KEMER'DE YAĞLI GÜREŞ HEYECANI

24 Mayıs 2009 günü Kemer için önemli bir gün. Yıllar sonra ara verilen Yağlı Güreşler tekrar start alacak

TURİZMİN SESİ


Altın Nar Yağlı Güreşleri ile yine binlerce kişi Ahmet Erkal Tesislerine akın edecek ve yaklaşık 700 güreşçi er meydanında kıyasıya güreşecek.
1357'de Rumeli'de doğup, günümüze kadar uzanan geçmişiyle dünyanın en eski güreş festivali olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 650 yıla yaklaşan bir geleneğin taşıyıcısı olarak düzenlendiği tarihte bir hafta boyunca, yurdun ve dünyanın değişik bölgelerinden gelen basın mensupları, halkoyunları ekipleri, milyonlarca izleyici, sanatçı ve devlet adamının katılımı ve her yıl gerçekleştirilen farklı organizasyon yapısıyla, çok çetin müsabakalara ev sahipliği yapıyor.

Ata sporumuz yağlı güreşler halkımız tarafından çok seviliyor. Yağlı güreşi sevenler bu özel anları izlemek için Türkiye'nin hatta dünyanın dört bir yanından er meydanına koşuyorlar. Bu arada yurdumuzun dört bir yanında da çeşitli Yağlı Güreş organizasyonları düzenleniyor. Antalya ve bölgesinde Ata sporumuz güreşlere yoğun ilgi her düzenlenen Güreş etkinliğinde kendisini açıkça gösteriyor. İşte bu etkinliklerden birisi önümüzdeki günlerde Kemer'de düzenlenecek. Turizm bölgesi Kemer bu Yağlı Güreş organizasyonu ile Ata sporumuz olan yağlı güreşleri izlemeye gelen çok sayıda turiste farklı anlar yaşatacak. 24 Mayıs 2009 günü Kemer için önemli bir gün. Yıllar sonra ara verilen Yağlı Güreşler tekrar start alacak. Altın Nar Yağlı Güreşleri ile yine binlerce kişi Ahmet Erkal Tesislerine akın edecek ve yaklaşık 700 güreşçi er meydanında kıyasıya güreşecek.

Geleneksel Altın Nar Yağlı Güreşlerine tekrar “ Merhaba “
Yıllar önce Kemer bölgesinde Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ve dönemin meclis üyesi Mehmet Emin Erkal eşliğinde ve Kemer'lilerin büyük destekleri ile düzenlenen Altın Nar Yağlı güreşleri tekrar start alıyor. 1994-1999 yılları arasında gelenekselleşerek toplam beş kez düzenlenen ve bölgede güreş severlerin de büyük beğenisini çeken Altın Nar Güreşleri bu yıl, Başkan Mustafa Gül'ün tekrar Belediye Başkanı olması ile hemen gündeme alınarak tekrar düzenlenmesi için start verildi.

 Organizasyon için Mehmet Emin Erkal ve oğlu Özhan Erkal gecesini gündüzüne katıyor ve bu organizasyon ile Kemer'de çok ses getirileceğinden hayli eminler... Altıncısı bu yıl düzenlenecek olan Yağlı Güreş etkinliğinin Kırkpınar'ı aratmayacağı Ahmet Erkal Tesisleri, pehlivanların kıyasıya güreşine sahne olacak.

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün büyük desteğini alan Güreş Komitesi Başkanı Mehmet Emin Erkal, öncelikle Komitesini oluştururken, komitede şu isimler yer aldı. M.Emin Erkal, Hasan Kayrak, Abdullah Öge, Abdullah Çilengir, Erdem Erkal, Osman Altan, Erol Kara, Ömer Bilici, Ramazan Özdemir, Abdurrahman Karademir Kitap Amca'nın yoğun çalışması dikkat çekiyor.

Mehmet Emin Erkal, namı değer “ Kitap Amca” tam bir güreş hastası. Yıllarını bu spora vermiş bir kişi. Adeta güreşle yatmış, güreşle kalkmış bir kişi. Antalya ve Kemer'den yetişen pehlivanların da adeta babası konumunda. Yağlı Güreşleri o kadar sevmiş ki, Kemer Belediyesinin de o dönem büyük destekleri ile şu anda bulunan Ahmet Erkal tesislerini de sadece “Güreş Meydanı “ olarak düzenlenmesine önderlik yapmış. Bu konuda bizzat çalışmış ve o dönem burasını güreş meydanı ve er meydanı yapmış.

Kitap Amca oldukça duygusal bir kişi. O hiç unutamadığı ve özlemle andığı, bir trafik kazasında kaybettiği oğlu “ Ahmet Erkal” ı hiç unutamıyor. Evlat acısı bu nasıl unutulsun ki? O dönem bu er meydanının hazırlanması sonrası oluşan bu vahim olay sonrası Belediye Başkanı Mustafa Gül ve meclis üyeleri bu er meydanına Ahmet Erkal adının verilmesini uygun görmüşler. Oğlunun isminin yazılı bulunduğu bu alanda şimdilerde Kitap Amca, yeni yapılacak olan Yağlı güreş organizasyonun hazırlıklarını yapıyor. 

Ahmet Erkal tesislerinde yoğun çalışma devam ediyor. Ahmet Erkal tesislerinde zemin kontrol ediliyor, soyunma odaları, duşlar gözden geçiriliyor ve özellikle er meydanı konumuna getirilecek seyirci tribünleri de monte ediliyor. Dile kolay o gün tam 700 e yakın pehlivan güreştikleri boylarda madalya için bir birleri ile bilgi ve ustalıklarını gösterecekler.

Yağlı güreşte pehlivanlar kilo ile değil, bilgi ve ustalıklarına göre gruplara ayrılıyor. Bu gruplar; deste, küçük, orta, başaltı ve baş olarak sıralanıyor. Güreş başlayacağı zaman cazgır pehlivanları eşleştirirken, güreşlerde cazgırın önemi de hayli büyük. O gün yine bu meydanlar davulların zurnaların eşliğinde, cazgırların nağmelerine sahne olacak

 24 Mayıs 2009 Pazar günü Kemer için önemli bir gün. Yıllar sonra ara verilen Yağlı Güreşler sabah saat 09.00 dan itibaren tekrar start alacak. Altın Nar Yağlı Güreşleri ile yine binlerce kişi Ahmet Erkal Tesislerine akın edecek ve yaklaşık 700 güreşçi er meydanına çıkacak, yağlarını sürünecek ve kıyasıya güreşecek. Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, yıllar sonra tekrar gerçekleşecek Altın Nar Yağlı güreşlerine herkesi davet ederken, “ Bu eşsiz görsel şölene güreş severleri ve tüm halkımızı bekliyoruz.”diyor. Bizde buradan herkesi bu özel güne bekliyor ve tüm güreş severleri Kemer'in er meydanında görmek istediğimizi belirtiyoruz.