İSTANBUL ŞİMDİ “ÇOK GÜZEL” OLDU

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği projelerinden “Taşınabilir Sanat” yeni sergisiyle İstanbullularla buluşuyor

TURİZMİN SESİ


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği'nin, çağdaş sanatı İstanbul'un farklı bölgelerine ulaştırmayı amaçlayan sergi ve etkinlik dizisi “Taşınabilir Sanat”ın yeni sergisi “Çok Güzel”, 3 Mart Çarşamba günü Büyükçekmece Kültürpark Kervansaray'da açıldı. Sergide işleri yer alan 15 sanatçı eserleriyle sanatın ikna yeteneğini sorguluyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın 2008 yılından bu yana sürdürdüğü “Taşınabilir Sanat”ın, 2010 yılının ikinci sergisi “Çok Güzel”, 3 Mart Çarşamba günü Büyükçekmece Kültürpark Kervansaray'da sanatseverlerle buluştu. Sergi paketi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın Büyükçekmece ilçesinde gerçekleştirdiği ilk proje olma özelliğini de taşıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra'nın ev sahipliğinde, sergide eserleri yer alan sanatçıların katılımıyla gerçekleşen açılış kokteyli kültür sanat dünyasından isimleri Büyükçekmece halkıyla bir araya getirdi.

Küratörlüğünü Fatih Balcı'nın yaptığı “Çok Güzel” sergisi, Coşkun Sami, Denizhan Özer, Fatih Balcı, Gül Ilgaz, Güler Güngör, Hülya Küpçüoğlu, Kurucu Koçanoğlu, Maria Sezer, Mehmet Kavukçu, Nazan Azeri, Selahattin Yıldırım, Serpil Kapar, Sibel Balcı, Şakir Gökçebağ, ŞinasiGüneş'in yakın dönem çalışmalarından oluşuyor.
Sanatın Güzeli Mümkün mü?

Geleneksel olarak “güzel” imgeler üretme işleviyle sınırlandırılan sanatın, modern dönemde konvansiyonel yapılar ve araçlarla ilişkisini kopararak algının dağılması üzerine odaklanan sergi, zihinlerde şok etkisi yaratan “çirkin estiğinin” biçimlerine yönelişini de örnekleyen farklı üretimleri bir araya getiriyor. Sergide “sanatçı hedeflediği kitleye nasıl ve hangi yöntemlerle ulaşacak? Güzel, ikna edici sanat eserleri üretilebilir mi? Toplumsallığın içinde erimeden ona katılmak mümkün müdür?” soruları üzerine yoğunlaşan eserler izleyicilerin ilgisine sunuluyor.

Açılışta konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra, sergiyi şu sözlerle anlattı: Bu sergi, 1990'lardan günümüze çağdaş sanat ortamında önemli üretimleriyle öne çıkmış, uluslar arası ortamlarda tanınmış bir grup sanatçının ve onların davet ettiği genç sanatçıların İstanbul'un çağdaş sanat etkinliklerine uzak kalan izleyicisi için özel olarak hazırladığı yapıtları sunuyor. Yapıtlar ülkemizde “güzel sanatlar” olarak anılmakta olan üretimlerdeki “güzel” kavramına odaklanıyor. Bu izleyicinin “güzel” kavramı üstüne bir kez daha düşünmesini sağlıyor, çünkü yapıtlarda “güzel” olanın sorgulanması gerektiğini işaret eden görüntüler ve özellikler görülüyor.

Bu yapıtlar, günümüzde üretilen resim, heykel, fotograf ve video işlerin günümüze özgü bir estetikle üretildiğini, ancak bu estetiğin “güzel” kavramıyla ifade edilmesinde sorunlar olduğunu da gösteriyor. Günümüz yapıtları güzel olmaktan öte, siyasal, ekonomik, kültürel, toplumsal gerçekleri görselleştirerek, kitlelerin düşünsel ve zihinsel süreçlerini zenginleştirmeyi amaçlıyor. Büyükçekmece'de yeni bir katılımcı kitlesiyle, izleyicilerin modern sanat ürünlerine yaklaşımlarını, algı farklılıklarının giderilmesini amaçlayan sergi ile sanatçının hedef kitlesi olan izleyicisinde bilinç oluşturma ve izleyici ile bağ kurmaya yönelik çabaların da tartışacağı bir düzlem oluşturmayı amaçlıyor. Büyükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen “Çok Güzel” sergisi 31 Mart tarihine kadar Kültürpark Kervansaray'da gezilebilecek.