TURİZMİN SESİ
Aşırı kilolardan kurtularak hastalıklardan uzak, enerjik ve kaliteli bir yaşam sürmek
Bu diyeti uygulayan binlerce insan yüzde 100'e yakın bir başarı oranıyla, vücut yağlarından kurtuldu ve kilo verdi. Üstelik strese girmeden kendilerini mutlu ve dinç hissetti. Verdikleri kiloları geri almadı. Bu yaşam biçimi, 'Türk halkı için en uygun' olduğundan ve kilo vermenin önünde en büyük engel olan 'acıkma korkusu'nu da tamamen yok ettiği için adeta bir fenomen haline geldi. Karatay Diyeti uygulayıcılarının sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Yeni beslenme doğrularıyla yeni hayatlarına başlayan binlerce Karatay Diyeti uygulayıcısı da (onları görüp imrenenler de), gerek kendi 'özel' hayatlarıyla ilgili gerekse daha detaylı bilgi talebi babında yeni yeni sorular soruyor.
Prof. Canan Efendigil Karatay, ilk kitabı Karatay Diyeti'ni tamamlayan ve onun devamı niteliğinde olan Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık'ta, okuyucularından gelen soruları yanıtlıyor, birçok konuyu detaylandırıyor. 'Sağlıklı kilo verme'nin kapsamını genişletiyor, 'tüm hayat'ı içine alan yeni bir yaşam biçiminin ipuçlarını veriyor. 'Sağlıklı yeni nesillerin gelişmesi, her yaşta bağışıklık sisteminin güçlü olması ve ömür boyu hastalıktan uzak kaliteli bir yaşam sürmek için ne yapmalıyız?' sorusunu yanıtlıyor. Her yaşta kendimizi dinç hissetmek, kilo problemi yaşamamak ve hastalıklarla aramıza kalın bir duvar örmek için, mevsimlere ve yaş dönemlerine göre, 365 gün 24 saat nelere dikkat etmemiz gerektiğinin altını çiziyor.
Canan Hoca, ilk kitabında işin ABC'sini anlatmıştı. Şimdi alfabedeki harf sayısını artırıyor! Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık kitabında yemek pişirilirken kullanılan yanlış yöntemlerden (una bulama vb) ya da metabolizmadaki engellerden (D vitamini, demir eksikliği, gıda alerjisi vb) dolayı kilo verememe ya da kilo vermenin zaman alması konusu ve bunun çözümü de anlatılıyor. Yeni kitapta kilo vererek dejeneratif hastalıklardan nasıl korunduğumuz konusu daha da detaylandırılıyor.
Karatay Diyeti uygulayanların merak ettiği tüm kritik sorular da (hiç mi ekmek yemeyeceğim, bir kaşık bal yesem olmaz mı, ya yediklerim kolesterolümü yükseltirse, et yersem gut riski artmaz mı vb) tek tek yanıtlanıyor.
Bu ikinci kitapta Karatay Diyeti'ne uygun, glisemik indeksi düşük yemek tariflerinin sayısı da artıyor.
'Şişmanlığa elveda, mutluluğa merhaba' diyen Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık adeta bir 'doğal sağlık sigortası'. 'İlaçlara veda kitabı' olarak da 'her yaşa uygun sağlıklı yaşam kılavuzu' olarak da okunabilir, 'hastalıklardan uzak sağlıklı yaşamın anahtarı' olarak da kullanılabilir.
Kitabın Bölümleri
1. NEDEN TÜRK HALKI İÇİN EN UYGUN DİYET?
2. KİLO ALMAK, KİLO VERMEK NE DEMEK?
3. KİLO VERMEYİ ENGELLEYEN 'GİZLİ AJANLAR'!
4. KARATAY DİYETİ'YLE ÖMÜR BOYU ŞİŞMANLIĞA ELVEDA...
5. BUNLARIN MUTFAĞA GİRMESİ YASAK!
6. EKMEK VE ŞEKER NEDEN ZEHİRLER?
7. SAĞLIKLI YAŞAMIN OLMAZSA OLMAZI: FİZİK AKTİVİTE
8. SAĞLIKLI YAĞLARIN SIRLARI!
9. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN EN GÜÇLÜ SİLAHI: KOLESTEROL
10. YUMURTANIN GÜCÜ!
11. KIRMIZI ET İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!
12. ZAYIFLAMANIN VE ZAYIF KALMANIN ANAHTARI: KURUYEMİŞLER
13. 4 MEVSİM KARATAY DİYETİ
14. HAYATINIZI DEĞİŞTİRECEK 24 SAAT!
15. KOLAY UYGULANABİLİR TARİFLER
16. FAYDALI BİLGİLER KOKTEYLİ!
17. ANNE VE BABA ADAYLARINA ÖZEL TAVSİYELER
18. KARATAY DİYETİ'NİN EN KÂRLI UYGULAYICILARI: ÇOCUKLAR VE GENÇLER
19. PROF. KARATAY NASIL YAŞIYOR? GENÇLERE ÖNERİLERİ NE?
20. 'KARATAY DİYETİ' KİTABINI OKUYARAK UYGULAMAYA BAŞLAYANLAR NE DİYOR?
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay kimdir?
1943 yılında Elazığ'da doğdu. 1961 yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesi'nden, 1967 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.
1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği'nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra, İngiliz hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center'da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı.
1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği'nde baş asistan olarak çalıştı. Bu sırada Türkiye'de bir kardiyolog olarak (cerrahi yardım almaksızın) bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı. Koroner Yoğun Bakım'da 'Vena Subklavya Ponksiyon' tekniğini yerleştirdi.
1976-1978 yılları arasında, Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi'nde, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christiaan Barnard'ın ekibinde çalışarak, doçentlik tezini kalp nakli yapılmış olan hastalar üzerinde gerçekleştirdi ve 1979 yılında doçent oldu.
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde, Cape Town'da eğitimini görmüş olduğu (şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan) 'femoral arter' yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) yine ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı ülkemize yerleştirdi.
1987-1995 yılları arasında State University of New York Health Science'da kalp hastalıkları alanında araştırmalar yaptı.
1995-1997 yılları arasında Gaziantep ve İstanbul'daki birçok özel hastanede, 'koroner yoğun bakım' ve 'koroner anjiyografi laboratuvarları'nı kurdu.
1997-2002 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2002-2006 yılları arasında da Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.
2006-2010 yılları arasında Türkiye'de ilk ve tek sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi'nde rektörlük yaptı. Halen İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları'nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Kolesterole Kuşkuyla Bakanların Uluslararası Ağı (The International Network Of Cholesterol Skeptics - THINCS) ve Uluslararası D Vitamini Konseyi üyesidir. Bu oluşumlardaki diğer üyeler ile sürekli bilgi alışverişinde bulunmakta ve tartışmalara aktif olarak katılmaktadır.
Hayykitap'tan yayımlanmış Karatay Diyeti adlı bir kitabı bulunmaktadır.
M. Canan Efendigil Karatay, Ali Başak Karatay ile evlidir ve çiftin Mehmet Rahmi Karatay adında bir oğulları bulunmaktadır.