Köftenin hakkını verin, bu hatalara düşmeyin

Evde Köfte Yapan Hemen Herkesin Düştüğü 8 Pek Tatsız Hata başlığı altında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını derlendi

TURİZMİN SESİ


Köftenin her bir cinsini tutkuyla seviyoruz; mutfakta sık sık bu tarife yer veriyoruz. Fakat köfte yapmak çok kolay görünse de asla hata kabul etmiyor. Yemek com Köfte hazırlarken zaman zaman herkesin yaptığı hataları ve anne elinden çıkmış gibi leziz köftelere giden yoldaki püf noktalarını derledi. Bin bir çeşidiyle köfte Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden. İster tavada kızartılsın, ister sulu sulu fırında yapılsın, köftenin her türlüsünü çok seviyoruz. Köftenin bir özelliği de yapılışının çok kolay görünmesi, ancak aslında en ufak hatayı bile affetmemesi. ‘Anne köftesi’ kıvamını tutturmak için, bazı hatalardan kaçınmak gerekiyor. Evde Köfte Yapan Hemen Herkesin Düştüğü 8 Pek Tatsız Hata başlığı altında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını derlendi.

Bayat ekmekleri harca kabuğuyla birlikte atmayın
Köftelerinizin yumuşak olmasını istiyorsanız ekmekleri kabuğuyla koymayın. Kabuklar köftenin sertleşmesine neden olur. Kabukları eklerseniz diğer malzemelerin ölçüsünü de artırmanız lazım ki köfteniz ısırıldığında taş gibi olmasın. Tarifinizde ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.

Köfteyi elinizle yoğurun
Köfte, elle yoğrulup hazırlanan bir yemektir. Ellerinizin kirlenmesin diye ya da hijyen çekinceleriyle metal araç gereçlerden yardım alıyorsanız, metal tadı köftenize geçecektir. Ellerinizi işin içine karıştırmamakta ısrarcıysanız tahta kaşığı tercih edin.

Soğanı suyunu sıktıktan sonra harca ekleyin
Köfteyi köfte yapan malzemelerden biri de kuşkusuz soğan. Kuru soğanı doğramak yerine, daha homojen bir yapı için rendelemeyi deneyin. Köftenizin çok sulu olmaması için soğanlarınızı harca eklerken suyunu sıkın ya da süzün.

Kıymayı iki kez çektirmeden satın almayın
Kıyma "köftelik kıyma" olarak satılsa da marketten, kasaptan köfte için kıyma alırken döş etini iki kez makineden çekmelerini isteyin. Hatta satın aldığınız kıyma ağırlığının yüzde 20’si oranında kavram yağı da alıp onu da iki kez çektirirseniz daha leziz bir tarife imza atabilirsiniz.

Farklı pişirme teknikleri için farklı tarifler uygulayın
Köfte tarifleri bir dünya. Farklı binlercesi mevcut. Bu noktada pişirme tekniğiniz de çok önemli. Örneğin, tavada köfte kızartacaksanız yağsız et seçmeli, tercihiniz fırında köfte ise yarım yağlı kıyma çektirmelisiniz. Aynı şekilde kızartma köftelerin malzemeleri de fırındakine nazaran daha tok olmalı ki tavada pişerken dağılmasın.

Köfteyi hazırladıktan sonra bir süre bekletin
Mükemmel köfteler yapmak için bilmeniz gereken sırlardan biri de, harcı bir gün önceden hazırlayıp gece buzdolabında bekletmek. Eğer hemen gün içinde tüketecekseniz de, buzdolabında en az yarım saat bekletmeye çalışın. Böylece malzemeler dağılmaz ve daha lezzetli olur.

Yüksek ateşte pişirmeyin
Köftenin iyisi kısık ateşte pişirilenden çıkar. Dışının hafif kabuk bağlaması ve mühürlenmesi için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken sonrasında hemen ateşin altını kısmak gerekir. Yüksek ateşte pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor. Köftelerinizin mangalda, ızgarada pişmişe yakın bir tada sahip olmasını istiyorsanız kalın tabanlı döküm tavayı tercih edebilirsiniz.

Tavada çevirirken çatal kullanmayın
Genelde ateşte pişen köfteleri çatalla ters yüz etme gibi bir adetimiz var. Ama çatal köftenin dağılmasına yol açabilir. Bu yüzden en doğru ve garanti tercih maşa kullanmak. Köftelerin her bir yüzeyini ortalama 3 dakika pişirmek leziz ve sulu köfteler için yeterli.