İTALYA-TÜRKİYE DOSTLUĞU

İtalyan elçiliği Türkiye ve İtalya, sevgi, tanışıklık ve önyargı temalı, 15 Nisan 2011 tarihinde İstanbul Venedik Sarayında düşünür, akademisyen, gazeteciler, kültür sanat dünyasının değerlerini bir araya getirerek panel düzenledi

TURİZMİN SESİ-YILMAZ PARLAR
İki Ülke halkının ön yargılarını kırmak dostluğu pekiştirmek adına yapılan etkinlik çok yüksek değerde kaliteli olumlu interaktif bir atmosferde geçti. Öncelikle ön yargıyla ilgili olgular analiz edildi tüm gerçekleriyle somut olarak masaya yatırıldı. Son derece samimi itiraflarla sergilenen soruların önü açıldı cevap bulmaya ve çözüm bulmaya başlayan ilk adım atıldı.

Açılış konuşmasında Sayın İtalya Elçisi özet olarak “ İki Ülke ilişkilerini kuvvetlendirmek, tarihsel katmanlar incelendiğinde yargıdan önce gelen ön yargı kavramlarını kırmak, geçmişi değil bu günü değerlendirmek, bu günden geleceğe ışık tutacak kültürel mirası bırakmak adına, güzel gelecek için temel oluşturmalıyız. İnanılmaz değişen Dünyanın fırsatlarından yararlanmak, sorunlarını çözmek için sağlam adımlarla mantıkla yürümeliyiz.” Şeklinde konuştu. İtalya'da Türkiye. İtalyan penceresinden Türkiye'ye bakış panelinde Moderatör: Gianni de Michelis, IPALMO Başkanı (İtalya ile Afrika, Latin Amerika, Orta ve Uzak Doğu Ülkeleri arasındaki ilişkiler enstitüsü). Katılımcılar; Giancarlo Bosetti, Antonio Ferrari, Marcello Foa, Alberto Negri, Vittorio E. Parsi, Ennio Remondino, İpek Altınbaşak,

Türkiye'de İtalya. Türk gözüyle İtalya'ya bakış panelinde Moderatör Ahmet Evin Katılımcılar Nur Batur, Burak Bekdil, Abdullah Bozkurt, Utku Çakırözer, Yusuf Kanlı, Özgehan Şenyuva İpek Altınbaşak,( her iki panelde yer aldı.)

Moderatör: Gianni de Michelis, IPALMO Sadece Hükümet siyasi, ekonomik, basın ilişkiler değil, Sosyal kültürel, STK ların halkın birbiriyle olan ilişkilerini kuvvetlendirmeliyiz. Yargılamak değil, cevaplar bulmalıyız. Bu nedenle herkesin önce çok samimi somut olarak sorunları problemleri dile getirmesi analiz ve çözüm için çalışmalıyız şeklinde açtığı panelde,
Tarihin derinliklerinden gelen tüm değerlendirmeleri panelistler özetlediler.

Her iki pencereden yaptığı bilimsel araştırmaları sunan Bahçeşehir üniversitesinden Doç Dr.İpek Altınbaşak adeta sorunların omurgasını kapsayan konuşma özeti “ Geçmişten olaylar ve geçmişte yaşanmışlar bir takım ön yargılar oluşturuyor. Bunları kırabilmek değiştirmek çok önemli. Biz insanlar dünyayı manalı bir bütün hale getirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde algılamak ve manalı bir resim oluşturmaya çalışırkende bizim daha önce düşündüklerimizi bildiklerimizi uymayanlarıda kabul etmeme red etme yolundayız. Dolayıyla bir taraftan bu algıların ne olduğunu doğru olarak tesbit etmek, sonra bunların değiştirmenin yollarını bulmak lazım. Tarihte Türkiye'nin algısına baktığımızda biz ve öteki ayrımı ifade eden bir olgu karşımıza çıkıyor. Öteki din ve dil ve kültürel açıdan farklı olan bize ait olmayan değerlere sahip olanlara biraz uzak durulması, korkulması gereken olduğu bir gerçek. Bu günde Türkiye'yi İslam dünyasını değerlendirirken biz-öteki doğu-batı, Hıristiyan- Müslüman mücadelesi insanların beyinlerinde yarattığı bazı ön yargılar şekilleniyor.

İtalya tarafından baktığınızda Türk kadar hiçbir ülke insanına yapılmış benzetme tabirler çokluğunu göremezsiniz. Türklerin farklılığı, anlaşılması zor olduğu, uzaklığı halk kesimindeki kavram,.İtalyan kültüründe insanlar kafasında yerleşmiş durumda.” Altınbaşak İmaj çalışması içinde yaptığı kamu araştırmaları, anketleri sonucu bazı verilerde Türk insanını Türkiye'yi nasıl tanıyorsunuz da; verilen tüm sıfatlar karşısında ortanın altında ancak ucuz bir Ülke oluşu pahalı Ülke olmadığını düşünülüyor, gururlu, güven konusunda da zayıf buluyorlar cevapları aldığını belirtti. Ancak Türkiye ile ön yargıları gelmeden önce uzun negativ liste oluştururken geldikten sonra turistik ekonomik dinamik enerjiyi görüyorlar. İmaj kapsamlı çalışma sadece bir grubun yapacağı değil daha organize daha sinerji yaratacak, Gençleri içine katacak bir hızlı çabuk iletişim çalışması farklı boyutlara getirecek şeklinde ifade etti.

Panelin Türk tarafından İtalya kısmında Moderatör Ahmet Evin, “Genel kavramda AB ye Türkler girerse elimizden iş imkanları kaçar korkusuna 1959 Avrupa ekonomik toplumu kurulmakta iken Türklerin girmesi elzem diyen Avrupa'nın söyleyişine ilişkin Hasan Polat neden önemli şeklindeki danışmanlara sorarken “ Hıristiyanlara paralel olarak, onlar gelir Türklerin işlerini elinden alır.” Şeklinde düşünerek geri duruş sergiliyorlar. Açıklamasını yaptı.

Nur Batur-Abdullah Bozkurt, Burak Bekdil, Utku Çakırözer, Yusuf Kanlı, Özgehan Şenyuva, İpek Altınbaşak Türklerin Avrupa yüzlerini çevirmelerini her zaman demokrasiden yana olmalarını, AB, Kıbrıs, PKK, Bası özgürlüğü, hukuk, anayasa meseleleriyle ilintili konularda İtalya'dan beklentileri dile getirdiler. İtalya elçiliği kültür merkezince düzenlenen bu etkinlik çok olumlu görüşlere imza attı. Bundan sonraki çalışmalara büyük ölçüde ışık tutacağı muhakkak.