İSTANBUL TAKSİSİNİ SEÇTİ

"İstanbul Taksisini Seçiyor" konulu Taksi ve Durak Tasarım Proje Yarışması'nda dereceye giren tasarımcılara ödülleri verildi

TURİZMİN SESİ


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve internet sitesi üzerinden oylamaya sunulan Taksi Tasarım Projesi Yarışması'nın ödül töreni İBB Metropoliten Planlama Merkezi'nde gerçekleştirildi. Taksi Tasarım Projesi Yarışması'nın her konu ve kategorideki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Büyük Ödülü Sertifikası, Taksi Tasarım Projesi Yarışması Kolokyumu'nun ardından verildi. Kolokyumda; katılımcılar ve İstanbullular'a yarışmanın amaçları ve yarışma süreci hakkında bilgi verilirken Jüri Başkanı yarışma sonuçlarını proje görselleri eşliğinde, kategori ve konularına göre kamuoyuyla paylaştı.

Ödül töreninde Jüri Başkanı Prof. Dr. Önder Küçükerman başta olmak üzere, İBB Başkan Danışmanı ve İstanbul Turizm Atölyesi Koordinatörü Tülin Ersöz, Yük. Müh. Mimar Cafer Bozkurt, İstanbul Şoförler Odası Başkanı Cem Sert, Otomobil tasarım ve imâlatçısı Hasan Yurdakul, Murat Armağan, İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş da hazır bulundu. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da hizmet verecek yeni taksilerin, yolcu ve sürücü güvenliği başta olmak üzere, kentte kaliteli taksiye kontrollü bir geçiş sağlayacağını söyledi.

İstanbul ve Türkiye için çok büyük önem arz eden büyük bir projeyi sonuçlandırdıklarına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, dört ayrı kategorideki tasarım projesine 341 tasarımcının katıldığını ifade ederek, "Şehirlerde özellikle hizmet sektöründe olan bütün kurumlar, o kentin yansıması olarak değerlendiriliyor. Halkın birebir temas ettiği her kurum önemlidir. Taksiler de bunların başında geliyor. Taksiler bir kentin özelliğini ve kalitesini gösteriyor. Taksilerdeki kalite ne kadar yüksekse, şehre o kadar iyi imza bırakmaktadır" diye konuştu.

MODERN TAKSİ VE EĞİTİMLİ ŞOFÖR
İstanbul'da 17 bin 400 civarında taksi bulunduğunu ve taksicilerin bu taksileri 3-4 yılda bir değiştirmek zorunda olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; "Taksicilerin en kısa sürede en ucuz taksiyi tedarik etme düşüncesi var. Biz de İstanbulluların hem şoför, hem yolcu güvenliğini sağlayacak, aynı zamanda dezavantajlı grupların da kullanabileceği modern bir taksi tasarımına kavuşmasını istedik. Diğer taraftan özellikle sürücüler konusunda eğitimlerimiz devam ediyor. Eğitimli şoförlerin ve kente uygun tasarımları yapılmış taksinin hizmette önemli bir yeri olacağına inanıyorum."

Londra'nın ünlü siyah taksilerinde sürücü olmanın, en az iki yıl motosiklet kullanmış olmak gibi bir şartı olduğuna değinen Topbaş, "Londra'daki şoförlerde bütün sokakları bilmiş olmak gibi özellikler aranıyor. Bizim bu düşündüğümüz tasarım üzerinde derleme yapıldı, tartışıldı, akademik müzakereler sonucunda bir noktaya gelindi. Beğeni kazanan tasarım, uygulamaya geçilecek aşamaya geldi. Bazı üretim firmalarıyla görüşmekteyiz" şeklinde konuştu.