TURİZMİN SESİ
Doğa ve tarih turizminin öne çıkan destinasyonlarından biri olan Kastamonu, 1 milyon turist hedefliyor. Pek çok turizm yatırımının gündemde olduğu şehirde, havaalanın 2011 yılında açılması ile ciddi bir turizm patlaması yaşanması bekleniyor. 7 bin yıllık tarihi, kültürü, doğal güzellikleriyle tarih ve doğa turizminin merkezi olamaya aday Kastamonu'da, altyapı ve üst yapıya ilişkin birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Tarih, kültür ve doğal güzellikler kenti olan Kastamonu, gelecek 3- 5 yıllık bir dönemde, Avrupai bir şehir olacak dedi. Şu anda şehre yaklaşık 250 bin turistin geldiğini kaydeden Mustafa Kara, hedeflerinin bu rakamı 1 milyona çıkarmak olduğunu bildirdi.
'Atatürk ve İstiklal Yolu Projesi', en önemli projelerden biri
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Merlin Travel AŞ ve İnebolu Yatırım AŞ işbirliği ile 9 ile 11 Temmuz tarihleri arasında 'Kastamonu Bilgilendirme Gezisi' düzenlendi. Organizasyona, Merlin Travel Group Yönetim Kurulu Başkanı Selami Çelebioğlu, İnebolu Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ergün ile EGD üyeleri katıldı. Program kapsamında ilk olarak İnebolu'ya gidildi. İnebolu Türk Ocağı gezisi ve Nezihe Battal Kültür Evi gezisi yapıldı. Ardından Küre'ye hareket edildi. Küre Ersizler Kanyonu'nda yürüyüşün ardından, Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı, açıklamalarda bulundu. Pazar günü, Tarih İzbeli Çiftliği'ndeki kahvaltının ardından, Kastamonu El Sanatları Müzesi, Vedat Tek Kültür Merkezi ziyaret edildi. Ardından da 600 yıllık tarihi Kurşunluhan Hotel'de, 11 Temmuz tarihinde, Kastamonu Valisi Mustafa Kara ile bir araya gelindi. Vali Kara, 'Atatürk ve İstiklal Yolu Projesi'nin, Kastamonu'nun en önemli projelerinden biri olduğunu belirterek Proje kapsamında 100 km'lik bir yürüyüş yolu oluşturduk. Her yıl 500 doğa yürüyüşçüsünü 9 Haziran ve 23 Ağustos'ta dört günlük bir yürüyüş düzenliyoruz. Aynı zamanda, İnebolu ilçesinde Türk Ocağı ve içinin dizaynı, Atatürk'ün mumdan heykelinin yapılması, bahçedeki Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesini yapıyoruz dedi.
2011 yılında, Havayolu ve Karayolu ulaşımında büyük hamle
Kastamonu ulaşımına değinen Vali Mustafa Kara, şöyle devam etti: Kastamonu Havalimanının Mayıs 2011'de tamamlanmasını planlıyoruz. Yollar ise, 2011 yılında çift yola dönüştürülecektir. Zira, Doğudan Batıya, Kuzeyden Güneye, Adana'ya varan bir projenin orta noktası Kastamonu'dur Türkiye'de örneği tek olan Çevre Atık Projesinin Kastamonu'da olacağına dikkat çeken Mustafa Kara, Uygulama projesi bitti, ihalesi yapım aşamasına geldi. Yaklaşık 10 trilyon liraya mal olacak proje kısa sürede hizmete girecek ve Kastamonu'nun tüm atıkları bir tek merkezde yok edilecektir dedi.
Kastamonu, tarihi evlere verilen desteklerin yüzde 30'unu alıyor
Kastamonu'nun önemli bir doğa ve kültür merkezi olduğunu anlatan Vali Mustafa Kara, İlimizde, 1500'e yakın tescilli tarihi eser var. Son 7 yılda yapmış olduğumuz çalışmayla, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz vakıf alanında yaptığı çalışmalarla, Belediyemiz Belediye alanındaki tarihi eserlere sahip çıkarak yaptığı çalışmalarla, İl Özel İdaresi ve Kültür Turizm Bakanlığı kaynaklarının belli bir bölümünü Kültür ve Turizm için ayırdı. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz 60 tane eseri onardı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, son 5 yılda 254 tane vatandaş eserine katkı sağlamıştır. Her birine 25 bin TL proje için, 80 bin TL de restorasyon için proje desteği verilmiştir. diye konuştu. Vali Kara, Kastamonu'nun 45 proje için AB'den 6.8 milyon Euro yardım aldığını ve projeleri sonuçlandırdıklarını söyledi.
