KLASİK OTOMOBİLLER START ALDI

Klasik otomobil severlerin merakla ve heyecanla beklediği 6. Allgeau-Orient'in Anadolu Etabı, Fatih Belediyesi ve SUYAD Sultanahmet Turizm ve Yatırımcıları Derneği ev sahipliği'nde Sultanahmet Meydanı'ndan başladı

TURİZMİN SESİ


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Binlerce yıldır sportif ve sosyal etkinliklerin merkezi olan Sultanahmet Meydanı, bugün de, anlamlı bir yarışın Avrupa etabının sona erdiği, Anadolu etabının da başlangıç noktası oldu.”dedi. Dünyanın en uzun rallisi olarak kabul edilen, Avrupa ve Anadolu parkuru olmak üzere 2 etaptan oluşan dostluk ve macera rallisi 6. Allgeau-Orient Klasik Otomobil Rallisi 29 Nisan tarihinde Almanya'dan start aldı, 14 Mayıs tarihinde Ürdün'ün başkenti Amman'da sona erecek. Avrupa Etabının sona erdiği, Anadolu Etabının başlangıç noktası olan Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen törenle Klasik Otomobiller Anadolu yollarına çıktı.

Törende konuşan SUYAD Başkanı Kaan Koç, bu tür uluslararası organizasyonlarla dikkatleri dünyanın merkezi olan Tarihi Yarımada'ya çekmek istediklerini söyledi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarih boyunca dünyaya başkentlik yapan İstanbul'un en önemli meydanı Sultanahmet'in öneminin hiç azalmadığına dikkat çekti. Başkan Demir, “Sultanahmet Meydanı her dönem yaşayan, canlı, hareketli ve merkezi bir yer oldu. Binlerce yıldır sportif ve sosyal etkinliklerin başlangıç noktası olan bu tarihi mekan, bugün de, anlamlı bir yarışın ilk etabının sona erdiği, ikinci etabının da başladığı nokta oldu.

Bu dostluk, macera ve iyilik yüklü yolcuların yollarının açık olmasını; Fatih'in binlerce yıllık güzelliğinin, tarih ve kültürünün, insanlarımızın dostluk ve misafirperverliklerinin izlerini yüreklerinde saklamalarını diliyorum.” dedi. Demir, çocukların yararına düzenlenen bu ralliye destek verenlere de teşekkür etti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çocuklar yararına yapılan bu ralli programına gelecek sene daha fazla Türk ekibinin katılımını arzu ettiğini belirterek, Anadolu etabının keyifli geçeceğine inandığını söyledi. Vali Mutlu, yarışmacılara Sultanahmet Meydanı'nda bulunan ve yüzyıllar boyunca dünyanın merkezi olarak kabul edilen milyon taşını mutlaka görmelerini tavsiye etti. Vali Mutlu, Anadolu'daki yolculukları sırasında İstanbulluların sevgisini ve selamını da götürmelerini istedi.

Yurtdışı programından dolayı törene katılamayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın gönderdikleri mesajlar okundu. Konuşmaların ardından törene katılan protokol ve yarışmacılar sahneye çıkarak temsili olarak Anadolu Etabı'nın damalı bayrağın kalkması ile birlikte yarışı başlattılar.
Damalı bayrağın kalması ile birlikte 12 ülkeden, 355 araç, 200 takım ve 666 yarışçının katılımı ile gerçekleşen Klasik Otomobiller Rallisinin 3000 kilometrelik Anadolu Etabı da başlamış oldu. Temsili İstanbul startını Sultanahmet Meydanı'ndan alan ralliciler dokuz gün sürecek Türkiye rotasında Edirne, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir (Göreme-Kapadokya), Niğde, Kahramanmaraş, Adıyaman, Urfa ve Mardin şehirlerini ziyaret edecek.
Birleşmiş Milletler ve Dünya Gıda Örgütü'nün desteğinin de yer aldığı Allgeau-Orient Rallisi'nde yarışmacılar parkurun sona ermesi ile birlikte araçlarını hibe edecekler ve bu araçlar açık arttırma ile satılarak parası Ürdün'deki fakir çocuklar yararına kullanılacak.