KARIA MEDENIYETINE BIR YOLCULUK

Bodrum Belediyesi Meclis Salonu'nda 30 Nisan 2009 Perşembe Günü Saat 17.00'de başlayacak

TURİZMİN SESİ


Konferansta, kültürünü binlerce yıl koruyan Karialıların kimliklerini, yaşam biçimlerini, dinlerini, dillerini, tarihini ve sehirlerini anlatacak olan Canan Küçükeren, “Satrap Mausolos'un yanısıra dünyanın ilk kadın amiralleri I. ve II. Artemisia ile, Kraliçe Ada ve tarihin babası Herodotos'un da ilginç hikayelerini de konu edecegini, onemli Karia kentlerinden bugüne ulaşan eserlerin dialarının da konferansta yer alacağını açıkladı.

“Bu kültürün günümüze yansımaları salt antik kaynaklardan alınan verilerle değerlendirilmiştir ve ana gaye günümüz kuşaklarının üzerinde yaşadığı toprağın zenginliklerinin kavraması, yani Karia'nın daha çok bilinmesi, daha çok sahip çıkılması, daha çok korunması ve yeterince talan edilen bu kültürün daha da fazla talan edilmeden genç kuşaklara aktarılmasıdır” diyen Küçükeren, “son tarihi verilere göre bizler, bu topraklarda yaklaşık 1200 senedir yaşıyorsak; bu topraklara kanımız ve canımız ile karıştıysak, artık Anadolu'ya daha çok sahip çıkmalıyız.  Bu muhteşem mirasa biz sahip çıkmadıkça, başkalarına hak tanınmaya çalışıldığından, geleceğimize sahip çıkmak adına önce biz sahip çıkmalıyız geçmişimize; bizler bilinçlendikçe, bu konudaki çalışmalar ve araştırmalar çoğaldıkça, çoğu yanlış ön yargılar da değişecek ve Anadolu Uygarlıkları, tabii ki Karia da tarihte hak ettiği noktaya ulaşacaktır” diyerek açıklamada bulundu.

Canan Küçükeren 14 senedir Bodrum'da yaşayan İstanbul'lu bir araştırmacı arkeolog ve profesyonel rehber. Antik Halikarnassos'un başkent olduğu Karia Uygarlığını araştırmakta olup, bu konuda yazdığı üç kitabı var. Karia kitabının İngilizce tercümesi de mevcut ve her iki kitabın da ikinci baskısı yapılmış. Kitapları Ege Üniversitesi, Karia Arkeolojisi derslerinin kaynak kitapları arasında yer almakta.

- Güneybatı Anadolu Karya Uygarlığı, Ray Sigorta Kültür Yayınları, 2000, İstanbul
- Ege'de bir Anadolu Uygarlığı Karia, Ekin Yazım Grubu, 2005, İstanbul
- An Anatolian Civilisation in the Aegean Karia, Ekin Yazım Grubu, 2005, İstanbul
- Karia Efsaneleri, Ekin Yazım Grubu, 2007, İstanbul

Antik dünyanın 7 harikasından biri olan Mausoleum'u barındırmasına rağmen, Karia Uygarlığının çok az incelendiğini ve hak ettiği konumda olmadığını söyleyen Küçükeren, Anadolu Uygarlıklarına sahip çıkmak amacıyla çalışmalarını dergi ve gazete yazıları; radyo ve televizyon programları ile halka yaymaya çalışıyor. İstanbul, İzmir, Kuşadası, Milas ve Bodrum'da konferanslar vererek Karia Uygarlığının daha da çok tanıtılmasında katkıda bulunuyor. Profesyonel yelken hakemi olup, zamanı oldukça çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev almakta.