Konya’dan Ustalar markası meşhur etli ekmeğiyle ilk kez Türk Lezzet Müzesi’nde yer alıyor

42 Maslak birbirinden özel geleneksel lezzetleri Türk Lezzet Müzesi’nde ziyaretçilere sunuyor

TURİZMİN SESİ


Uzun yıllardır Kuzucu Ali markasıyla hizmet veren Ali Köroğlu, Konya’nın meşhur etli ekmeğiyle Türk Lezzet Müzesi’nde misafirlerini bekliyor. Konya ve civarına özgü, geleneksel Türk damak tadının özgün bir lezzeti olan etli ekmek, en iyi sunumlarından biriyle Konya’dan Ustalar’da hazırlanarak sofraya geliyor. Konya’dan Ustalar’da etli ekmek, bıçak arası küflü peynirli pide, bamya çorbası, Konya böreği gibi lezzetler yer alıyor. Konya’dan Ustalar, Konya denince akla gelen en güzel yemeklerden bir ziyafet sunuyor. 

Türk Lezzet Müzesi gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiriyor
42 Maslak’ta yer alan Türk Lezzet Müzesi’nde 81 ilin binlerce çeşit yerel yiyecek ve içeceklerini bir araya geliyor. Geçmişin tariflerini geleceğe taşıyor.

Gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiren  Türk Lezzet Müzesi, 42 Maslak’ta açıldı. 
Türkiye’nin en meşhur etli ekmekçisinden en köklü şekerlemecisine, Osmanlı meyhanesinden, en iyi cağ kebapçısına kadar lezzet durakları, ve Türkiye’nin en özgün, kaliteli ve lezzetli yemeklerinin tadılabileceği ve satın alınabileceği her şey Türk Lezzet Müzesi’nde, modern ve hijyenik 6600 m2 alanda tek bir çatı altında bir araya geldi.
Türk Lezzet Müzesi, 42 Maslak’ın sanat, eğlence, gastronomi ve alışverişin DNA’sını değiştiren konsept anlayışı ile beraber dünyanın en eşsiz bölgesi olan Anadolu’nun yemeklerine ve Türk Mutfağına olan tutkusunu yansıtıyor.
Türkiye’de ve Hatta dünyada bir ilk olan Türk Lezzet Müzesi’nin fikri, 2015 yılında Solid Consulting Group’tan Şef Tolga Atalay danışmanlığında oluşmaya başladı. 

2017 yılından itibaren Türkiye’nin en önemli yemek kültürü yazarlarından Mehmet Yaşin’in Türk yemekleri ve özgün yerel malzemeleri konusundaki engin bilgisi, yerel Türk lokantalarına olan yakınlığı, Türk yemek kültürü tecrübesi ile beraber Müze başarılı bir anlayış ile geliştirildi ve en meşhur Türk lezzet markaları ile görüşmeler başladı. Farklı ve Özgün ortak mimari projesi ABD+ Design Team’den Mimar Abdullah Burnaz’a ait olan ve 2 yıl boyunca, 42 Maslak Pazarlama ve Satış Direktörü Zeynep Salman ve Tepe Emlak kiralama ekibi ile yürütülen araştırma ve planlama döneminin ardından 81 ilin en köklü ve en az çeyrek asırdır Türk lezzetlerine emek vermiş yöresel 600’den fazla lokanta markası tek tek yerinde ziyaret edildi ve Türk Lezzet Müzesi anlatıldı, paylaşıldı.

Her yörenin kaliteli ve lezzet garantili ürünlerini satan dükkanları bir sene boyunca aşçısından, lezzetine, heyecanından, hijyen anlayışına kadar araştırıldı. Özenle seçilen bu lezzet markaları bir Lezzet Müzesi çatısı altında bir araya getirildi ve 2018 yılının başında 42 Maslak’ta açıldı.Yöresel ev yemekleri, kebaplar, baharatlar, peynirler, zeytinyağlılar ve hamur işleri de dahil olmak üzere geleneksel mutfağımızı oluşturan lezzetlerin merkezi olmayı hedefleyen Türk Lezzet Müzesi, Türk Gastronomisi üzerine uluslararası bir algı oluşturmayı hedefliyor.

