ihracatçılarına hem zaman, hem de maliyette yüzde 35’e varan avantaj sağlayacak yeni Ro-Ro seferleri ile Körfez ülkelerinin kapısı yeniden aralanacak. İskenderun ile Suriye’nin Tartus limanı arasında Ağustos ayınının sonunda başlayacak Ro-Ro seferleri düzenli olarak haftada 4 kez gerçekleşecek. Al Hussein adlı Ro-Ro gemisiyle hizmet verilecek hat sayesinde bölgedeki Arap ülkelerine karayolu ile ulaşım imkanı yeniden sağlanacak. Ro-Ro hattında aylık 2 bin tırlık bir trafik potansiyeli öngörülürken, Tartus limanına varacak ürünler buradan Arap tırlarına yüklenerek başta Ürdün ve Lübnan olmak üzere, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Dubai gibi ülkelere transfer edilecek. " bilgileri verildi.
Seferler ve ülke sayısı artacak
Bülent Aymen, ihracatçıların taleplerine yanıt vereceklerine dikkat çekerek, “Mersin ve Taşucu’ndan bölgeye Ro Ro hizmeti veren şirketler var ama Hatay’dan maalesef yok. Antakya Taşucu arası ise 330 kilometre olduğu için bu yol ihracatçının hem zaman hem de maliyet kaybına neden oluyor. İhracatçıdan gelen talebi dikkate alarak Iskenderun limanindan Ro Ro seferleri organize etmeye başlıyoruz. Bir ay içerisinde de gemi sayısını ve servis verdiğimiz ulke sayısını artırmayı öngörüyoruz” diye konuştu.