İZMİRLİ’NİN BULUŞMA NOKTASI

Girişimci üç Yunanın iki yıl önce İzmir 1. Kordon'da açtıkları "Sakız Adası Kafe ve Dükkanı", kısa sürede Ege'nin iki kıyısından çok sayıda insanı bir araya getiren buluşma noktası oldu

TURİZMİN SESİ


İzmir'in en iyi üç mekanı arasında gösterilen kafede, Türk ve Yunan damak zevkinin ortaklığını sergileyen yiyecek ve içecekler servis edilirken, işyerinin içinde yer alan ayrı bir dükkanda tamamı Sakız Adası'nda üretilen farklı türlerde yiyecek, içecek ve hediyelik eşya alışverişi yapma olanağı sunuluyor. Kafenin ortaklarından Nectarios Menegas, haftanın yarısını Sakız Adası'nda diğer yarısını da İzmir'de geçirdiğini belirterek, Yunan bir iş adamı olarak Türkiye'de yatırım yapmaktan çok memnun olduğunu kaydetti. Menegas, iki ülkede karşılıklı daha çok girişimci bulunmasının Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilere olumlu katkı yapacağını söyledi.

İzmir'e çok sık geldiğini ve zaman içinde böyle bir girişim başlatma fikrini olgunlaştırdığını ifade eden Menegas, iki ülke insanının ortak yönlerine ve dostluğuna, benzerliğine vurgu yapmanın, kendileri için ekonomik kazançtan daha önemli bir motivasyon olduğunu kaydetti.Menegas,"Türk ve Yunan halkı olarak aynı ağacın dalları kadar yakınız, bu mekanın gördüğü ilgi de bu anlayışı doğruluyor" diye konuştu. Amaçlarının ürünleriyle Türk pazarında büyümek ve genişlemek olduğunu söyleyen Menegas, kısa zamanda ikinci işyerlerini Eskişehir'de açmak üzere görüşmeler yürüttüklerini söyledi.

 Kafenin İzmir'de yaşayan Yunanlar ile İzmir halkının buluştuğu bir yer haline geldiğini görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Menegas, "İki yıldır zamanımın yarısını Türkiye'de diğer yarısını da Yunanistan'da geçiriyorum, hala her gün yeni bir şey, yeni bir benzerlik keşfediyorum, keşfettiklerim bei şaşırtıyor" diye konuştu. Menegas, Türklerle Yunanlar arasında kahve ve baklavanın kime ait olduğu konusunda söylemler olduğunun hatırlatılması üzerine, "Baklava ve kahvenin hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin tartışmalar var, ama itiraf etmek gerekirse, uzmanın hakkını teslim etmek lazım, kahve de baklava da Türklerin" dedi.

Kafenin İşletme Müdürü Ali Aluz da işyerinin açıldığı günden itibaren hep olumlu tepkilerle ve işletmeci olarak yetkililerin desteğiyle karşılaştıklarını belirterek, özellikle ayda birkaç kez Sakız Adası'ndan gelen müzisyenlerin katıldığı "Yunan Geceleri" etkinliklerinin yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Dükkan bölümünde satılan reçel, içecek, sabun başta olmak üzere her türlü ürünün Sakız Adası'nda üretildiğini ve organik olduğunu ifade eden Aluz, Türk müşterilerin dükkandan en çok sakız macunu, ceviz reçeli ve badem özü (somata) olarak bilinen içeceği satın aldıklarını kaydetti.