İSTANBUL’UN YILDIZI DÜNYADA PARLIYOR

AMERİKAN Brookings Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada İstanbul 2009 yılında dünyada istihdam ve gelir yönünden en büyük artışı gösteren dünya şehri oldu

TURİZMİN SESİ


ABD'li düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü, 2009 ve 2010 yılları arasında dünyanın 150 kenti içinde en hızlı istihdam ve gelir artışı yakalayan şehrin İstanbul olduğunu açıkladı. Brookings Enstitüsü Raporunda dünyanın önde gelen şehirlerinde istihdam artışı ve üretilenlerle üreten kişilere ödenen maaşlar incelendi. Araştırmaya 50 Amerikan şehri ile 100 dünya kenti konu oldu. Hiçbir ABD kenti listede ilk 25'e giremezken Avustralya'nın Melbourne kenti 14'üncü, Tayvan'ın Taipei kenti 21'inci oldu. İstanbul'un birinci geldiği listede ikinci sırada Şenzen (Çin), üçüncü sırada Lima (Peru), dördüncü sırada Singapur yer aldı.

İstanbul geçen yıl dünyada istihdamın ve gelirlerin en hızlı arttığı şehir olarak belirlendi. Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in başkan yardımcısı olarak görev yaptığı ABD'li düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü, dünya genelinde 150 metropolde iş olanakları ve gelirlerin 2009 ve 2010 arasındaki artış hızını araştırdı. İstanbul istihdamda yüzde 7.3 ve gelirlerde yüzde 5.5 oranında artışla dünya kentleri içinde ilk sırayı alırken Çin'in Şenzhen şehri ikinci ve Peru'nun başkenti Lima da üçüncü oldu. London School of Economics ve Deutsche Bank işbirliğiyle yapılan araştırmanın sonuçları bu ay 'Ekonomik Toparlanmaya Giden Yol' başlığıyla yayınlandı.

Araştırmada İstanbul'un sürpriz yaparak en iyi istihdam ve gelir artışını yakalaması hakkında, “En iyi performans gösteren 30 metropol, küresel toparlanma ile birlikte sermaye akışının gelişmekte olan ülkelere doğru hız kazandığını gösteriyor. Birinci sırayı alan İstanbul, hem istihdam hem de gelir açısından önemli sıçrama gösterdi. Kriz döneminde 143'üncü sıradayken liderliği aldı” yorumu yapıldı. Sıralamada ilk 25'e hiçbir ABD şehri giremezken, Çin ilk 10'a 4 Hindistan ilk 20'ye 5 şehir sokmayı başardı. Araştırmaya konu olan 150 metropoldeki yıllık gelirler brüt olarak Kalküta'da bin dolardan San Jose'de 70 bin dolara kadar çeşitlilik gösteriyor. Kriz sonrası Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu şehirleri toparlanırken Avrupa ve ABD'den Texas'ın başkenti Austin dışında ilk 30'a girebilen şehir olmadı. Krizde en fazla darbe alan ülkelerin şehirleri listede en son sıralara demir attı. 150 kent içinde yüzde 4.4 gelir ve yüzde 2.6 istihdam kaybı yaşayan Dublin sonuncu olurken, Dubai yüzde 7.8, Barselona yüzde 2.4 ve Selanik yüzde 3 gelir kaybıyla en son sıralarda yer aldı.