İSTANBUL 2012 AVRUPA SPOR BAŞKENTİ

2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul şimdi de “Avrupa Spor Başkentleri Birliği” tarafından “2012 Avrupa Spor Başkenti” seçildi

TURİZMİN SESİ


Başkan Topbaş komisyonun aldığı karardan dolayı heyet başkanı Lupatelli'ye tüm İstanbullular adına teşekkür etti.İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti (ASB) seçilmesiyle ilgili İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlenen basın toplantısına Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli ve çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.

Basın toplantısında konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti seçilmesinin çok anlamlı olduğunu ifade ederek, ''Türkiye artık Avrupa'nın çok önemli aktörü. Bir zamanlar Avrupa'nın hasta adamı denilen Türkiye artık Avrupa'nın en dinamik en sağlıklı ülkelerinden biri olduğunu ortaya koydu'' dedi.

İlk defa bir Türk şehrinin Avrupa Spor Başkenti seçildiğine dikkat çeken Bağış, ''2010 Avrupa Kültür Başkenti olduktan sonra 2012'de İstanbul'un Avrupa Spor Başkenti seçilmesi bence çok anlamlı. Avrupa Spor Başkenti 7'den 70'e herkese sporu sevdirmeyi ve Avrupa şehirleri arasındaki iletişimi, diyaloğu artırmayı hedefliyor'' dedi. Egemen Bağış heyet başkanı Lupatelli'ye İstanbul'a hak ettiği payeyi verdikleri için teşekkür etti.

Basın toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ta heyet başkanı Lupatelli'ye aldıkları karar için tüm İstanbullular adına teşekkür ettiğini söyledi. İstanbul'un, Avrupa Spor Başkenti seçilmesinde, kente yaptıkları altyapılar, tesisler ve çalışmaların etkili olduğunun ifade eden Topbaş, ''Bu basamaklar bizi olimpiyatlara kadar taşıyacak'' dedi. 2004'te göreve geldiklerinde dünyada İstanbul'dan sıkça söz ettirmek ve İstanbul'u dünya da yarışan şehirlerin en önüne geçirmeyi hedeflediklerini hatırlatan Başkan Topbaş, “Şehir yöneticileri olarak bizler ve merkezi yönetimler ülkede ve şehirlerde dünyaya açık ne kadar çok aktiviteler ortaya koyabilirlerse o ölçüde kentlerin ve ülkelerin tanınmışlığı ve ülkenin ekonomik gelişmişliği ortaya çıkar” dedi.

2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak İstanbul'un dünyada adından çokça söz ettirdiğine dikkat çeken Topbaş, 2012 Avrupa Spor Başkenti seçilen İstanbul'un dünyada adından dahada söz ettireceğini belirtti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile çok iyi bir ikili oluşturduklarını söyleyen Başkan Topbaş şöyle devam etti: “ 2012 Avrupa Spor Başkentliği'nden sonraki hedefimiz Olimpiyatların İstanbul'da yapılması. İstanbul'da yaptığımız çalışmalar ve yatırımlar bizi Olimpiyatların İstanbul'da yapılmasına kadar götürecektir. Sayın Bakanımız Egemen Bağış'a da çok teşekkür ediyorum. Kendisiyle çok iyi bir ikili oluşturduk. 2010 Avrupa Kültür Başkenti için kendileriyle büyük bir mücadele verdik ve şimdi yine 2012 Avrupa Spor Başkentliği içinde beraber çalıştık. İnanıyorum ki Olimpiyatlar için de birlikte imza atar ve basınımızla birlikte tüm yurttaşlarımıza bu güzel haberi veririz.”

Basın toplantısında Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli Başkan Topbaş'a spor başkenti rozetini taktı.

Konuşmaların ardından Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Avrupa Spor Başkenti sürecinde ne tür spor etkinlikleri olacak? İstanbul'da spor açısından nasıl bir değişim bekliyorsunuz?'' şeklindeki bir soru üzerine Lupatelli, ''İstanbul'un, 1 Ocak 2012'den 31 Aralık 2012'ye kadar olan döneminde bu başkentliği sırasında okullara, öğrencilere, yaşlı insanlara birçok spor aktivitesi sunmasını, onlara spor yapmalarını sağlamalarını bekliyoruz'' dedi.

''İstanbul'da 2012 yılında uluslararası müsabakalar olacak mı?'' şeklindeki bir soruya da Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Avrupa Spor Başkenti kavramı, uluslararası spor etkinliklerinin şehrimize gelmesinden çok şehrimizin gençlerin, yaşlıların, normalde spora ulaşmakta zorluk çeken kitlelerin sporla buluşabilmesini sağlamak ve onlara spor sevgisini aşılamak için çok önemlidir'' yanıtını verdi.

Bağış, komitenin, İstanbul'un rakibi 2 kenti gezdikten sonra İstanbul'a geldiğini ve kentin parklarında halkın ücretsiz spor yapabileceği teçhizatı, son yıllarda yapılan yeni tesisleri ve 130'un üzerindeki okulda halka da açık olan spor tesislerini, mahalle aralarındaki basket potalarında çocukların oyun oynadığını gördükten sonra bu kararı aldığını kaydetti.

