KONSOLOSLUKTAN VİZE HARÇ İADESİ İSTEĞİ

Orçun Gülaç, Avrupa Adalet Divanının Türk kamyon şoförü Mehmet Soysal ile ilgili verdiği kararı gerekçe göstererek, 3 günlük vize için ödediği 174 TL'lik vize harcının iade edilmesi talebiyle Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğuna başvurdu.

TURİZMİN SESİ


Orçun Gülaç, Avrupa Adalet Divanının Türk kamyon şoförü Mehmet Soysal ile ilgili verdiği kararı gerekçe göstererek, 3 günlük vize için ödediği 174 TL'lik vize harcının iade edilmesi talebiyle Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğuna başvurdu.

İzmir'de bilişim firması sahibi Orçun Gülaç, Avrupa Adalet Divanının Türk kamyon şoförü Mehmet Soysal ile ilgili 19 Şubatta verdiği kararı gerekçe göstererek, 3 günlük vize için ödediği 174 TL'lik vize harcının iade edilmesi talebiyle Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğuna başvurdu.
Alınan bilgiye göre, medikal firması sahibi Orkun Gülaç, Almanya'nın Dusseldorf kentinde düzenlenen medikal sektöründeki fuara katılmak için Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğuna başvurdu.

Hukuk fakültesi mezunu olan ve sabıkası bulanmayan Orkun Gülaç'a Almanya Başkonsolosluğu, fuar süresini kapsayan 3 günlük vize verdi. Gülaç'tan, vize harcı adı altında 174 TL alındı. Avrupa Adalet Divanının Türk kamyon şoförü Mehmet Soysal'ın başvurusuna ilişkin 19 Şubatta verdiği kararın ardından Gülaç, vize uygulamasının ve kendisinden alınan vize harcının hukuksuz olduğunu savunarak, avukatı AB Hukuku Uzmanı Barış Kaşka aracılığıyla kendisinden talep edilen 174 TL'nin ödenmesi için Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğuna başvuruda bulundu.

 İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi AB Hukuku Uzmanı Barış Kaşka, yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarının, Avrupa Ekonomik Topluluğu ile 1963 yılında yapılan Ankara Antlaşması'ndan kaynaklanan hakları gereğince, vize uygulamasının hukuksuz olduğunu öne sürdü.
Son olarak Avrupa Adalet Divanının Türk kamyon şoförü Mehmet Soysal hakkındaki verdiği kararıyla da bu hakkın tescil edildiğini savunan Kaşka, şunları kaydetti: "Ankara Antlaşması'nın yanı sıra 1973 tarihli Katma Protokolün 41. maddesine göre, hizmetlerin serbest icrasına yeni kısıtlamalar getirilemez. Dolayısıyla bu tarihten itibaren getirilen vize uygulamaları haksız ve hukuka uygun değildir. Avrupa Adalet Divanı bir tavsiye mahkemesi değildir.

Kararlara AB üyesi tüm ülkeler uymakla mükelleftir. Yine Avrupa Adalet Divanı 41. maddenin doğrudan uygulanabilir olduğuna karar vermiştir. Dolayısıyla bu hüküm ile 1973 yılından itibaren AB üyesi hiçbir ülke, Türk vatandaşlarının çalışma ve sosyal hayatlarına karşı kendi ülkelerinde sınırlama getiremez. Müvekkilimden Avrupa hukukuna aykırı şekilde vize başvurusu talep edilmiş, ödediği 174 TL vize harcına karşılık kendisine 3 günlük vize verilmiştir. Zira herhangi bir AB üyesi ülke taciri vizesiz ve üç aya kadar süreyle Türkiye'de kalıp, ticari faaliyetlerini geliştirici etkinlikte bulundurabilirken, müvekkilime sadece fuar süresince vize verilmiştir.

Müvekkilim, ticari faaliyetlerini geliştirici etkinliklerde bulunamamıştır. Bundan doğan haklarımız saklı kalmak kaydıyla Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğuna ödediğimiz vize harcının iadesini talep ederek, hukuki süreci başlattık. Talebimiz kabul edilirse, Almanya, Türk vatandaşlarından hukuksuz şekilde aldığı tüm vize harçlarını iade etmek zorunda kalacak."