JLL OTEL YATIRIM PROJESİ

Jones Lang LaSalle Hotels Global CEO'su Arthur de Haast konuyla ilgili değerlendirmesinde, işlem hacimlerinin 2011 yılında %15 -25 artarak global anlamda 28-30 Milyar Dolar'a ulaşmasını beklediklerini belirtti

TURİZMİN SESİ


Jones Lang LaSalle Hotels tarafından hazırlanan “Otel Yatırım Görümünü Raporu”na göre; 2009 yılında taban seviyelerin görüldüğü ekonomik gerileme ve piyasa durgunluğunun ardından, pazara geri dönen yatırımcılarla birlikte 2010 yılında 24.3 Milyar Dolar değerinde global otel gayrimenkul işlemi gerçekleştirildi. Amerika bölgesi, satın alma eğiliminde olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve uzun süreli kalış otellerinin (Extended Stay Hotels) 3.9 Milyar Dolar'a satın alınmasıyla beş kat artarak 11.1 Milyar Dolar'a ulaşan işlem hacimi ile 2010 yılında en önemli büyüme kaydeden bölge oldu. Yatırım hacmi % 110 artarak 9.3 Milyar Dolar'a ulaşan EMEA bölgesi en likit ikinci bölge olurken, Asya Pasifik bölgesindeki aktivite daha ılımlı bir hızla yükselerek toplamda 3.9 Milyar Dolar'a ulaştı.

Jones Lang LaSalle Hotels Global CEO'su Arthur de Haast konuyla ilgili değerlendirmesinde, işlem hacimlerinin 2011 yılında %15 -25 artarak global anlamda 28-30 Milyar Dolar'a ulaşmasını beklediklerini belirtti.
Rapora göre öz sermayenin ve banka aracılığıyla gerçekleştirilen satışların artması, ve borç alma seviyelerinin rahatlaması sebebiyle ABD'de gerçekleştirilecek satışların 2011 yılında toplamda 13 Milyar Dolar'a ulaşacağı tahmin ediliyor. Jones Lang LaSalle Hotels CEO ve Yönetici Direktörü Arthur Adler konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Yatırımcı güveni artıyor. Ekonomideki düzelme ile birlikte 2011 yılı boyunca pazarların iyileşmeye devam etmesi bekleniyor. 2011 yılında en önemli satın almacılar gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kurumsal ve özel yatırımcılar ve bireysel zenginler olacak” dedi.2011 yılında EMEA bölgesindeki yatırım hacminin %13.1 Milyar Dolar oranında artması beklenirken, İngiltere, İrlanda ve İspanya'daki satışların büyük kısmının banka aracılığıyla gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Asya Pasifik bölgesindeki satışlarda ise, 2011 yılında 3.5 Milyar Dolar'a ulaşması beklenen Japonya'nın pazarın başını çekmesi beklenmektedir.

Bölgeler arası sermaye akışı 2009 yılındaki %15 artış oranıyla kıyaslandığında, 2010 yılında toplam işlem hacminin %41 arttığını görmekteyiz. Global sermaye %53'lük bir oran ile bölgeler arası yatırımlarda en aktif işlem oldu. Asya, Orta Doğu ve ABD'li yatırımcılar Avrupa başta olmak üzere kendi bölgeleri dışındaki birincil satın alma fırsatlarını değerlendirdiler.Sınır ötesi yatırımların 2011 yılında daha da artacağına değinen Arthur de Haast “ İşletme esasları, pazardaki öz kaynakların artmaya devam etmesi ve genel olarak azalmış risk algılamalarıyla, yatırımcılar kendi pazarlarının ötesindeki fırsatlara daha açık olacak. 2011 yılında erken hareket edenler ve risk alıcıları kaçanlı çıkacaktır” dedi.