TURİZMİN SESİ
Şili'li ve Türk iş adamlarını buluşturan zirvede, ikili görüşmelerin yanı sıra Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve Şarap konulu teknik seminerler de yer aldı. Seminerde; Şili Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Sn.HE Luis Palma, Şili Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İşler Genel Müdürü Sn.Jorge Bunster, Şili Tarım Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sn.Alvaro Cruzat, Sofofa Başkanı Sn.Andrés Concha ve Dyonisos Şarapları İhracat Müdürü Sn. Christophe Pans'ın yanı sıra Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Sn. Rızanur Meral ve Türkiye Ekonomi Bakanlığı'ndan Sn. Cemalettin Damlacı da yer aldı. Seminer sonrasında SOFOFA ve TUSKON arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Şili Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İşler Genel Müdürü Sn.Jorge Bunster yaptığı konuşmada; "Şili ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması, her iki ülke arasındaki ikili ticarete yönelik %96'lık bir oranla tercihli erişim hakkı sağlayacak ve böylelikle ticaretin gelişmesine yönelik büyük fırsatlar sunacaktır. Bizler de, bu vesileyle oluşacak yeni iş fırsatlarının yanı sıra her iki ülke arasındaki kültürel, turistik, bilimsel ve politik bağların güçlenebilmesi adına oldukça hevesliyiz dedi.
Şili Tarım Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sn.Alvaro Cruzat ise; Hastalık ve virüslerden korunmaya yardımcı olan coğrafi izolasyon, elverişli topraklar ve iklim şartları gibi Şili'nin sahip olduğu doğal avantajlar ile yiyecek üretiminde uygulanan yüksek standartlardaki sağlık koşullarına yönelik düzenlemeler Şili'yi dünya çapındaki en büyük onaltıncı yiyecek ihracatçısı konumuna getirmiştir. Şili ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması, şuan dünya pazarında en çok talep gören ürünlerimizi Türk tüketicilere daha kolay şartlarda ulaştırmamızı sağlayacaktır dedi.
Türkiye Şili Ticaret Komisyonu tarafından geliştirilen ticaret tanıtım organizasyonuyla, çok çeşitli Şili yiyecek ürünlerinin Türkiye pazarına sunulması hedefleniyor.
Türkiye ve Şili arasında imzalanan ve 2011 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA), Şili'den birçok kaliteli ürünün güvenilir koşullarda temin edilmesine yönelik Türkiye'ye büyük bir fırsat sağladı. 27-28 Haziran 2011 tarihlerinde düzenlenen Şili Lezzetleri İstanbul'da zirvesi, STA'nın önemini vurgulayarak Türk iş adamı ve yatırımcılarına, potansiyel iş fırsatlarını görüşmek üzere Şili'li yiyecek ihracatçılarıyla bir araya gelme fırsatını sundu.
Şili'li ihracatçılar Türkiye'de
Şili; dünyadaki en büyük onaltıncı yiyecek içecek ihracatçısı olup, taze elma ve taze üzüm konusunda Türkiye'nin ana tedarikçisidir. Ceviz ve kivi ihracatında Türkiye'de ikinci, şişe şarap ihracatında üçüncü, pirinç ve tereyağı ihracatında da Türkiye'nin onuncu büyük tedarikçisidir. Yakın dönemde yürürlüğe giren STA'nın Şili'den Türkiye pazarına giriş yapacak ürün çeşidini artırması bekleniyor.
Şili Lezzetleri İstanbul'da zirvesi Şili'li iş adamlarını Türk iş adamları, yatırımcılar, ithalatçılar, distribütörler, perakendeciler, yiyecek hizmet sektörü temsilcileri ve ünlü şeflerle bir araya getirdi. Şili yiyeceklerinin sunduğu karakteristik özellikler hakkında bilgilendirmenin yapıldığı zirvede, kaliteli, sağlıklı ve güvenli ürünlerin üretimine yönelik düzenlemeler de aktarıldı.
Serbest Ticaret Anlaşması'nın sunduğu fırsatlar anlatıldı
Şili ve Türkiye arasında imzalanan STA, Türkiye ve Güney Amerika'yla ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik Türkiye'ye Şili'yi ticari geçit olarak kullanma olanağı sağlayacak. Şili'nin yatırım platformu olarak değerlendirilmesine de fırsat veren bu anlaşmayla Şili'nin STA imzaladığı Çin, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşmiş Milletler, Japonya, Güney Kore, Brazilya, Meksika gibi ülkelerle de ticari iş fırsatları doğacak.
Şili Lezzetleri İstanbul'da kapsamında iki gün boyunca düzenlenen aktivitelerle katılımcılara; Şili'nin özellikle katma değerli yiyecekler ve içecekler konusunda ihracat hacmini artırmaya yönelik çalışmaları anlatıldı. Bu aktiviteler kapsamında ayrıca, STA'yla birlikte her iki ülke için bir fırsat olarak değerlendirilen tercihli tarife uygulaması, Şili'nin yüksek ticaret kapasitesi ve Güney Amerika ülkelerinden ithal edilmek üzere en çok talep gören ürünler de vurgulandı.