İstanbul ilk kez düzenlenen Şile Palamut Festivali’nde buluştu

Şile Belediyesi tarafından bu yıl ilk düzenlenen 1. Şile Palamut Festivali büyük bir katılım ve coşkuyla gerçekleşti

TURİZMİN SESİ


Balıkçılık kültürüne, balığın faydalarına ve palamut balığının en verimli adresi olan Şile’deki önemine saygı duruşu olarak gerçekleştirilen festivale katılanlar en lezzetli palamudu tatma şansı da yakaladı. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’nın açılış konuşması ile başlayan 1. Şile Palamudu Festivali, gün boyu birbirinden renkli etkinlikler, atölyeler ve söyleşiler ile sürdü. Şile’nin kültürel ve yerel değerlerini tanıtmak adına şenlik ve festivallere önem verdiklerini dile getiren Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Palamut balığı için Şile denizi doğal bir mera, Şile denizinin merası! Şile derelerinden akan beslenme kültürü öğeleri ile bu balıklar en lezzetli haline ulaşıyor. Bu sebeple Şile Palamudu’na coğrafi işaret almak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Şile’mizin tüm değerlerini sadece Türkiye’ye değil dünyaya da tanıtmak hedefindeyiz. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz bu festivalin ilerleyen yıllarda da aynı sağlık, sıhhat ve güzellikler içerisinde gerçekleşmesini umuyoruz” dedi.

Şile Palamut Festivali programı dopdolu!

Festival etkinlikleri arasında Şile Balıkçı Reislerinin ve akademisyenlerin katıldığı söyleyişiler yer alırken ayrıca Şile Belediyesi Gençlik Orkestrası ve Müzisyen Nahit Akdemir, "Karadeniz Ezgileri" performansıyla devam etti. Festivalde şefler tarafından, balık kültürüne dair ilgi çekici hikayeler ve bilgiler de aktarıldı. Festivalde unutulmayan çocuklar ise Origami Atölyesi, Kendi Seramik Kupamı Tasarlıyorum, Ben Şef Oldum, Geri Dönüşümden Kağıt Heykel Atölyesi, Olta Atmayı Öğreniyorum gibi atölyelerde eğitmenler eşliğinde hem öğrendi hem doyasıya eğlendi.

Emekçi balıkçılar festival sahnesinde

Şile Belediyesi Müzik Okulu öğrencilerinin konseri ile renklenen 1. Şile Palamudu Festivali’nde Şile’de balıkçılık yapmış emektar balıkçıların öyküleri ve anıları düzenlenen söyleşi de dinleyicilerle buluştu. Şile Belediyesi tarafından plaket ile ödüllendirilen balıkçılar katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.Sürdürülebilir balıkçılığın önemi üzerine düzenlenen bir diğer söyleşi de konuşmacı olarak katılan akademisyenler değerli bilgilerini katılımcılarla paylaşarak avlanma ve denizin temizliğinin önemine vurgu yaptı.

Akademisyenler Sürdürülebilir Balıkçılık ve Deniz Ürünlerinde Coğrafi İşareti Konuştu

Balıkçılığın sürdürülebilirliğine, coğrafi işaret değer ve öneminin aktarıldığı söyleşinin moderatörlüğünü Şile Palamut Birliği, Uluslararası Sorumlu Turizm Derneği Başkanı Tümay İmamoğlu gerçekleştirirken, İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü, Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak ve Su Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Gıda Güvenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Fatma Şengör  sürdürülebilir balıkçılık ve deniz ürünlerinde coğrafi işaret ile ilgili önemli bilgiler aktardı.

Şeflerden Unutulmaz Hikâye ve Lezzetler

Festivalde ayrıca Türkiye’nin en başarılı şefleri arasında yer alan Türev Uludağ, Eyüp Kemal Sevinç, Şefika Günyel, Yıldız Öz Samaha, Mehmet Ali Hatipoğlu, Ateş Samatoğlu, festival misafirlerine Bir Kültürel Miras Olarak Mutfak ve Yerel Reçetelerin Önemi söyleşileriyle, balık kültürüne dair ilgi çekici hikayeler ve bilgiler aktardı. Festivalde pişirilen lezzetli Şile Palamudu ise katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle tadıldı.