KARAGÖL'E "ALÜVYON" TEHDİDİ

Artvin'in Borçka ilçesinde doğal güzelliğiyle turistlerin uğrak yeri olan Karagöl'ün alüvyonla dolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi

TURİZMİN SESİ


Borçka Karagöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Necip Kara, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'in doğa harikalarından biri olan Karagöl'ün alüvyonla (akarsuların taşıyıp yığdıkları balçık, kil gibi çok ince taneli şeylerin kum ve çakılla karışmasıyla oluşan yığın, lığ) dolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını savundu.

Kara, 40 yıl önce 100 dönüm olan gölün şimdi 95 dönüme düştüğünü belirterek, "Alüvyonlara karşı önlem alınmazsa, 95 dönüm olan göl, gelecek 10 yılda 30 dönüm daha küçülecek" diye konuştu. Göl çevresindeki bazı ağaçların 20 yıl önce kesildiğini, bu nedenle yaylalara yapılan yollardan dolayı göle gelen alüvyon miktarında artış olduğunu ifade eden Kara, "Göl alanının alüvyonlarla daha da küçülmemesi için bir takım önlemlerin alınmasını istiyoruz" dedi.

Karçal Dağı eteği ile Aralık Deresi üzerinde ağaç ve taşlarla yapılacak menfezlerle, gölün alüvyonla dolmasının engellenebileceğini dile getiren Kara, "Bölgenin ekolojik dengesinin bozulmasına neden olacak girişimleri takip ederek önlem alıyoruz. Önlemlerimiz kapsamında göl etrafında herhangi bir yapılaşmaya izin vermiyoruz" diye konuştu. Karagöl'ü her yıl 25 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Kara, kış mevsimi hariç diğer mevsimlerde gölün doğaseverlerin akınına uğradığını vurguladı.