KONSOLOSLUKTA KARBON TESTİ

Başkonsolosluk'ta, DenizTemiz Derneği-TURMEPA'nın katkılarıyla düzenlenen resepsiyonda, İngiltere Büyükelçiliği Çevre Departmanı'nca, isteyen davetlilere karbon ayak izi ölçümü yapıldı

TURİZMİN SESİ


Davetlilerin resepsiyona hangi araçla, ne kadar mesafeden geldikleri bilgisi alınarak, ne kadar karbon tükettikleri hesaplandı. Resepsiyonda konuşan Başkonsolos Hand, iklim değişikliğinin, 21. yüzyıl dünyasının karşı karşıya kaldığı en büyük mücadele konusu olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown'ın da Kopenhag Manifestosu'nda iklim değişikliğine karşı birlikte çalışma mesajı verdiğini hatırlatan Hand, "İklim değişikliğiyle mücadele sadece hükümetlerin görevi değil, hep birlikte dünyamızı korumak için bu sorumluluğu paylaşıyoruz" dedi.
DenizTemiz Derneği-TURMEPA Onursal Başkanı Rahmi Koç, TURMEPA'nın, Türkiye'de denizleri temiz tutmak için kurulan ilk sivil toplum kurumu olduğunu belirtti.

Çoğu insana göre kıyı kirliliğinin sadece yüzde 15'inin deniz taşımacılığından kaynaklandığını, geri kalanın sanayi ve yerleşimler tarafından yapıldığını söyleyen Koç, dernek olarak ana rollerinin, halka farkındalık ve bilinç kazandırmak olduğunu kaydetti.
TURMEPA olarak kurulduklarında 30 yıllık çalışma planlarını yaptıklarını ve bunun yarısını hayata geçirdiklerini, ancak daha yapacakları çok şey olduğunu ifade eden Koç, tüm bunları sınırlı bir bütçeyle gerçekleş tirdiklerini dile getirdi.

Koç, kıyı kesimlerde ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenleri eğittiklerini, öğrencilere yönelik eğitim programları çerçevesinde 3 milyon öğrenciye ulaştıklarını, 2012 yılına kadar 6,5 milyon öğrenciye ulaşmak istediklerini kaydetti. Türkiye'deki denizlerin veri bankasını oluşturduklarını, kirlilik ölçümleri ve atık toplama çalışmaları yaptıklarını söyleyen Koç, ayrıca ilköğretim okulları arası resim yarışması düzenlediklerini, Fethiye'de belediye ve Gazi Üniversitesi ile deniz gözlemleri yaptıklarını anlattı.

Koç, "Denizleri temiz tutmanın, kirlendikten sonra temizlemekten daha kolay ve daha ekonomik olduğunu unutmayalım" dedi.
Ödüllü Melodians Steel Orkestrası'nın müzikleri eşliğinde gerçekleştirilen resepsiyona, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Wiener, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Matthaos Ponkummer, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva ile iş ve diplomasi dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyon kapsamında, DenizTemiz Derneği-TURMEPA'nın organizasyonuyla denizden çıkarılan ilginç atıklar ile ilköğretim okulları arası çevre konulu yarışmada finale kalan resimler sergilendi.
İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliğinin "Greening Programı" çerçevesinde gerçekleştirilen çevre etkinliklerinde, başta Ankara'daki Büyükelçilik olmak üzere tüm konsolosluklar ve alt konsolosluklarda hem binaların hem de İngiliz vatandaşlarının tükettikleri enerjinin hesaplandığı bildirildi. Programda, gelecek yıl bu miktarın yüzde 5 oranında azaltılmasının hedeflendiği kaydedildi.