KONYA’DA HERKESİN AĞACI OLACAK

Her Konyalı için üç ağaç diktiler, hedef Konya Ovası'nı Türkiye nüfusu kadar ağaçla yeşertmek

TURİZMİN SESİ
Bugüne kadar 6 milyon ağaç diken Konya Şeker, Türkiye nüfusu kadar ağaç dikmeyi hedefliyor. Türkiye'nin en büyük şeker üreticilerinden Konya Şeker, doğadan aldığını doğaya geri verme ilkesi ile hayata geçirdiği ağaçlandırma projesine tüm hızıyla devam ediyor. Konya Şeker, ağaçlandırma çalışmalarını yaparken ağaçlandırılacak saha olarak Konya Kapalı Havzası'nı seçiyor. Konya Şeker doğal ortamı zenginleştirmek için birbirine ve insanlara zarar vermeyecek yaban hayvanları da doğal ortama salıyor. Sincaplar ve arılardan sonra Ağabeyli ağaçlandırma sahası şimdi 3 kızıl geyiğin yeni yaşam alanı oldu.

Kasım-Nisan ayları arasında yürüttüğü ağaç dikim çalışmalarıyla 2010-2011 ağaçlandırma sezonunu tamamlayan Konya Şeker, bu sene 1 milyon fidanı daha toprakla buluşturdu. 2004 yılından bu yana sürdürdüğü ağaçlandırma projesinde toplam 6 milyon fidan diken Konya Şeker, Türkiye nüfusu kadar fidan dikmeyi hedefliyor. Ağaçlandırma çalışmaları ile doğal ortamı da canlandırmak isteyen Konya Şeker, bu ağaçlandırma sahalarında ilk olarak sincapları saldı. Ardından 28 kovan arıyı, ağaçlandırma sahalarına yerleştiren Konya Şeker, tozlaşmayı ve polen transferini biyolojik olarak desteklemeyi hedefledi. Bugün Konya Şeker'in yerleştirdiği arı kovanları üreyerek 110 kovana ulaştı. Konya Şeker şimdi Ağabeyli'deki ağaçlandırma sahalarına, kızıl geyikleri salarak Konya hinterlandındaki ormanlarını renklendiriyor.

Recep Konuk: “Konya Ovası'na, Türkiye nüfusu kadar ağaç dikeceğiz”
Ağaçlandırma çalışmalarını hobi amaçlı yapmadıklarını vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, ağaçlandırma ile birlikte bir habitatın da oluşmasını arzuladıklarını ve doğal hayatın bu alanlarda canlanması ile ağaçların ekolojik dengeye katkısının daha çok artacağını belirtti. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Recep Konuk, “Biz laf üreterek, slogan üreterek çevrecilik yapmıyoruz, biz ovanın çehresini değiştirmek için gayret gösteriyoruz” dedi.

Recep Konuk, “Türkiye Cumhuriyeti'nin nüfus cüzdanına sahip herkesin Konya Ovası'nda bir dikili ağacı olacak. Biz bütün vatandaşlarımız adına burada birer ağaç dikmekte kararlıyız. Nitekim ağaçlandırma çalışmalarına ilk başladığımız da hedefimiz Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmaktı. Bu hedefi çoktan aştık, üçe katladık. Şimdi hedefimiz daha büyük, Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak. Bunu da gerçekleştireceğimizi biliyorum” dedi.

Hayata geçirdikleri ağaçlandırma projesi ile ağaçlandırmanın faydalarının ürüne, üretime yansımaya başladığını belirten Konuk, ağaçlar sayesinde oluşan doğal iklimleme ile bölgedeki verimi arttırdıklarını vurguladı.

Konya Şeker, her yıl 1,5 milyon fidan üretiyor
Konya Şeker, ağaçlandırma çalışmalarında kullandığı fidanların büyük bölümünü kendi kurduğu , Fidan Üretim Merkezi'nden temin ediyor. Yıllık 1,5 milyon adet fidan üretim kapasitesine sahip olan merkez, Çumra'da faaliyet gösteriyor. Konya Ovası'nın her tarafını ağaçlandırmak için hummalı bir çalışma yürüten Konya Şeker, ağaçlandırılacak saha olarak Konya Kapalı Havzasının tamamını seçiyor. İrili ufaklı 24 ayrı orman alanın yanı sıra Taşağıl'daki orman alanına ilave edilmek üzere bin 460 dekarlık daha arazinin tahsis çalışmasını yürüten, Kaşınhanı'nda 540, Ağabeyli'de bin dekarlık büyük orman alanları oluşturan Konya Şeker, bu orman alanlarında ağaçların büyümesi ile doğal hayatın canlanması ve habitatın oluşması için bölge iklimi ve ağaçlara uygun canlılarla ormanlara renk katıyor.

Ağaçlandırma çalışmalarını hassasiyetle sürdüren Konya Şeker, bölgeye ve bölge iklimine uygun fidanları tercih ediyor. Konya Şeker, Kasım ayında başladığı ve Mayıs sonu itibarıyla tamamladığı bu yılki ağaç dikim çalışmalarında akasya, dişbudak, akçağaç, karaağaç, çınar, katalpa, ceviz, badem, iğde, gladiçya, ahlat, ıhlamur, atkestanesi, sedir, karaçam, mavi selvi ve meşe palamudundan oluşan 1 milyon fidanı dikti. Konya Şeker, diktiği fidanların doğa şartlarına dayanabilmesi ve canlılar tarafından tahrip edilmesinin önüne geçmek için belli bir yaş, boy uzunluğu ve gövde kalınlığına ulaşmış fidanları dikiyor. Bu çerçevede gövde çapı en az 8-12 kutura, boyu da 1,5 metreye ulaşmış fidanları orman alanlarında ve karayolu kenarlarında toprakla buluşturan Konya Şeker, dikimini gerçekleştirdiği fidanları da kaderine terk etmiyor. Oluşturulan bakım ekipleri, fidanlar doğal ortamında kendi kendine gelişimlerini sürdürecek seviye, kök uzunluğuna gelene kadar ağaçların bakım ve sulamasını gerçekleştiriyor.

Yol kenarlarına yapılan ağaçlandırma çalışmaları Ankara'ya ulaştı
Konya Şeker, ağaçlandırma çalışmalarını, 44 ziraat mühendisinin nezaretinde, kampanya dönemi dışında fabrikada çalışan personelin de yer aldığı ağaçlandırma ekipleriyle yürütüyor. Ağaçlandırma sahalarının bakımı ve sulaması 36 arazözle gerçekleştiriliyor. Konya'nın çevre illerle olan karayolu güzergâhlarının tamamı ile Konya'nın ilçe ve köy yollarının da dahil olduğu binlerce kilometrelik mesafede ve 278 ayrı güzergahta ağaçlandırma çalışması yapılıyor. Yol kenarlarında sağlı sollu ve uygun bölgelerde 8-10 sıraya kadar derinlik kazanacak şekilde yapılan ağaçlandırma çalışmalarının bir ucu ise Başkent Ankara'ya kadar ulaştı.