Şehrin yüzde 70'i ormanlar ile kaplı
Kastamonu'nun bir doğa harikası olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Kara, Kastamonu'nun yüzde 70'i ormandır. Mesela, Muğla'nın da yüzde 70'i orman deniliyor ancak, orada maki bitki örtüsü de orman olarak ifade ediliyor. Oysa, Kastamonu, ormanları, doğal güzellikleri, kanyon ve yayları ile bir doğa turizm cennetidir. Kastamonu'nun 'orman varlığı' ile gurur duyuyoruz dedi. Kastamonu'nun ihracatına da değinen Mustafa Kara, Kastamonu Entegre ve SFC Fabrikalarının yurtdışına, ürün bazında yonga levha, parke gibi ormandan elde edilen ürün çeşitlerini ihraç ettiğini söyledi.
Savaşta, ersiz kalan köy turizmle kalkınacak
Gezi kapsamında Kastamonu'nun Küre ilçesi de ziyaret edildi. Küre'de ekonominin ağırlıklı olarak bakır madenine bağlı olduğunu kaydeden Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı, ancak turizm potansiyelini geliştirmek istediklerini ifade etti. Küre'ye bağlı ve savaşta bütün erkeklerini kaybetmesi nedeniyle Ersizlerdere adını alan Ersizlerdere Köyü'nde de umutlar turizme bağlanmış durumda. Köy'ün kalkınma derneğinin başkanı olan Mustafa Çağır özel idarenin desteği ve AB hibeleri ile köye 40 kişinin konaklayabileceği bir konak yapılacağını söyledi. Kendisinin de 5 bin 600 m2'lik bir arazi üzerinde 10 adet bungalov inşa edeceğini kaydeden Çağır Ersizlerdere Köyü'nü bir eko-turizm merkezine dönüştürmek istiyoruz dedi.
İthal pirinç, Tosya'yı vurdu
Gezi kapsamında, ziyaret edilen bir diğer ilçe de, Tosya oldu. 'Tosya pirinci' markasının Avrupa'da pirinçlerin üzerindeki etiketlerde yer aldığını kaydeden Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Pirinçler, Tosya'dan değil, ancak, Avrupa'daki etiketlerde bile 'Tosya pirinci' adı yazıyor. Zira, şu an pirinçteki pazar payımız çok düşüktür. Çin'den yapılan ithalat, yerli üretimi de vurdu. Yeniden Tosya pirinci üretiminin eski günlerine dönmesi için Kızılırmak kolundaki Devrez çayının Islah Projesi ve Kızlaryolu Barajı'nın yapılması gerekiyor dedi. Tosya'nın doğal güzelliklerine değinen Kazım Şahin, 1300 çeşit endemik bitkinin bulunduğu bir bölge olduğuna dikkat çekti. Bölgedeki sanayi bölgelerinden bahseden Başkan Kazım Şahin, yatırımcıları Tosya'ya davet ederek, tekstil, ağaç ve orman ürünleri gibi çeşitli sektörlerde yatırım yapabilecekleri ve karayolu ulaşımının rahat olduğunu sözlerine ekledi.
Kastamonu'ya, 2,5 milyon dolar yatırımla eko-turizm çiftliği geliyor
Gezide basın mensuplarına eşlik eden Merlin Travel AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Selami Çelebioğlu da, aynı zamanda, Karadeniz Otelcilik Seyahat Hizmetleri San ve Tic Ltd Şirketi ortaklarından olduğunu kaydederek, Kastamonu turizmine 600 yıllık tarihi Kurşunluhan Hotel'i 2 milyon TL yatırımla kazandırdıktan sonra, ikinci yatırımın yolda olduğunu söyledi. Yaklaşık 110 dönüm araziye, 40 ahşap baraka yapacaklarını bildiren Çelebioğlu, Eko-turizm yapılması için planlanan çiftlik, yaklaşık 2,5 milyon dolara mal olacak. dedi. Çelebioğlu, ağırlıklı olarak yabancı turistleri beklediklerini belirterek Bir haftalık paket turlar yapmak gibi bir düşüncemiz var. Gelenler kümesten yumurta alıp, tarladan topladıkları sebzelerle kahvaltı yapabilecekler. İnekleri sağıp kendi yoğurtlarını peynirlerini yapabilecekler diye konuştu. Selami Çelebioğlu, aynı zamanda sahibi olduğu Merlin Online Rezervasyon Sistemi' kanalı ile Kastamonu otellerini, Türkiye ve dünya turizm acentelerinin kullanımına sunacaklarını söyledi.
