Konya’nın Yeni Gözdesi Sille Turizm Sezonuna Hazır

Konya’nın Selçuklu Belediyesi sınırları içinde kalan ve turistlerin her mevsim yoğun ilgi gösterdiği 6000 yıllık eski bir yerleşim yeri olan Sille turizm sezonuna hazır

TURİZMİN SESİ

İsminin Yunan mitolojisinde Silene (kaynayıp coşarak köpürüp akan su)  kelimesinden türediği kabul edilen Sille, Roma’ya ait birçok kalıntıdan ötürü turistlerin ilgisini çekiyor.  Özellikle yaz aylarında turistlerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği Sille, ziyaretçilerini bekliyor.Bizans, Kudüs ve Roma yolu üzerinde bulunduğu için tarih boyunca önemli bir dini merkez olarak kabul gören Sille Köyü’nde dünyanın en eski ve en büyük manastırlarından birisi olarak kabul edilen Hagios Khariton Manastırı (Ak Manastır) bulunuyor. Bu manastır Sille’nin özellikle inanç turizminde öne çıkmasını sağlıyor. 

 
 
İlk Hıristiyan Bizans imparatoru Konstantin'in annesi Helena tarafından Michael Archangelos adına MS. 371'de yaptırılan Aya Elena Kilisesi ise, tarihi ve dini öneminden ötürü özellikle Batılı turistlerin ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. Köydeki yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, mağaralar, eski Roma hamamı ve  Osmanlı mezar taşları da turistlerce ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor. Sille’nin her dönem turist ağırladığını söyleyen Silleyi Kalkındırma Tanıştırma Derneği Başkanı Hikmet YANARTAŞ, yaza hazır olduklarını ve bu dönem daha çok turist beklediklerini belirtti. 
Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altına alınmıştır.