KOMŞU ÜLKELERİN YILDIZI PARLIYOR

Türkiye'ye gelen turist sayısı 2010 yılının ilk iki ayında yüzde 6.85 oranında artarak 1 milyon 763 bin 822 kişiye ulaştı

TURİZMİN SESİ
Bu artışta özellikle İran, Bulgaristan, Gürcistan, Rusya gibi komşu ve çevre ülkelerin katkısı dikkat çekiyor. Üstelik komşu ülkelerden gelen turistler Avrupalı turistlerden daha çok harcıyor. Geçtiğimiz yıllarda ilk beş arasında yer almayan İran, yılın ilk iki ayında hızlı bir çıkış göstererek yüzde 11.37'lik payla Almanya'dan sonra Türkiye'ye turist gönderen ikinci ülke oldu. İran'dan büyük turist gruplarını Türkiye'ye getiren Hey Travel Trends Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Bektaş, bu potansiyeli çok önceden gördüklerini belirterek, “Komşu ülkelerle, ticari anlamda ve vizelerin kalkmasıyla başlayan dost ilişkiler sektörümüz açısından meyvesini veriyor.

Kültürel anlamda da birbirimize çok benzediğimiz için komşularımız seyahatlerinde bizi tercih ediyorlar. Bu ülkelerden seyahat edenler Avrupa'ya gideceklerse de mutlaka Türkiye'ye uğruyor ve en azından bir veya iki gün konaklıyor. Hey Travel Trends olarak bundan 4 yıl önce İran pazarına yöneldik. Özellikle Nevruz döneminde İran'dan talep o kadar yoğun oluyor ki bazen uçaklar ve havalimanları kapasiteleri yeterli olmuyor. Mart ayı verileri de açıklandığında ülkemize gelen İranlı ve komşu ülke sayısının ne kadar çok arttığını görebileceğiz.” dedi.

Komşu ülkelerin turisti daha çok harcıyor
Sevindirici olan diğer bir verinin de ülkemize en çok turist yollayan Almanya'dan gelişlerin artmasının olduğunu belirten Bektaş, “Ruslar yaz aylarında, Almanlar ise hem yaz hem de turizm açısından daha sakin geçen aylarda ülkemizi ziyaret eder. Alman turistteki artış, bu açıdan çok sevindirici. Almanya ve Rusya'da sezon öncesi gerçekleşen fuarların etkisini görmeye başlıyoruz. Diğer yandan turist sayısı kadar turizm gelirleri de çok önemli. Bu açıdan komşu ülkelerin değeri bir kez daha artıyor. Komşu ülkelerden gelen turistler özellikle bu aylarda yeni sezon ürünlerine ilgi gösteriyor, her şey dahil sistemle bile gelseler alışverişe daha çok çıkıyor ve Avrupalı turistlerden daha fazla harcıyorlar” açıklamasını yaptı.

Erken rezervasyonda yüzde 50 artış yakaladık
Erken rezervasyonun yurt içi otel rezervasyonlarıyla sınırlı olsa da ilkbahar döneminde, kültür turlarında da Hey Travel Trends olarak gezginlere fırsatlar yaratmaya başlayacaklarını söyleyen Bektaş, “Erken rezervasyon taleplerinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 artış yakaladık. Kurulduğumuz günden bu yana, tatilin insanlar için en önemli reçetelerden biri olduğunun farkında olarak hizmet veriyoruz. Tüm yılın yorgunluğu ancak güzel bir tatille çıkar. Yurt içi erken rezervasyonda 31 Mart'a kadar, yüzde 40'a varan indirimlerimiz sürüyor. Erken rezervasyon fırsatının kaçırılmaması gerekir. Diğer yandan vatandaşlarımızın kalite ve standartlar yönünden denetlenen, güvenilir acenteleri tercih etmek çok önemli” şeklinde konuştu.