KIRSAL ALANLARA YATIRIM MÜJDESİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Desteği Başlatıyor

TURİZMİN SESİ


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'nın, Türkiye'ye sağlanacak Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Desteği, 16 Haziran 2010 Çarşamba günü (bugün) Rixos Grand Ankara Otel'de gerçekleştirilen lansmanla tanıtıldı.

Toplantıya, Tarım ve Köyişleri Bakanı M.Mehdi Eker ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkan Vekili Kerem Akgündüz'ün yanı sıra, Milletvekilleri, Tarım, Kırsal Kalkınma ve Avrupa Birliği konularında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcileri, üniversite temsilcileri, IPARD İzleme Komitesi Üyeleriyle tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

1999 Helsinki zirvesiyle başlayan Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde önemli ve zorlu müzakerelerin yaşanacağı Ortak Tarım Politikasına uyum kapsamında, Tarım ve Kırsal Kalkınma en önemli konuların başında yer alıyor. Bu çerçevede Kırsal Kalkınma Programının hazırlanması ve programı uygulayacak Avrupa Birliği gerekliliklerine uygun olarak akredite edilmiş bir IPARD Ajansı'nın kurulması oldukça önem taşıyor.

Avrupa Birliğine uyum için Katılımı Öncesi Mali Yardım Aracı IPA'nın 5. bileşenini Kırsal Kalkınma oluşturuyor. Bu kapsamda, Avrupa Birliğinin Ortak Tarım Politikasına uyumun yanı sıra politika geliştirmeyi destekleyen, tarım sektörü ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlamayı amaçlayan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) hazırlanarak Avrupa Komisyonu tarafından 28 Şubat 2008 tarihinde onaylandı.

IPARD programı kapsamında Avrupa Birliği, kırsal kalkınma destekleri dağıtarak Türkiye'de kırsal kalkınmanın merkezinde yer alacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile 2013 yılına kadar toplam 42 ilde vereceği desteklerle yatırımların teşviki ve kırsal alanların kalkındırılması hedefleniyor.

Kırsal Alanlara 1 Milyar 165 Milyon Avro Hibe desteği, 2,5 Milyar Avro Yatırım Müjdesi !

IPARD Programı kapsamında, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından kırsal alanlara yönelik yatırımlara 1 Milyar 165 Milyon Avro hibe desteği sağlanacak. Bu rakama, destekten faydalanan üreticilerin sağlayacağı katkılarla birlikte toplam yatırım 2,5 Milyar Avroyu bulacak.

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Destekleri Üreticilerle Buluşuyor…Tarım ve Kırsal Alanda Yatırımlar Hayat Buluyor…

Yapılan yoğun çalışmalar sayesinde 3 yılda akreditasyon aşamasına gelen TKDK tarafından sunulacak IPARD Programı kapsamında;

 Süt ve Süt ürünleri ile Et ve Et ürünleri üreten tarımsal işletmelere %50 ile %65 arasında destek sağlanacak
 Et, süt ürünleri, meyve-sebze işleme ve pazarlama ile su ürünlerinin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımlara %50 hibe desteği verilecek
 Üretici örgütlerinin kurulması teşvik edilecek

2011 yılından itibaren tarımsal çevrenin korunması ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi de programa dahil edilecek.

Bunun yanı sıra, “Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” kapsamında; arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesiyle ilgili faaliyetlere, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara %50 hibe desteği verilecek.

Ayrıca, tarımda yapısal sorunlar içerisinde yer alan yetersiz örgütlenme düzeyinin geliştirilmesine yönelik üretici gruplarının kurulması teşvik edilerek kuruluş masrafları karşılanacak.

Tarım ve Kırsal Kesiminin Finansmanında Yeni Bir Fırsat…

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, sağlayacağı desteklerin yanı sıra kırsal alanda önemli bir sorun olan kredi imkanlarının artırılmasına da önemli katkı sağlayacak.

IPARD programının hedef illerdeki etkinliğinin artırılarak programdan faydalanacak üretici ve yatırımcılara ön finansman sağlanması amacıyla TKDK tarafından “Kırsal Kredi Mekanizması” hakkında da çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar sonucunda yatırımcıların uygun koşullarda ön finansman bulmaları hedefleniyor.

Uzanan Destek Eliyle, Kırsal Alanlarda Yeni İş ve Gelir Kapısı Açılıyor…

TKDK, IPARD programı ile; Tarım sektöründeki yatırımların artırılmasını, tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlanmasını, kırsal alanda yeni iş imkanları yaratılmasını, göçün önlenmesine katkı sağlanmasını, Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan işletmelerin sayınsın artırılmasını, tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyinin yükseltilmesini ve yaşam koşullarını iyileştirmeyi planlıyor. Bunun sonucunda Türk tarım sektörünün, verimliği yüksek, dünya standartlarında üretim yapan, küresel düzeyde rekabet gücüne sahip ve sürdürülebilir bir sektör haline gelmesi hedefleniyor.