Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Tarih Vakfı ortaklığında yürütülen “Kars Peynirciliğinin Tarihinin Araştırılması ve Yazımı Aracılığıyla Bölgenin Eko-Kültür Turizminin Desteklenmesi (Ref.no:TRA2-13-KUBES-098) Projesi”, Kars peynirciliğinin kıtaları aşan uzun yolculuğuna şahitlik etmek isteyenleri, 17 Nisan Perşembe günü Levent Kültür Merkezi'ne davet ediyor.
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) 2013 Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje, "Kars Peynirciliğinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" paneliyle konunun farklı alanlardan uzmanlarını bir araya getirirken, "Alplerden Kafkaslara - Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi" adlı sergi de Anadolu'nun bu kültürel mirasının gelecekte de aynı lezzeti ve değeri koruyarak sofralarda yerini almasını sağlayacak farkındalığın artmasını amaçlıyor.
Proje kapsamında yürütülen araştırmalara göre; ismini İsviçre'nin Gruyère kentinden alan ve ülkemizde Kars'la özdeşleşen gravyer peynirinin Anadolu topraklarıyla tanışması; Sanayi Devrimi'ne kadar uzanan ve İsviçre'den yola çıkıp Balkanlar’dan ve Karadeniz'in kuzeyinden geçerek önce Rusya, Kafkasya ve son olarak da Anadolu'ya ulaşan uzun bir yolculuğun ardından gerçekleşiyor.
Sergi: Alplerden Kafkaslara - Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Tarih Vakfı'nın, Serhat Kalkınma Ajansı'nın mali desteğiyle Mayıs 2013'ten bu yana sürdürdükleri çalışmasonucunda ortaya çıkan sergi, sofralarda tüketilen Kars gravyeri ve kaşarının bilinmeyen hikâyesini konu alıyor. Anadolu ile Kafkasya'yı birbirine bağlayan bu güzel şehrive insanlarını, kuşaktan kuşağa aktarılan sütçülük ve mandıracılık kültürünü ve Kafkasya'nın isimleri pek az duyulan halklarını izleyicilerle buluşturuyor. 17 Nisan-1 Mayıs 2014 tarihleri arasında açık kalacak olan sergi, her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Panel: "Kars Peynirciliğinin Dünü, Bugünü ve Geleceği"
Sergi açılışından önce düzenlenecek panelde, konunun uzmanı tarihçiler, gastronomlar, mandıracılar ve müzeciler eşliğinde Kars peynirciliğinin uzun ve zengin tarihi konuşulacak. Kars peynirinin üretim ve pazar bağlamında günümüzde karşılaştığı sorunlar masaya yatırılacak ve geleceğine dair öneriler sunulacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü Direktörü Deniz Ünsal’ın moderatörlük yapacağı panelde, Tunceli Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Candan Badem, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Örs, Emmental Peynir Müzesi girişimcisi Andreas Bigler, SERKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Özdoğan, Gürcistan’da Rus Dili ve Edebiyatı öğretmeni ve bağımsız araştırmacı Tamaz İskandarov, SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu konuşmacı olarak yer alacak.
Gerçekleştirilecek panel ve sergi programının detayları:
Tarih: 17 Nisan 2014, Perşembe
14:00 – 18:00 PANEL
“Kars Peynirciliğinin Dünü, Bugünü ve Geleceği”
Konuşmacılar: Candan Badem, Ahmet Örs, Andreas Bigler, Mehmet Özdoğan, Tamaz İskandarov, Hüseyin Tutar ve İlhan Koçulu.
18.00-19.30 SERGİ
“Alplerden Kafkaslara - Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi”
17 Nisan – 1 Mayıs 2014 tarihleri arasında açık kalacak sergi her gün 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. *Etkinlikler halka açık ve ücretsizdir.