Kardeşlerimizin Yaralarını Sarıyoruz

Deniz Feneri Derneği, Bosna Hersek’te meydana gelen sel felaketinde zarar görenlere ilk gün itibariyle destek sağlıyor

TURİZMİN SESİ

Şimdiye kadar Maglay kentinde ve köylerinde yaşayan Boşnak kardeşlerimize gıda, battaniye, temizlik malzemesi, mutfak malzemesi ve giyim yardımıyla acil destek sağlandı. Yaşanan felaket karşısında zor günler geçiren Bosna-Hersek’te 100 ton yardım dağıtımı yapıyoruz.  
Deniz Feneri Derneği Bosna-Hersek Yardım Koordinatörü Mehmet Sargın; “Bosna-Hersek bize ata yadigarıdır, Osmanlının emanetidir, sel felaketi haberini alır almaz yola koyulduk. Bildiğiniz gibi bu yaşanan büyük bir sel felaketidir. Burada 1 milyondan fazla kişi selden etkilendi, yüzlerce ev oturulamayacak durumda,  binlerce ev eşyası da kullanılmaz halde yol kenarlarında yığma şekilde duruyor.
 
 
Çürümüş eşya kokuları sebebiyle ve salgın hastalık ihtimaliyle maskelerle çalışmak zorunda kalıyoruz. Yılanlar ve fareler her yerde karşımıza çıkıyor. Biz burada öncelikle acil ihtiyaç malzemelerinden oluşan 2 tır dolusu yardımın dağıtımını yaptık. Bu yardımları çoğunlukla Maglay kentindeki afetzede Boşnak ailelere dağıttık. Hemen ardından ise 20 kg ağırlığında ve 16 çeşit yiyecekten oluşan 40 ton gıda daha elimize ulaştı. Yardımları genel olarak dağlık bölgelerde yardımın ulaşmadığı insanlara götürmeye çalışıyoruz. Yaralar sarılıncaya kadar biz Bosna-Hersek’i gündemimizde tutacağız. 
 
50 ton gıda, 51.500 parça giyim, 27.800 parça eşya, 25 ton temizlik malzemesi ile toplamda 100 ton yardım ulaştırdık. Bosna'nın dağlık köylerinde afet zedelerin yaralarını bir nebze olsun sarmaya çalışıyoruz Deniz Feneri olarak. Gittiğimiz her yerde insanların bir öncekinden daha kötü durumda olduğunu görüyoruz. 10.000 nüfuslu Şamats dağıtım yaptığımız yerlerden birisi. Burada sular 4 metreye çıkmış, çatılarda odunlar, evlerin 2. katlarındaki eşyalar bile çöp olmuş halde, her yer çamur deryası, maskesiz durmak mümkün değil, Bosna-Hersek’e uzun süre düzenli olarak yardım gelmesi gerekiyor. Köylere ancak yürüyerek ulaşım sağlayabiliyoruz. 4-5 saatlik yürüyüşlerle ulaştığımız köylerde öğrendik ki; ilk ulaşan yardım kuruluşu Deniz Feneri Derneği.  Bazı yerlerde dozerlerden destek aldık. 25 evin toprak altında kaldığı, mezarlığın bile yarısının dereye kayıp kaybolduğu bir köyde büyük bir Osmanlı mezarlığının mevcut olduğunu gördük. Buradan Türkiye’ye sürekli olarak dua yükseliyor, biz Deniz Feneri Derneği olarak uzun süre Bosna-Hersek’te yardımlarımızı sürdüreceğiz, çünkü 16 yıldır ‘İşimiz Sadece İyilik’ hassasiyetiyle bu rahmani yolda yürüyoruz”