İsveç Ziyaret Vizesi Başvuru Rehberi 2023

İsveç'e geçici bir süre için aile üyelerinizi veya akrabalarınızı ziyaret etmek için seyahat etmek istiyorsanız aile, akraba ve arkadaş ziyareti vizesi almalısınız

TURİZMİN SESİ


İsveç akraba ziyareti vizesi hakkında en merak edilen konuları 2017-2023 yılları arasında Schengen vize başvuru onay oranı en yüksek akredite acente Vizem.net danışmanlarından Dilhan Akkaya'ya sorduk.

İsveç Akraba Ziyareti Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

İsveç akraba ziyareti vizesine başvurmak için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir.

  • Son 10 yıl içinde alınmış, en az 2 boş sayfası bulunan ve vize süresi bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olan bir pasaporta sahip olmalısınız.
  • Seyahat amacınızı kanıtlayabilmelisiniz.
  • Ziyaret edeceğiniz kişiden bir davet mektubu almalısınız.
  • En az 30.000 euro değerinde acil tıbbi tedavi, hastane ve ülkeye dönüş masraflarını karşılayacak seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız.
  • Seyahat ve dönüş masraflarınızı karşılayabilmek için İsveç’te kalacağınız her gün için 450 SEK paraya sahip olmalısınız.
  • Vize sürenizin bitiminde ülkeyi terk etme niyetinde olduğunuzu ispatlamalısınız.
  • Son 6 ay içerisinde karşıdan bir vize fotoğrafı çektirmelisiniz.
  • Dış temsilciliğin istediği evrakları hazırlamalısınız.

İsveç Akraba Ziyareti Vizesi İçin Davet Şartı

İsveç akraba ziyareti vizesi alabilmek için, İsveç’te bulunan aile üyenizden bir davetiye almış olmanız zorunludur.

Ziyaret vizesi için davetiye, bir form olarak düzenlenmiştir ve İsveç’teki kişi bu formu eksiksiz olarak İngilizce veya İsveççe doldurduktan sonra, vize başvuru sahibine iletecektir.

Aile, akraba veya arkadaş ziyareti amaçlı İsveç vizesi için davet mektubu formu olan 41011 sayılı davet formu aşağıda verilmiştir.

Formda hem davet eden kişinin hem de vize başvuru sahibinin kimlik bilgileri talep edilmektedir. Vize başvuru sahibi hakkında detaylı bilgiler istenirken, davet eden kişinin de çalışma durumuna dair detaylar ve iletişim bilgileri doldurulmalıdır. Ayrıca davet eden ile vize başvuru sahibi arasındaki ilişkiye dair bilgiler de doldurulmalıdır. Planlanan İsveç seyahatine dair detaylar ve finansal bakımdan bilgiler de formda verilmelidir.

Vize davet formunda hatalı bilgilere yer verilmesi veya bazı detayların saklanması halinde, kişilere hapis veya para cezası verilebilmektedir.

İsveç Aile ve Akraba Ziyareti Vizesi Başvuru İşlemleri

İsveç aile ve akraba ziyareti vizesi başvurusu için aşağıdaki adımları takip ediniz.

  • İsveç'te bulunan yakınınızdan davet mektubu alın.
  • Vize başvuru formunu doldurun ve vize başvurusu için gerekli evrakları hazırlayın.
  • Ankara, Antalya, İstanbul veya İzmir'de bulunan yetkili vize başvuru merkezlerinden başvuru için randevu oluşturun.
  • Randevuda başvuru dosyanızı teslim edin, yüz taraması ve parmak izinden oluşan biyometri bilgilerinizi verin ve vize ücretini ödeyerek başvurunuzu tamamlayın.

İsveç ziyaret vizesi başvurularınız, planlı seyahatinizden en geç 2 hafta önce ve en erken 6 ay önce yapılmalıdır. Sürelere uyulması başvuru sahiplerinin sorumluluğundadır.

Türkiye'den yapılacak ziyaret amaçlı İsveç vize başvuruları için VFS Global'in Ankara, Antalya, İstanbul veya İzmir'de bulunan vize başvuru merkezlerine başvuru yapmanız gerekmektedir. İsveç'in Türkiye'de vize işlemleri ile ilgili yetkili dış temsilciliği İsveç İstanbul Başkonsolosluğu olmak ile birlikte başkonsolosluk kısa süreli İsveç vizeleri için yapılacak talepleri kabul yetkisini VFS Global'e vermiştir. Belirtmek gerekir ki başvuru merkezleri yalnızca başvurunuzu kabul ile yetkilendirilmiş olup başvuruları değerlendirme ve karara bağlama yetkisi Türkiye'de yalnızca İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'na aittir. Başvuru dosyanız teslim alındıktan sonra vize merkezi tarafından değerlendirilmek üzere İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'na gönderilmektedir. İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'nun yapacağı değerlendirmeden sonra başvurunuzun onaylanması halinde İsveç Schengen vizesi pasaportunuza işlenecektir.