Bakan Bağış, bundan sonraki süreçte İstanbul gençlerinin ve spora ulaşmakta sıkıntı yaşayan çevrelerin daha da fazla sporla iç içe yaşaması ve kötü alışkanlıklarından kurtulması için bunun çok önemli bir adım olacağını, İstanbulluların sağlıklı yaşaması için de çok önemli adımlar atılacağını söyledi.

Aynı soruya Topbaş da göreve geldikleri 2004 yılında İstanbul'un artık uluslararası karşılaşmaların, sportif müsabakaların yapıldığı bir şehir olacağı sözünü verdiklerini, Şampiyonlar Ligi final maçını en iyi şekilde gerçekleştirdiklerini, formula, motor GP ve son olarak da İstanbul'da Dünya Basketbol Şampiyonası finallerinin yapıldığını hatırlattı. Topbaş, kentte 130 okulda spor salonu yapıldığını ve çok ciddi anlamda spor kompleksleri kazandırıldığını belirterek, ''İstanbul, fuar, kongre, finans merkezi derken sportif anlamda da artık dünyanın merkezi haline geliyor'' dedi.

Bir başka soru üzerine de Topbaş, Sinan Erdem Spor Salonunun başta kapalı spor atletizmi için hazırlandığını, ancak Dünya Basketbol Şampiyonası için yeniden düzenlendiğini belirterek, İstanbul'a, kapalı atletizmin ve bunun yanında voleybol ile basketbol müsabakalarının yapılacağı 16 bin kişilik yeni bir salonu kazandıracaklarını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Avrupa Spor Başkenti Adaylık Süreci
Adaylık süreci Gian Francesco Lupatelli –ACES Başkanı ile Dr. Wolfgang Schuster – ACES As başkanı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Kadir Topbaş'a 2012 Avrupa Spor Başkentliğine aday olunması için yazılan davet yazısı ile 18 Mart 2010 tarihinde başladı. Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Gençlik ve Spor Müdürlüğü öncülüğünde iştirak şirketlerinden SPOR AŞ ile yapılan işbirliğiyle 29 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına başvuruda bulunuldu.

Bu kapsamda adaylık sürecinde İstanbul adına Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 06 Eylül 2010 tarihinde Avrupa Spor Başkentleri Örgütü'nün merkezi Roma-İtalya'ya giderek görüşmeler gerçekleştirdi. Ardından 29 Eylül 2010 tarihinde Brüksel-Belçika'da devlet bakanı ve başmüzakereci Egemen Bağış'la birlikte ACES yetkililerine İstanbul'un spor politika ve çalışmalarıyla ilgili sunum yapıldı.

“Avrupa Spor Başkenti” Ödülü
Avrupa Spor Başkenti Ödülü; ACES tarafından belediyeler düzeyinde düzenlenen ve evrensel olimpiyat değerlerini tanıtmak ve olimpiyat geleneğini sürdürmek amacıyla dünyanın önde gelen şehirlerine verilen bir ödüldür.


Avrupa Spor Başkenti projesi ile birlikte spor sağlık, eğitim, demografi ve kentsel kalkınma alanında ulusal ve uluslararası örgütlerin, dernekler ve bilimsel enstitülerle birlikte çalıştırılması hedeflenmektedir.
Bununla beraber ulusal ve milli olimpiyat komiteleri, UNESCO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu ile de işbirliği gerçekleştirmek ana hedefler arasındadır.


Olimpik halkaların birbirleri ile bağımlı olması gibi Avrupa Spor Başkenti üye şehirlerinin de birbiri ile sıkı bağlara sahip; düzenli egzersiz, başarılı olma isteği, toplum bilinci, dürüst oynamayı öğrenme ve sağlığın gelişimi gibi 5 hedefi vardır. Bu beş hedef; şehirlerin genç veya yaşlı, yerli veya yabancı, özürlü ya da özürsüz olsun tüm nüfus için tanıtmak istediği şeydir. Bu hedefleri gerçekleştirmek için her şehir uzun dönemde rekabetçi sporları olduğu kadar eğlence sporlarını da teşvik eder.

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Spor Başkentliğine ev sahipliği yapmış olan şehirler gibi İstanbul şehri de bu büyük ödüle sahip olacak kapasite ve yeterliliğe sahiptir. Bu bağlamda 2012 yılı için gerekli adaylık süreci başlatılmış olup tüm hazırlıklar yapılmaktadır. 2001 yılından itibaren her yıl sırayla Madrid, Stockholm, Alicante, Glasgow, Rotterdam, Copenhagen, Stutgart, Varşova, Milano, Dublin “Avrupa Spor Başkentliği Ödülünü” kazanmıştır. 2011 yılındaki Avrupa Spor Başkenti Ödülü unvanını İspanya'nın Valencia şehri almıştır. 2012 Avrupa Spor Başkenti ödülüne tüm enerji ve arzusuyla hazır olan İstanbul, gerek tesis yeterliliği gerekse spor altyapısıyla 2012 yılının en büyük adayıdır.

Avrupa Spor Başkenti için aday olan İstanbul, diğer şehirlere göre açık olarak öndedir. Doğal güzellikleri, coğrafi konumu, tarihi dokusu gibi tabi özelliklerinin yanı sıra spor altyapısı, spor tesislerinin fazlalığı, spor ekipman ve donelerinin çeşitliliği, eğitimci ve görevlerinin kalitesi gibi özellikler bakımından da İstanbul, kendini ispat etmiş bir spor şehridir.