“KARADENİZ İPEKYOLU KORİDORU PROJESİ”

Ekonomistler Platformu, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve 8 ülkenin yer aldığı Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Hibe Programı kapsamında “İpekyolu Koridoru Projesi” çalışmalarına başladı

TURİZMİN SESİ


Türkiye’de Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından da mali olarak desteklenen projenin ana amacı Ermenistan, Gürcistan, Türkiye ve Yunanistan’dan geçen İpekyolu’nun Karadeniz kolunda turizmin gelişimine ve bu bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamak. Projede Türkiye’de 20 il ve bu illere bağlı ilçelerde çalışmalar yürütüleceğini belirten Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir, öncelikli hedeflerinin bu bölgelerde turizm açısından önemli olan tarihi, kültürel ve doğal alanların tespit edilmesi, bölgenin uluslararası alanda bilinirliğinin arttırılmasına ve turizmin gelişimine yönelik çalışmalara katkı sağlanması olduğunu ifade etti.Dr. Oğuz Demir, yaptığı açıklamada şunlara değindi: “Dünya ticaretinin bir dönem ana eksenini oluşturan İpekyolu, ulaştırma ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile ticaret havzası niteliğini yitirdi. Ancak bu projeyle birlikte Ekonomistler Platformu, aynı gelişen teknolojileri etkili bir şekilde kullanarak, tarihin en önemli ticaret köprüsünün bugün bir turizm havzasına dönüştürülmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 
 
Karadeniz Bölgesi’nde oluşturulacak Ermenistan, Gürcistan ve Yunanistan’dan ortakların da katılımıyla oluşturulacak olan İpekyolu Karadeniz Koridoru konsepti, ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi değerlerin daha etkin tanıtımına ve bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır. 2 yıl sürecek proje kapsamında, uzman ekibimiz bölgeyi karış karış gezecek; yerel yönetimler, STK’lar ve ilgili kurumlarla bir araya gelecek ve Karadeniz Bölgesi’nin turizm açısından hak ettiği değeri görmesine destek vereceklerdir.” Türkiye’de Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından da desteklenen projeye 2 yıl için 480.000 Avro kaynak ayrıldı. Projede Ekonomistler Platformu’nun yanı sıra Gürcistan, Yunanistan ve Ermenistan’dan da ortak kurumlar yer alıyor.