İsveç Ziyaret Vizesi İçin Başvuru Formu

İsveç ziyaret vizesi için, C tipi İsveç vizesi başvuru formu doldurulur. Formu Migrationsverket, VFS Global veya İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'nun internet siteleri üzerinden indirebilirsiniz.

İsveç ziyaret vizesi başvuru formu aşağıda verilmiştir.

 

İsveç ziyaret vizesi başvuru formu İngilizce, İsveççe ya da Türkçe dillerinde eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Formda beyan edeceğiniz bilgiler ile diğer başvuru evraklarınızın uyuşuyor olması önemlidir.

Ziyaret vizesi başvurular için formdaki 23. soruya "Visiting Family or Friends" seçeneği işaretlenmelidir. Form başvuru sahibi veya reşit değilse ebeveyn ya da yasal vasi tarafından imzalı olarak sunulmalıdır.

İsveç Aile ve Akraba Ziyareti Vizesi İçin Gerekli Evraklar

İsveç ziyaret vizesi için hazırlamanız gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Vize başvuru formu
  • Yalnız olarak veya tek ebeveyni ile seyahat edecek küçükler için muvafakatname veya velayetname
  • Vukuatlı tam tekmil nüfus kayıt örneği
  • Ulaşım rezervasyonuna dair belgeler veya seyahat planı
  • İmzalı ve tarihli davetiye formu
  • Son 3 ay içinde alınmış personbevis
  • İsveç'teki ev sahibinin kimlik veya pasaport fotokopisi
  • Seyahat masrafları davet eden tarafından karşılanacaksa davet edenin gelirini yada yeterli birikimini gösteren evraklar
  • Meslek ve çalışma durumu evrakları
  • Son 3 ay için banka hesap özeti ve maddi yeterlilik kanıtı diğer belgeler
  • ICAO standartlarında biyometrik özellikli fotoğraf
  • Yetkili makamlar tarafından düzenlenen, hasar görmemiş ve geçerli pasaport
  • En az 30.000 euro değerinde seyahat sağlık sigortası poliçesi
  • Türkiye'de ikamet eden yabancıların başvuruları için oturum izni belgesi
  • Vize ücreti ödeme makbuzu

Personbevis Nedir?

Personbevis, bir nüfus kayıt belgesidir ve İsveç Nüfus Kayıt Defterinden bir alıntıdır. Belgede adınız, adresiniz ve medeni durumunuz gibi hakkınızda kayıtlı bilgiler yer almaktadır.

İsveç'te bulunan aile üyeniz veya arkadaşınız personbevis belgesini İsveç Vergi Dairesi'nden (Skatteverket) alabilir. Sunulan belgenin 3 aydan eski olmaması gerekir. Belgenin dijital olarak taranarak vize başvuru sahibine e-posta ile gönderilmesi mümkündür; belgenin Skatteverket tarafından damgalanması gerekmemektedir.

İsveç Akraba Ziyareti Vizesi İçin Randevu Nasıl Alınır?

İsveç akraba ziyareti vizesi için vize randevunuzu, yetkili vize başvuru merkezi internet sitesinin online randevu sistemini kullanarak oluşturabilirsiniz.

Vize merkezi randevu sistemine giriş ekranı aşağıdaki gibidir.

Vizem.net üzerinden danışmanlık hizmeti alarak yaptığınız İsveç ziyaret vizesi başvurunuz için randevunuzu vize uzmanlarımız tercih ettiğiniz tarih veya mümkün en yakın tarih için sizin adınıza almaktadır.

İsveç Akraba Ziyareti Vizesi Başvuru Ücreti

İsveç akraba ziyareti vize ücreti olarak 2023 yılında danışmanlık hizmeti alınmadığında, vize başvuru harcı, aracı kurum hizmet bedeli, seyahat sağlık sigortası, çeviri ve noter masrafları gibi kalemler hesaba katıldığında ortalama 140 euro ödemeniz gerekir.

İsveç Akraba Ziyareti Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İsveç ziyaret vizesi, başvurunuzdan sonraki 15 gün içerisinde çıkar. Bu süre detaylı bir değerlendirmenin gerekmesi halinde 45 güne uzayabilir.

Akraba Ziyareti Vizesi İle İsveç'te Ne Kadar Süre Kalınabilir?

Akraba ziyareti vizesi ile vize geçerlilik süresi boyunca her 180 gün içerisinde en fazla 90 gün boyunca İsveç’te kalabilirsiniz. Vizeler genellikle 6 ay ile 5 yıl arasındaki süreler için düzenlenmektedir.

Vize etiketinde İsveç’te kalabileceğiniz süre gösterilir ve bu süre içerisinde 90 günlük kalış hakkınızı kullanabilirsiniz.