KIBRISLI TÜRKLER SEMPOZYUMU

5. İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu, 7 Kasım'da Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde...

TURİZMİN SESİ
Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından her iki yılda bir düzenlenen İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu, 7 Kasım 2008 Cuma günü DAÜ Mimarlık Fakültesi Hüseyin Ateşin Salonu'nda başlıyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen sempozyum, yitirilen değerler - mimar Ahmed Vural Behaeddin ve ressam Ali Atakan - üzerine odaklanıyor.

Sempozyum kapsamında gerçekleştirilecek ilk etkinlik olan Ali Atakan Sergisi, 6-14 Kasım 2008 tarihleri arasında DAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi ASG 022 numaralı sergi salonunda gençlerle ve sanatseverlerle buluşuyor. Büyük ustanın sergi açılışı 6 Kasım Perşembe saat 10.30'da DAÜ Rektörü Prof. Dr. Ufuk Taneri tarafından yapılacak. 15 eserin sunulacağı sergi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirilmiş ve K.K.T.C'nin çeşitli kurumlarında bulunan eserlerden oluşturulmuştur. Merkez çalışanı Zehra Şonya tarafından kataloglaştırılan eserler, Kadir Kaba tarafından belgelenmiştir. Katalogda ayrıca Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Yasa Yaman'ın değerlendirme yazısı yer almaktadır.

7 Kasım Cuma günü sabah 9:00'da başlayacak olan sempozyumun açılış oturumundan sonra, mimar Ahmet Vural Behaeddin'in mesleki kişiliğini, mimari tarzı ve kimliğini ortaya koyan serginin açılışı yapılacak; daha sonra yer alacak ve öğleden sonra da devam edecek oturumlarda her iki ünlü kişiliğin yaşadıkları dönemdeki sosyal, kültürel, politik boyutlardaki katmanlaşmalar içinde modernlik ile yerellik arasındaki duruşları; mesleğin ve toplumun gelişmesine katkıları; çelişkileri, özlemleri, hedefleri ve hasletlerinin ne olduğu vb. gibi konular hakkında sunumlar yapılacaktır. Değerlendirme oturumuyla kapanacak olan sempozyumda yer alan sunumlar daha sonra kitaplaştırılacaktır.

Sempozyuma konu olan şahsiyetlerden Ahmet Vural Behaeddin, 1927'de Lefkoşa'da doğdu. 1951 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. Almanya'da ve İngiltere'de çalıştıktan sonra, 1954'te Kıbrıs'a dönerek kendi bürosunu açtı. 1964'ten sonra tekrar yurtdışına gitti. Münih'te, Londra'da kamu sektöründe uzman mimar olarak çalışti. 1971'de vatan hasreti ağır basarak geri döndü. Ada genelinde yaklaşık 100 kadar projeye imza atmıştır. Adaya gerçek modern konut örneklerini kazandıran mimarların başında gelir. Yapıtları arasında 1960-1963 yıllarında yarışma yoluyla aldığı Lefkoşa Kız Lisesi kampusu, dünyaca tanınmış mimarlık dergilerinden Baumeister'de yayınlanmıştır. Ahmet Vural Behaeddin, 1993'de aramızdan ayrılmıştır.

Sanat çevrelerinde 'hocaların hocası' ve 'sanatçıların babası' gibi ünvanlarla anılan Ali Atakan, 30 Nisan 1940 tarihinde Baf'ta doğmuştur. 1961 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü'nden mezun olan sanatçı, 1961-92 yılları arasında Mağusa Namık Kemal Lisesi, Limasol 19 Mayıs Lisesi, Baf Kurtuluş Lisesi ve Canbulat Özgürlük Ortaokulu ile Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde öğretmenlik ve öğretim üyeliği yapmıştır. Görev aldığı okullarda, resim konusuna ek olarak, tiyatro ve müzik alanlarında da girişimlerde bulunmuştur. Eserlerini birçok kişisel ve karma sergide sunan Atakan, son nefesine kadar resim ve eğitim çalışmalarını sürdürmüş, 22 Ocak 2007'de vefat etmiştir.

5. İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu çerçevesinde düzenlenen sergi ve sunumlar, ilgilenen herkesin katılımına açık olacaktır.