TURİZMİN SESİ-HALİL ÖNCÜ
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki turizm sektörünün sorunları ve çözüm önerileri toplantısında ilçe kaymakamı ile belediye, KETOB ve GATAB başkanları, Teknokent yetkilileri ile turizmciler buluştu. Toplantıda, Kemer turizminde sürdürebilirlik, inovasyon ve markalaşma, tesislerde bölgesel kalite yönetim sisteminin kurulması konularında neler yapılabileceği ele alındı.
BAKA'nın geçtiğimiz hafta Kemer'deki ziyaretlerinde hazırlığını yaptığı turizm sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konulu toplantı, geniş katılımla Kemer Resort Hoteli'nde yapıldı. Toplantıya, Kemer Kaymakamı Murat Bulacak, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Peltek, Tekirova Belediye Başkanı ve Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Üras ve Antalya Teknokent (ATEK) Genel Müdür Yardımcısı Kenan Yüce ile turizmciler katıldı.
BAKA'nın çalışmalarının Kemer'e büyük katkılar sağlayacağına inandığını belirten Kemer Kaymakamı Murat Bulacak da, Ortak akıl ile alınan ortak kararlar başarılı olur. BAKA'nın katkıları ile hazırlanabilecek birçok çalışmayı çok önemsiyorum. Kemer'in öncelikle yol haritası olacak bir strateji ve markalaşma belgesine ihtiyaç bulunmakta ve bu yönde çalışılması gerekir dedi.
Profesyonel anlamda Türkiye'de turizmin ilk yapıldığı yerlerden biri olan Kemer'de artık turizmde inovasyon ve markalaşma üzerinde durulması gerektiğini söyleyen KETOB Başkanı Metin Peltek, Batı Akdeniz Bölgesi'nin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar yapacağına inandığı BAKA'nın da katkıları ile Kemer'de turizme hizmet veren tesislerde bölgesel kalite yönetim sisteminin kurulması ve hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. KETOB Başkanı, kalite yönetim sistemin, Kemer'in uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artıracağını kaydetti.
YABANCILARA GÖRE CENNET
İlçede turizmin 1976'da Dünya Bankası kredisiyle başladığını, o yıllardan beri Kemer'in tüm dünyada, özellikle Rusya pazarında çok iyi bilinen önemli turizm destinasyonu olduğunu belirten Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ise, sürdürülebilirliğinin sağlanması için yapılması gereken daha çok iş olduğunu bildirdi. Başkan Gül, Bizler belki Kemer'in değerini çok iyi fark edemeyebiliriz; ancak Kemer'i gören yabancılar adeta büyülenerek 'cennete gitmek için ölmek gerekmez' diyor. Turizm'de yatırım yapmak isteyen insanlar da artık elini taşın altına koymalı ve elbirliği ile Kemer turizminin daha da geliştirilmesine katkı sağlamalı diye konuştu.
Belediyenin çalışmaları hakkında da bilgi veren Gül, Kemer'de yüksek binalara, turizmin sürdürülebilirliği ve çevresel duyarlılık adına izin vermediklerini hatırlatarak 10 kat gibi bir cinayeti Kemer'den kaldırdık. dedi. BAKA Genel Sekreter Tuncay Engin de, böyle bir toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı sunumunda KETOB ve GATAB gibi sivil toplum kuruluşlarının Kemer için bir şans olduğunu söyledi.
Engin, Dünyada artık yerel paydaşların da yönetime katıldığı ve idari kararların alınmasına çok büyük etkiler yaptığı yeni bir yönetim modeli söz konusu, doğru olan da bu. Kalkınma ajansları da bu felsefe ile yerelden kalkınma amacıyla kuruldu diye konuştu. BAKA'nın yönetimin yapısı ile son dönem faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgi veren Genel Sekreter Engin, Kemerli turizmcilerin yatırımlarına ilişkin her türlü danışmanlık ve destek hizmetleri için BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi'ne (YDO) gelerek YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek ve uzmanlarla görüşebileceğini, BAKA'nın sorunların çözümüne katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Engin, bir soru üzerine BAKA'nın Kemer'de turistik tesislerin uluslararası kalite belgeleri almasına katkı sağlayacak çalışmaları desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.