TURİZMİN SESİ
ERSİN ÖZİNCE: "İş Bankası doğanın uyarılarını dikkate alıyor"Antalya'nın İncik Ağaçlandırma bölgesinde 20 hektarlık alana 30 bin adet kızılçam ve servi fidanı dikiliyor.
13 Kasım 2009 Cuma günü Antalya'da gerçekleştirilen fidan dikim törenine, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer ile Genel Müdür Ersin Özince, Antalya'nın yerel yöneticileri, Banka çalışanları, TEMA Vakfı yöneticileri, TEMA gönüllüleri, öğrenciler ve Yavru TEMA'lılar katıldı.
Türkiye İş Bankası'nın Çevre ve Orman Bakanlığı ile TEMA'nın işbirliğinde 22 Aralık 2008'de başlattığı ve ülkemizdeki en büyük kurumsal ağaçlandırma projelerinden biri olan 81 İlde 81 Orman projesi kapsamında Antalya'da da bir İş Bankası Ormanı oluşturuluyor. Antalya'nın Döşemealtı ilçesi, Kirişçiler Köyü,İncik Ağaçlandırma Bölgesi'ndeki İş Bankası Ormanı'nda 13 Kasım 2009 Cuma günü bir fidan dikim töreni gerçekleştirildi. Küresel iklim değişikliğine karşı en etkili önlemlerden biri olan orman alanlarını genişletme çalışmaları kapsamında İş Bankası'nın Antalya ile birlikte 2009 yılı sonunda ağaçlandırdığı il sayısı 32'ye, ağaçlandırılan alan ülke genelinde yaklaşık 600 hektara, dikilen fidan sayısı ise 1 milyona ulaşacak.
Fidan dikim törenine, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer ile Genel Müdür Ersin Özince, yerel yöneticiler, TEMA Vakfı yöneticileri, TEMA gönüllüleri, öğrenciler ve Yavru TEMA'lılar katıldı.
'Önlem almazsak insanlık ekolojik darbenin etkisinde kalır'
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer, törende yaptığı konuşmada, ekonomik krizde dünya ekonomisinin 3,4 trilyon dolarlık zarara uğradığını, ancak hızlı ve etkili önlemler alınmazsa insanlığın yıkıcı bir ekolojik darbenin etkisinde kalabileceğini söyledi. Ormanların küresel ısınmaya karşı yaşamsal bir rol oynadığına işaret eden Çimenbiçer, 81 İlde 81 Orman projemizin toplumsal çevre bilincine katkı sağlayacağını umut ediyoruz dedi.
'İş Bankası doğanın uyarılarını dikkate alıyor
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de yaptığı konuşmada ormansızlaşmanın iklim değişikliğinin ve sellerin önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı ve turizmin başkenti olan Antalya'nın orman yangınlarıyla gündeme gelmesinin üzüntü verici olduğunu belirten Özince, şunları söyledi: İstatistikler sadece 2009 yılında ülkemizde bin 652 orman yangını meydana geldiğini ve 4 bin 500 hektardan fazla orman alanının yok olduğunu ya da zarar gördüğünü göstermektedir. Sonuçları giderek ağırlaşan ekolojik krize çözüm bulmak için artık hızla harekete geçmek durumundayız. Kritik bir eşikte yaşayan insanlar olarak sorumluluğumuz belki de tüm zamanlardan daha ağırdır.
Özince, İş Bankası'nın doğanın giderek şiddetlenen uyarılarını dikkate aldığını ifade etti.
İş Bankası'ndan beş yılda iki milyon fidan
Türkiye İş Bankası'nın sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında başlattığı 81 İlde 81 Orman kampanyası, TEMA ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın işbirliğinde gerçekleştiriliyor. 2008 yılsonunda başlayan ve bir ağaçlandırma seferberliğine dönüşen proje kapsamında, İş Bankası'nın katkılarıyla beş yıl içinde, üç bin futbol sahası büyüklüğünde (yaklaşık 1.500 hektarlık) alana iki milyonu aşkın fidan dikilmiş olacak. Proje kapsamında dikilen fidanların, dikim tarihinden itibaren beş yıl boyunca bakımı da yapılacak.
Neden 81 İlde 81 Orman?
Dünya ormanlarının yaklaşık yarısının yok edildiği, kaçak kesimler ve orman yangınları sonucu yaşanan ormansızlaşmanın küresel ısınmadaki payının yüzde 17'ye ulaştığı biliniyor. Bu durum ormansızlaşmayı sera gazlarından sonra en önemli ikinci çevresel sorun haline getiriyor. Araştırmalar ormanlardaki azalmanın, küresel ısınmanın yanı sıra çölleşme, erozyon, tarım alanlarının amaç dışı kullanılmalarından da kaynaklanarak yok olması ve kuraklık gibi afetlerin oluşmasında en önemli rollerden birini oynadığını gösteriyor.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Akdeniz bölgesinde ise yağışlar değişken, kuraklık olayları sık, toprak hassas; üstelik dik yamaçlar ve dağlık alanlarla kaplı ülkemizin büyük bölümü erozyona maruz bulunuyor. Bu özel koşullar, çıkan sık yangınlar nedeniyle geniş orman örtüsü kaybına yol açıyor. Orman yangınları ile ilgili sayısal değerler incelendiğinde, ülkemizde orman yangınlarının özellikle son yıllarda arttığı ve yanan orman alanlarının hızla genişlediği görülüyor. Bu çerçevede, ülkemizde doğal varlıkların ve çevre sağlığının korunması ve ağaçlandırmanın önemi hakkında kamuoyunda bir farkındalık yaratmak, giderek aciliyet kazanıyor.
81 İlde 81 Orman Projesi Kapsamında Fidan Dikimi 2008 Yılında Tamamlanan İller: Adana, Amasya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Gaziantep, Isparta, İçel, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Mardin, Sivas, Uşak.
81 İlde 81 Orman Projesi Kapsamında Fidan Dikimleri 2009 Sonunda Tamamlanacak İller: Afyon, Ankara, Antalya, Ardahan, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Eskişehir, İstanbul, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kütahya, Sakarya, Yozgat.