KADIKÖY KAZILARINDA SÜPRİZ

Kadıköy’de, Söğütlüçeşme Caddesi ve Gazhane’de rastlantı sonucu ortaya çıkan kalıntılar nedeniyle küçük çapta bir kazı yapılmış (1942-1952 yılları arasında), bronz çağına ait eserler bulundu

TURİZMİN SESİ


İstanbul Arkeologlar Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim dalı Öğretim Üyesi Necmi Karul kazı çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyesinin Kuşdili Çayırı’nın olduğu bölgede kültür ve alışveriş merkezi projesi gündemdeydi. Kuşdili’nin çevresinde özellikle Hasanpaşa’da aynı zamanda Kadıköy’de altı yolda Roma ve Helenistik dönemlerden kalan arkeolojik kalıntılar var. Özellikle Hasanpaşa’nın orada büyük bir metropol olduğu biliniyor. O bölgenin Kalkhedon kentinin limanı olma olasılığı çok yüksek.
 
Kuşdili Çayırı uzun dönem pazar alanı olarak kullanıldığı için mevcut yapının üzerinde bir tahribat söz konusu değil. Ama bir yapının yapılması durumunda, bu bölgede antik kalıntılar olup olmadığının açığa çıkarılması gerekiyor. İstanbul Arkeologlar Derneği olarak bu alanda bir çalışma olacaksa, öncesinde arkeolojik taramasının yapılması, gerekiyorsa kazılara başlanması ondan sonraki aşamada çözüm yolları üretilmesini talep ettik. Hiçbir kalıntı yoksa inşaat başlatılır. Anıtlar Kurulu bu konuda bizim talebimiz üzerine olumlu görüş verdi ve önce arkeolojik kazılar yapılmasını öngördü. Önümüzdeki günlerde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin yönetiminde orada arkeolojik kazılar yapılacak.