Türk Lezzet Müzesi’nde açılmış olan 19 lezzet durağı; ‘’Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekerleme 1777’’, ‘’Dede Bursa Kebapçısı 1905’’, ‘’Dondurmacci’’ doğal dondurmacı, ‘’Fer Bal’’ Ankara, ‘’Fıstıkzade’’ Gaziantep baklavacısı, ‘’Tahtakale Filibe Köfte 1993’’, ‘’Hacı Ahmet Malatya Sofrası 1942’’, ‘’Hayfene 1886’’ kuruyemiş baharat (Ucuzcular mısır çarşısı), ‘’Hünkar 1950’’ esnaf lokantası, ‘’Konya’dan Ustalar’’’ etli ekmekçi, ‘’Lazika’’ çay,  ‘’Mixim Gurme’’ büfe, ‘’Kuzucu Ali’’ Konya tandır kebap ‘’Rosense’’ gül ürünleri, ‘’Sadabad Cağ Kebap 1972’’, ‘’Şirane 1871’’ Osmanlı Meyhanesi, ‘’Taksim Tarihi Bey Kurukahvecisi 1962’’, ‘’Tarihi Çinili Fırın Börekçisi 1959’’ ve ‘’Tarihi Bizim Künefeci 1949’’ Antakya haftanın her günü sabah 10:00’dan gece 24:00’e kadar ziyaretçileri ağırlıyor. Osmanlı meyhanesi ‘’Şirane 1871’’ ise her gece 02:00 ye kadar açık.

Türk Lezzet Müzesi’nde 2018 Mayıs’ta açılacak 11 yeni lezzet durağı ise:
Zengin bir Karadeniz, Ege ve çorba menüsü ile “Varan Lezzet Durağı”, Midye Dolmacı ve Unkapanı pilavcısı “Barakam”, Adana Kebabının Hasan Usta’sı “Adanuna”, 150 Türk peynir çeşidi ile “Deli Dane Peynir’’, yine şarap ve zeytinyağında Türk çeşit ve lezzetlerini satışa sunacak dükkan “Deli Dane Zeytinyağı ve Şarap”, Antakya’nın en iyisi “Anadolu Restaurant 1970”, Mardin’in Cercis Murat Paşa Konağı’nın yaratıcısı şef Ebru Baybara’dan “Zamarott- Göç Mutfağı”, Çilingir soframız “Peyderpey”, yurdun dört bir yanından gelen 90 çeşit gazoz ile ‘’Gazozcu’’, mantı ve çibörek çeşitleri ile ‘’Makule Mantı&Çibörek’’ ve ‘’İkram Lahmacun &Pide’’.

Mutfak Atölyesi, Türk Lezzet Müzesi’nde bir denetim ve eğitim merkezi
Dünyaca meşhur Türk/Osmanlı mutfağı şefi ve yazarı Vedat Başaran yönetimindeki Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi ise Ağustos ayında açılıyor.Peki, Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi’nde neler olacak? Genç aşçıların Türk lezzetlerine ve orijinal tariflere odaklanmalarını ve deneyimli aşçılarımıza, unutulmaya yüz tutmuş tariflerini ve tecrübelerini genç kuşak aşçılara aktarmalarının önemi vurgulanıyor olacak. Doğru tariflere sadık kalarak yöresel lezzetlerin korunması ve tanıtılması kadar, menülerin geliştirilmesi için özel eğitim ve seminerler düzenlenecek olan Mutfak Atölyesi, özgün lezzetlerin menülere eklenmesini destekleyecek. Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi’nde düzenlenecek Türk ve uluslararası üst düzey aşçı seminerleri, lezzet yarışmaları ve Türk lezzetlerinin gelişimini sağlayacak yenilikçi eğitim programları ile doğru data ve etkin bir bilgi merkezi oluşturarak Türk Mutfağı’nın gelişimini desteklemeyi hedefliyor.