İSTANBUL KONGRE TURİZMİNDE ÖNE ÇIKIYOR

2017 yılında yapılacak 45. Uluslararası Arı Yetiştiricileri Kongresi (Apimondia Kongresi) ülke seçimi yapılacaktır. Türkiye, İstanbul şehri ile 2017 Apimondia Kongresi için en güçlü aday

TURİZMİN SESİ

29 Eylül – 4 Ekim 2013 tarihleri arasında Ukrayna’da yapılacak olan 43. Uluslararası Arı Yetiştiricileri Kongresi bünyesinde, 2017 yılında yapılacak 45. Uluslararası Arı Yetiştiricileri Kongresi (Apimondia Kongresi) ülke seçimi yapılacaktır. Türkiye, İstanbul şehri ile 2017 Apimondia Kongresi için en güçlü adaydır. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin anlaşmalı seyahat acentası olan Teamcon Kongre Organizasyon Turizm Ticaret A.Ş. tarafından 2009 yılında başlatılmış kongre adaylık çalışmaları, çok yönlü ve detaylı olarak devam etmektedir.
 
Projeyi 2009 yılından itibaren en başından beri yürüten Teamcon A.Ş. Genel Müdürü Ünal Bilgin ile yaptığımız söyleşi de; Uluslararası Arı Yetiştiricileri Kongresi ( Apimondia ) ilk olarak 1897 yılında Belçika’da 300 kişi katılım ile düzenlenmiştir. 1961 yılına kadar düzensiz aralıklar ile devam etmiş ve 1961 yılından itibaren her iki senede bir ( tekli yıllarda ) yapılmaktadır. Arıcılık sektörünün en önemli kongresi olup, dünyanın en prestijli kongreleri arasında yer almaktadır. Bilimsel program ve günlük fuar katılımı toplamı 7000 – 9000 kişi arasında değişmektedir. 80 farklı ülkeden yaklaşık 400  stand ortalaması ile katılım olmaktadır. Tarihinin en kalabalık katılımlı kongresi 2009 yılında Fransa’da düzenlenen kongre olup 9000 kişi katılmıştır. Apimondia 2017 Kongresinin ülkemize kazandırılması sonrasında, rekor katılım hedeflenmektedir. Hedeflenen katılım sayısı 12.000 katılımcıdır diye dile getirdi.
 
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz; Bakanlıklar, özel sektör, kamu, üniversiteler, sivil toplum örgütlerinden oluşan kalabalık bir çalışma komitesi oluşturduk. Özellik ile son 1 yıldır çok yoğun çalışıyoruz.Apimondia, 4 kıtada, 80 farklı ülkede üyeleri bulunan çok büyük bir oluşumdur. Türkiye arı, bal ve arı yetiştiriciliği konusunda dünyada Çin’den sonra ikinci sıradadır. Dünya liderliğini hedeflemiş ve çalışmalarını bu doğrultuda devam ettirmektedir. Kongrenin ülkemize kazandırılması, Türkiye’ deki arıcılığın gelişmesi ve ufkunun açılması, dünya bal üretimindeki liderlik konumumuzun pekiştirilmesi ve en önemlisi ülkemizde bulunan ve seyahat etme alışkanlığı olmayan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği üyesi binlerce arı yetiştiricisinin bilimsel ve teknik konuları kolaylıkla takip edecek olmasından ötürü çok önemlidir.