Avrupa ve Amerika'dan Karadeniz sahil bandına yoğun ilgi
İnebolu'daki Yakamoz Tatil Köyü'nü bünyesinde bulunduran İnebolu Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise, son birkaç Avrupa ülkelerinden Amerika'ya, Nijerya'dan Japonya'ya kadar dünyanın dört bir yanından Karadeniz Sahil Bandına gelen turist sayısında ciddi bir artışın yaşandığını söyledi. Mehmet Reis, Özellikle, yaz dönemlerinde, otelimizde yüzde 80- 90 oranında doluluk yaşıyoruz. Dünyanın dört bir yanından, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada yaşamak isteyen misafirlerimizi ağırlıyoruz. dedi. Mehmet Reis, İnebolu Yatırım AŞ'nin, İnebolulu 65 işadamının bir araya gelerek kurulduğunu da sözlerine ekledi.
7 bin yıllık tarihe sahip
7 bin yıllık tarihiyle, Hitit'lerden günümüze kadar birçok uygarlığa merkezlik, iki Türk beyliğine başkentlik yapmış olan Kastamonu, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli vilayetlerinden biridir. 'Yaşayan bir tarih müzesi' olan kentte, Pontus ve Roma dönemlerinden kalıntılar, Çobanoğulları, Candaroğulları, Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden ise çok önemli eserler mevcuttur. Kastamonu, Türkiye'nin en zengin doğal rezervlerini, flora faunasını, 2 tane milli parkı, çok sayıda endemik bitki türünü, kanyon, mağara, şelale, yayla gibi eşsiz doğal güzellikleri bünyesinde barındırıyor. Kastamonu'nun ilçelerinden İnebolu ise 'İstiklal Madalyası' ile şereflendirilmiş tek ilçedir. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında, Gözüm cephede, kulağım İnebolu'da sözünü söylemiştir.
400 yıllık İzbeli çiftliği devlet adamlarının gözdesi
Kastamonu'nun önemli değerlerinden biri de İzbeli Çiftliği. Osmanlı Padişahı IV. Mehmet (Avcı Mehmet) tarafından, 1651 yılında İzbeli Ailesi'ne verilen çiftlikte, Osmanlı Ordusu'na sipahi yetiştirilirdi. Kurtuluş Savaşı'nın olduğu yıllarda, Hafız Selman İzbeli, Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kadınlar Kolu kurucularından ve Kastamonu'da ilk kadın Belediye meclisi üyesi olurken, sıkı bir Atatürk hayranı ve kendi deyimiyle bir Cumhuriyet kadını idi. Hafız Selman İzbeli, Kastamonu'daki kadınları toplayarak, asker için çorap, kazak, fanila ördürüp cepheye göndermişti. Atatürk'ün, 1925 yılında Kastamonu'ya yaptığı ziyaret sırasında kullandığı yatak örtüsünü, İzbeli Ailesi tarafından, Kent Tarihi Müzesi'ne bağışlandı. 400 yıldır, İzbeli Ailesi'nde olan çiftlikte 2002 yılından itibaren, sabah kahvaltıları servisi yapılıyor. Çiftlikte bugüne kadar sayısız devlet adamı, komutan ve üst düzey yetkilileri ağırlandı. Özellikle, TBMM'de birçok Bakanın hafta sonu kahvaltısı için seçtiği İzbeli Çiftliği; ülkemizin kahvaltı yapılacak, en iyi 10 kahvaltı mekanından biri olarak da gösteriliyor.
Çatalzeytin 'batık kentin' gün yüzüne çıkmasını bekliyor
Çatalzeytin Ginolu'nun 15 mil açıklarında 103 metre derinliğinde 'batık kent' izlerine rastladıklarını kaydeden Çatalzeytin Belediye Başkanı Musa İhsan Uğuz ise, 2 kilometre uzunluğundaki 'batık kent'in gün yüzüne çıkarılmasının; hem ilçeye turizmin kapılarını açacağını, hem de tarihe ışık tutacağını söyledi.