TURİZMİN SESİ
İstanbul'un uluslararası arenada artık düğün destinasyonu olarak tanındığını belirten Tepeler, İstanbul'da esen düğün rüzgarını iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. 16. yılını kutlayan KM Events, Swissotel İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyerek sektördeki gelişmeleri aktardı. KM Events'in Kurucu Başkanı Meltem Bayazıt Tepeler'in kaleme aldığı 'Düğünler ve İstanbul' kitabının da tanıtıldığı toplantıda konuşan Meltem Bayazıt Tepeler, İstanbul'un artık bir düğün destinasyonu haline geldiğini söyledi. Düğün turizminin 28 iş kolunu harekete geçirdiğine dikkat çeken Tepeler, düğün turizminin artık bir endüstri haline geldiğini ifade etti.
İstanbul'da düğün rüzgarı esiyor
Yurtdışından İstanbul'da düğün yapmak isteyenlerin sayısının ikiye katlandığını açıklayan Tepeler, 16. yılını kutlayan KM Events'in 2010 yılında 80-90 civarında düğün yaptığını açıkladı. 2011'de 7'si konfirme edilmiş ve 5 tanesi ile görüşme halinde olan toplam 13 uluslar arası düğün talebi olduğunu belirten Tepeler, İstanbul'da şuan bir düğün rüzgarı var. Talepler katlanarak artıyor. Bu rüzgarı iyi değerlendirmek gerekiyor diye konuştu.
KM Events olarak İstanbul'un yanı sıra Yunanistan, Azerbaycan, İtalya gibi destinasyonlarda da düğün yaptıklarını dile getiren Tepeler, İstanbul'da yaptıkları uluslar arası bir düğünün hem İstanbul'u tanıttığını hem de diğer düğünleri İstanbul'a çektiğini kaydetti. İstanbul en çok düğün yapılan ikinci şehir KM Events'in 2023 yılında 65 bin çiftin evlilik ve balayını İstanbul'da gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıklayan Meltem Bayazıt Tepeler, En çok düğün yapılan şehirlere baktığımızda; birinci sırada Las Vegas 106 bin, ikinci sırada İstanbul 90 bin düğün yıllık ortalamasına ulaşıyor. Düğünlerde davetli ortalaması 150 kişi olarak ele alınıyor. Ancak İstanbul'da düğünler ortalama 250-300 kişiyle yapılıyor şeklinde konuştu.
İstanbul'da 3 gece konaklamalı bir düğün organizasyonunun ortalama kişi başı 780 dolara mal olduğunu açıklayan İstanbul'da yılda 100-200 düğün yapıldığını yaklaşık ve Tepeler, Türkiye'de etkinlik sektöründe kaliteli hizmetin yurtdışına göre daha ucuz olduğunu kaydetti. Etkinlik sektörünün yıllık pazarının 450 milyon dolar olduğunu belirten Tepeler, bunun 200 milyon dolarının düğünler olduğunu dile getirdi.
Ortadoğu'daki düğünler İstanbul'a kaydı
Ortadoğu'da yaşanan olaylar nedeniyle Lübnan gibi destinasyonlarda yapılacak düğünlerin İstanbul'a kaydığını ve bu nedenle bu yıl Ortadoğu'dan daha çok düğün talebi aldıklarına işaret eden Tepeler, Amerika'dan da düğün talebi alıyoruz. İstanbul'da düğün yapan jet sosyeteye aslında şu ülkeden diyemiyoruz. Bakıyorsunuz Lübnan doğumlu ama Fransa'da yaşıyor. Kışın başka yazın başka bir ülkede yaşıyor dedi.
Kapadokya'da düğün destinasyonu
2010 yılında, 'Düğünler ve İstanbul'-'Weddings and İstanbul' isimli kitabın ikinci baskısını Remzi Kitabevi'nden çıkaran Tepeler, düğün sahiplerinin İstanbul'u internetten araştırdığını veya İstanbul'da yapılan sosyete düğünlerinden dolayı tercih ettiğinin altını çizdi. Tepeler, İstanbul dışında Kapadokya'da da düğünlerin yapılmaya başlandığını söyledi.
İngiltere ve Yunanistan'dan iki şirketle stratejik partnerlik görüşmeleri yaptıklarını da açıklayan Tepeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm sektörüne katkısı olan etkinlik sektörüne el atmasını istedi.
Rakamlarla dünyada düğün sektörü:
Aynı zamanda Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği'nin (YEPUD) Başkanı ve kurucusu olan Meltem Bayazıt Tepeler'in düğün turizmiyle ilgili verdiği istatistikler şöyle:
-Her yıl dünyada 650 bin çift evlilik ve balayı tercihini değişik bir destinasyondan yana kullanıyor. Tüm dünyada 1988 yılından 2009 yılına kadar, evlilik ve balayı destinasyon turizmi, yüzde 400 büyüdü.
-'Düğün Endüstrisinin' cirosu, dünyada 165 milyar dolarken sadece Amerika Birleşik Devletlerinde 90 milyar dolara yakın.
-Yapılan bir araştırmaya göre dünyada evlenmek için en çok tercih edilen ay temmuz ayı. Bu durum Türkiuye'de de aynı.
-Çin'de yılda 9 milyon düğün ortalama 19.900 dolar harcama yapılarak gerçekleşirken Japonya'da 714 bin düğünde ortalama 70 bin dolar harcanıyor. Türkiye'de, bu rakam ortalama, 12.000 dolar ile 70.000 dolar arasında değişiyor.