KARACİĞERİN DOSTU ENGİNAR

Karaciğerin dostu" olarak bilinen enginar denilince akla İstanbul'un Bayrampaşa ilçesi gelse de son yıllarda havası ve toprak yapısı nedeniyle Türkiye'de en fazla İzmir'in Çeşme ilçesinde yetişen enginarın talep gördüğü bildirildi.

TURİZMİN SESİ


Çeşme'de 30 yıldır enginar üreten Rıza Sözer (51), Türkiye'de en fazla Çeşme enginarının talep gördüğünü belirtti. Ovacık köyünde 350 dönüm arazide enginar yetiştirip Türkiye'nin birçok bölgesine gönderen Sözer, 1 milyon baş enginarı pazarladığını söyledi. Ekim ayından bu yana enginar hasadı yaptıklarını ifade eden Sözer, "Bölgenin yarımada olması, toprak ve havanın enginar yetiştirmeye uygun olması nedeniyle Türkiye'nin en güzel enginarları burada yetişiyor. Birçok bölgede enginar var ama tüketiciler Çeşme enginarını tercih ediyor" dedi.

Çeşme'nin enginar yetiştiriciliği bakımından çok şansl ı bir bölge olduğunu belirten Sözer, şöyle konuştu: "Bilindiği gibi enginarın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri oldukça fazla. Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini uzmanlar vurguluyor. Doktorlar insan vücudundaki diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak, vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar, enginarın beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishali durdurduğunu belirtiyor."

Enginarın sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olduğunu bildiren Sözer, ailece güne enginar yiyerek başladıklarını, gün içinde sadece kendisinin 30 baş enginar tükettiğini ifade etti. Çorbası, salatası, dolması, zeytinyağlı yemeği yapılan enginarı saklarken kararmalar ını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletmesi gerekiyor. Enginarın suyunun atılmaması öneriliyor, minerallerin bulunduğu bu suyun çorba yapımında kullanabileceği belirtiliyor. Pişirme sırasında enginarın içine konulacak bir dilim limon kararmayı önlüyor. Enginarın sapının pişirilmeden az önce kesilmesi gerekiyor çünkü sapları kesilen enginarlar uzun süre tazeliğini ve beyazlığını koruyamıyor.

Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezden başka A, B1 ve C vitaminleri içeren, karaciğeri temizleyen, safranın kolay akışını sağlayan, mineral bolluğu bakımından en zengin sebze olan enginarın ana yurdu Akdeniz ülkeleri. Her derde deva bu bitki, toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede yetiştiriliyor. Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye'de de bol miktarda yetişen enginarın yerli çeşitleri arasında şıra, Bayrampaşa, Darıca sakız enginarları bulunuyor.